Magvas tönkölybúza kenyér
hozzávalók:
15 dkg tönköly fehérliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 g szárított instant élesztő
1 ek. búzasikér
10 dkg búzakorpa
1 ek. szezámmag
1 ek. napraforgómag
1 ek. zabpehely
2 ek. búzacsíra
1 ek. só ( én tengeri sót szoktam a vizben feloldani és úgy hozzáadni az alapanyagokhoz)
1 ek. cukor
2-3,5 dl langyos víz ( ez mindig attól függ, hogy a liszt és a hozzávalók mennyit vesznek fel, érdemes többet oda késziteni kéz alá)
0,3 dl kukoricacsíraolaj vagy lenmagolaj
A hozzávalók minőségi változtatása, pl. tönköly helyett rozsliszt vagy instant élesztő helyett normál élesztő ill. másfajta magvak tetszés szerint, a recept elkészíthetőségét nem befolyásolja. A variációk száma végtelen.
Tippek: 1. A lenmag, tökmag, napraforgómag tömöríti, lehúzza a tönkölybúza kenyeret, a pelyhek és a szezámmag lazítják. 2. A sikér (más néven glutén, szejtán, búzafehérje, búzahús) a kenyér keleszthetőségét és formázhatóságát növeli. Magasabb, lyukacsosabb, puhább lesz tőle a kenyér.
Magyarázat: A sikér szerkezete víz hatására egymásba kapaszkodó, nyúlós anyagot képez, ami a tésztába zárja az élesztő szaporodása során termelt szén-dioxidot, ami a magvas tönkölybúza kenyeret felfújja. Így a szén-dioxid a tésztában apró buborékok formájában bezárva marad, és ez adja a kész kenyér lyukacsosságát.
A sikér könnyen beszerezhető gyógynövény- és bioboltokban, vagy hipermarketek biorészlegén Fontos: A sikér használata kiemelten fontos nem búza lisztek esetén, pl. rozsliszt, árpaliszt, zabliszt, kukoricaliszt stb., mert ezeknek nincs vagy alacsony a sikértartalmuk! (A tönköly és a durumliszt búzalisztnek számít.) Sikért a gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak.
A magvas tönkölybúza kenyér elkészítése:
A hozzávalókat a víz és az olaj kivételével egy tálban szárazon elkeverem, majd hozzáadom az olajat és annyi langyos vizet, amennyivel jól gyúrható lesz a tészta (kb. 2- 2,5 dl). Jól összedolgozom, és tíz percig dagasztom.
Egy, az előbbinél nagyobb tálba engedek forró vizet, és a kisebb tálat benne a tésztával beleteszem. Ruhával több rétegben betakarom úgy, hogy a ruha a nagyobbik tálat is teljesen eltakarja. Egy órán át hagyom így kelni, majd az óra leteltével átgyúrom, ismételten forró vizet teszek a tálba és kelesztem további egy órán keresztül.
A szépen megkelt tésztát sütőlapra teszem, a tetejét tejjel megkenem, és tejbe áztatott tökmag és lenmag keverékével jól beborítom. A sütő aljába egy lapos edényben kb. 2 dl vizet teszek, és a kenyeret hideg sütőbe téve közepes lángon kb. 50 percig sütöm. ( no itt vigyázni kell, mert sok függ a sütőtől. Ki kell próbálni. ) Ha a sült kenyér alját-tetejét megkopogtatom és kong, akkor lesz kész)
Tipp: fényes lesz a kenyér , ha elkészülte előtt pár perccel vízzel jó alaposan megspriccelem, majd készre sütöm. Sülés után pamut konyharuhába vastagon becsomagolom és hagyom teljesen kihűlni ( utósülés)
A magvas tönkölybúza kenyér tárolása:
Kihűlése után pamut ruhába vastagon becsavarva akár egy hétig is finom marad. ( nálunk addig még nem sikerült neki eljutnia..... de biztosan nem savanyodik, penészedik meg. A tönkölybúza kenyér megpenészedni nem szokott. Ahhoz túlságosan finom.
forrás: internet + saját tapasztalat