2011.10.07. 17:33:45 (1)
Házi mustkészítés

A házi mustkészítésnek több változata is van, ezek közül egy:
a szőlőfürtöket gondosan megmossuk, miután lecsorgattuk róluk a vizet, egy
tálba leszemezgetjük a bogyókat, ezt követően nagyalakú szűrőbe tesszük a szőlőszemeket.
A szűrőt egy nagyobb tál fölé helyezzük,majd fakanál segítségével kipréseljük a szemekből
a szőlőlevet. Az így nyert szőlőlé a must. Ezt kancsóba, majd poharakba öntve frissen fogyasztjuk,
mert 1-2 nap után erjedésnek indul, s kellemetlen, csípős íze lesz.Ha tartósítani kívánjuk a mustot,
akkor azt egy fazékban legalább 15 percig forralni kell. Ekkor nagyon sok seprő feljön a tetejére,
amit kanállal leszedünk. Utána gondosan kimosott üvegekbe merjük forrón, lekötjük, és száraz
dunsztba tesszük. Egy idő után a maradék seprő leülepedik az üveg aljára.