2014.07.03. 15:47:23 (114)
"Szirup készítése: 1 maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet 3 dl vízzel leforrázunk, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Ezután újra felforraljuk, kis lángon sűrítjük be, és 150-200 g mézet keverünk hozzá."

[link]
  2014.07.03. 15:29:35 (113)
Kérdezném mennyi utifü levelet kell az üvegbe rakni ,én 720ml beföttes üvegbe késziteném?
  2014.06.08. 02:47:26 (112)
Aki teheti - vidéken - próbálja ki!

Veszek egy csavaros üveget.
Gyűjtök keskenylevelű utifüvet. Ezt megmosás után belenyomogatom az üvegbe, teleszórom az üveget kristálycukorral. Majd bele kell ásni a földbe nyakig. Vagy egy hónapot így kell hagyni. A földben megérik. Mikor elkészült, leszűrve a hűtőben tárolandó és egész télen gyógyíthatjuk vele a köhögést.
  2014.06.08. 02:42:17 (111)
Befőzés.
Szomszéd nénitől tanultam, hogy a kimosott üveget leszáradás után a sütőbe teszem 15 percre csírátlanítani.
Az üveget úgy zárom, hogy 1 réteg folpack fóliával takarom az üveg száját, majd rá szórom a szalicilt. Befedem egy második réteg folpackkal és rácsavarom az üveg tetejét,majd mehet a dunsztba.
Kipróbált módszer.
  2014.01.13. 08:00:43 (110)
Netről. A mennyiség felezhető/harmadolható szükség szerint.

Csalamádé télire

Hozzávalók:
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
7 dkg só
1 kg cukor
3 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál nátrium benzoát
1 kávéskanál borkén (víz nem kell hozzá)

Elkészítés:
A felaprított hozzávalókat összekeverjük, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk majd vödörbe töltjük.
Nem romlik meg!
  2013.09.05. 07:07:36 (109)
Sziasztok!

Én ma rakok el 80 kg paradicsomot.
Már évek óta így csinálom:
forróvízbe mártom, aztán levetkőztetem, így csupaszon turmixolom, felfőzöm. Száraz dunsztba hagyom kihülni.

A száraz dunszt: földre rakok vastagon plédet rá az üvegeket, és bebugyolálom utána az egészet egybe plédekkel.
  2013.08.03. 10:41:58 (108)
dunsztolás hűtőtáskában

beleteszed a dunsztolni valót és körbe kibéleled újságpapírral
meleg marad benne vagy 2 napig
  2013.07.22. 12:58:25 (107)
Kétszer olvastam el,mert elsőre azt hittem rosszul olvastam


[link]
  2013.07.20. 11:15:22 (106)
nyami )
Most teszek el sárgaszilvát (demon hirdette), olyan finom íze van, kóstoltattam most, azt hitték barack.
  2013.07.20. 09:44:44 (105)
Hiszek Neked, s köszi a jó tapasztalat megírását
  2013.07.20. 07:04:54 (104)
Én a nektarint évek óta cukor nélkül teszem el lekvárnak.Nagyon finom és igazán édes is!
  2013.07.19. 13:50:18 (103)
Igaz...kb. két-három éve nem eszünk hagyományos fehér (de nádcukrot sem), fehér lisztet és sok egyebet sem, tehát ha szeretnénk (és szeretnénk, naná) édeset, így kell tennem...
  2013.07.19. 13:48:03 (102)
Debrecenben jóval kevesebb, mint a feléért vettem meg, egészen különleges gyümölcsökből is volt- Néha megtehetem, de ha beválik a próbafőzés, teljesen cukormentesen magam teszem majd el
  2013.07.18. 20:51:26 (101)
Yupi, lányocskám-próbaképpen- megcsin.a cukormentes lekit s.barackból.Csak kis mennyiségből..ha beválik, koppintom!!
  2013.07.18. 20:41:39 (100)
na igen a szörp édes mint az élet .....

ha nem az akkor gyümölcs sűrítmény lesz belőle
am ha elolvasod én kb 10-15% cukrot teszek bele a lekvárba
a szörpbe olyan 20-25% körül van

még a szedd magadban sem tudok olyan édes gyümit szedni h nem kelljen bele cukor - pedig én válogatom mit szedek le !

ja még mindig nálam van egy üveg lekvárod amit ígértem, és most válogathatsz is belőle milyen kell :-P
  2013.07.18. 20:37:18 (99)
akit teheti vegye meg a bio lekvárt potom 1000-1200.-/200g-os áron

aki meg nem teheti meg az maga teszi el
vagy cukorral/édesítővel vagy nélküle

  2013.07.18. 20:16:53 (98)
édesítés nélkül nagyon kevés gyümi van amit élvezhető lenne
jó párat kóstoltam már

pl az áfonya, meggy, csipke, barack elmegy nélküle

de pl a homoktövist és a somot elég kevesen ennék meg édesítés nélkül

új tető nem kell ha raksz alá celofánt -- sec nekem soha nem keményedett be a lekvárom
a sterilitás fontos még a savanyúságnál is hiába ecetes lében van eltéve (mondjuk azt is fejre állítom fél napra)

édesítő szer : Andi vegyél ki egy kicsit és azon próbáld ki
vagy lassan adagold bele - és figyelj arra h ne hőre érzékeny legyen mert akkor lebomlik a forró lekvárban
  2013.07.18. 17:49:30 (97)
Nem lenne klassz, ha egyált. nem lenne benne semmiféle édesítő? a gyümölcscukor épp elég lehet, nem?
  2013.07.18. 16:48:51 (96)
nekünk nincs mellék ize,de lehet azért mert már megszoktuk!!!
  2013.07.18. 16:48:13 (95)
szia.én a gyógyszertári kilós édesitőt szoktam használni mert azt irják ki ingyen de mindent kóstolás alapján itélek meg,mert minden függ a gyümi édességétől.