2012.08.03. 12:22:01 (3)
Sziasztok!

Én másképpen csinálom. A főzéskor alaposan megmosott zöldség , lehulló részeit használom.Sárgarépa, fehérrépa,hagyma st.
A napon szárítom, amikor csontszáraz, ledarálom és tengeri sóval összekeverem.
  2012.07.23. 11:10:05 (2)
Pont tegnap este lettem kész több üveg vegetával

Én elég régóta saját készítésű ételízesítőt használok, de nekem még sosem sikerült botmixerrel elkészíteni... (pedig több botmixerrel is próbálkoztam már)
a nyers sárgarépa, zeller túl kemény, úgyhogy darálót használok. Más weboldalakon is keresgéltem, ott is mindenki ledarálást javasol.
Tapasztalataim szerint akkor lesz igazán jó, ha a sárgarépa a mérvadó nagyobb mennyiség,... és mindenképpen többféle zöldséget használok:
1 kg sárgarépához
50-50dkg kg fehérrépát, paprikát (piros héjút), kelkáposztát, zellert,
25-25dkg vöröshagymát, káposztát, karalábét,
pár gerezd fokhagymát, 3-4 db paradicsomot teszek.
Hozzá petrezselyem, zellerzöld, .. én beleteszek a karalábéból is levelet, meg angol zellert is (ha van).. a reteklevél is remek.
Ledarálom,.. nem szárítom, hanem lecsöpögtetem,.. aztán sót bele (kb 5rész zöldség 1rész só arányban, a többi nekem túl sós, a tengeri só eleve sósabb, erőteljesebb mint a sima konyhasó).
A lecsöpögtetett lé nekem most egy liternyi lett... jégkockatartóba rakom, és ízesítő "leveskockának" felhasználom.
Egyszer amikor túl sok zöldet (petrezselyem, zellerszár, reteklevél,stb) tettem bele, akkor nagyon erősen zöld lett a lé.. de így is felhasználtuk: kitűnő lúgosító lett belőle, fél deci reggelente éhgyomorra.
  2012.07.23. 06:55:52 (1)
300 gr. hagyma
200 gr. póréhagyma
500 gr. sárgarépa
300 gr. zellergumó
300 gr. paradicsom / magja nélkül /
2 cs. petrezselyem
100 gr. tengeri só
gyömbér, fokhagyma
Botmixerrel pürésítjük a hozzávalókat, sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük / vékonyan /, és alacsony hőfokon a sütőben 6 órán keresztül szárítjuk. A jobb száradás érdekében a sütő ajtaját résnyire nyitva is hagyhatjuk. Ha kész, sóval, és fűszerekkel összemixeljük.
Ha forró vízzel hígítjuk, finom zöldséglevest kapunk.
Jól záródó üvegben hónapokig eltartható.