2015.05.29. 00:02:42 (16)
Julikám

Én úgy érzem ezt mihamarabb ki fogom próbálni :P
  2015.05.21. 12:14:27 (15)
Hol találom a dagasztás nélküli (összeöntöm, reggelig megkel) kenyér receptjét?? Valahol olvastam..
  2011.10.30. 11:06:21 (14)
Sziasztok!!Szeretnék mindenkinek ajánlani egy fantasztikus bugette receptet OLCSÓ és nagyon finom,s nem utolsó sorban lehet belőlle pogácsát ,hamburgernek zsömlét akár sajtos rudat sütni,a fantáziádra van bÍzva,én sütöttem ebből a tésztából hot-dog-nak kiflit ISTENI volt a gyerekek mindet felfalták.Sőt 6 db egész közepes méretű pizzának is szuper/a nagy adag/,vagy kenyérlángosnak is kitűnő...

HOZZÁVALÓK:

KIS ADAG:

190 ML VÍZ
1 E.K. VAJ
1 E.K. MÉZ elhagyható ekkor több cukor kell bele
2 T.K. SÓ
1 T.K. CUKOR
700 ML LISZT + 30-40 dkg a gyúrásnál
1/3 ÉLESZTŐ

Az élesztőt felfuttatom egy pici cukros tejbe vagy ha nincs cukros vÍzbe,pl:a barátnőm nem futtatja csak belemorzsolja.Aztán az egészet az összes hozzávalóval jól kidolgozom./az összeállÍtásnál még lisztet igényel kb:30-40 dkg-ot is felvehet/és kb 3 rúdba formálom én szoktam keleszteni,de nem muszály,lekenem vizes tojássárgával és bőven sajtozom de lehet mindenféle magokat is rászórni.A tepsit vajazni lisztezni és úgy sütni.

Ngy adag:

6 dl vÍz
3 e.k vaj
3 e.k. néz elhagyható ekkor több cukor kell bele
5 t.k só
3 t.k.cukor
1 kiló liszt + kb fél kiló a gyúrásnál
1 egész élesztő

ugyanúgy készÍtjük,gyúrjuk össze mint a kis adagnál,csak itt több lisztet fog még felvenni kb:50-70dkg.Atepsit vajazni-lisztezni úgy sütni.

úgy lehet szeletelni mint a zsúr kenyeret.
Szeretettel ajánlom mindenkinek nálunk mindig elfogy és isteni még magában is.2-3 napig is friss marad zacsiban.

NAGYON JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK MINDENKINEK!!!!)
NEM HISZEM,HOGY KI LEHET BÍRNI MÍG KIHÜL)
  2011.09.27. 15:36:03 (13)
Ha jól kidagasztod akkor kb 175 fokon kb 45-50 perc.
  2011.09.26. 17:54:22 (12)
Kb milyen hőfokon sütöd? A belseje is jó lesz? Nekem eddig mindig az volt a gondom, hogy a belseje csak félig volt jó.
  2011.09.15. 12:37:29 (11)
limarapeksege.blogspot.com
én innen tanultam meg kenyeret sütni.Limara,és E-Margit barátnők.
  2011.06.26. 09:29:14 (10)
Én is valami ilyesmit szoktam készíteni. Néha édesre, sok cukorra, néha fűszeresre, ha nincs itthon olaj, akkor bevetem a vajat vagy a zsírt (zsírral óvatosan, nehéz lesz tőle a tészta, nem jön fel olyan nagyra). De én megmondom őszintén nem mérem a hozzávalókat. Egy kiló liszt egy tálba, és dobom hozzá a hozzávalókat, amennyit gondolok, vizet amennyit felvesz. Néha víz helyett tejet használok (pizzatésztához pl., több olajjal, vagy sütihez). A variációk és az ízek száma végtelen, az állaga puha, könnyű és tényleg sokkal finomabb, mint a bolti. És szerintem olcsóbb is (kb. 60dkg lisztből jön ki egy kiló kenyér).
  2011.06.25. 20:52:00 (9)
Én így csinálom a kenyeret:

54 dkg liszt (felel-fele finom- és rétesliszt)
350 ml melegvíz
2,5 dkg élesztő
1 csipet cukor
1 ek só
2 ek olaj

Jól bedagasztom, majd hagyom kelni fél órát. Akkor átgyúróm és újra kel fél órát. Ekkor megint átgyúrom, tetejét 3 helyen késsel bevágom, vizes konyharuhával letakarom és még fél órát kelesztem. Ha már szép nagy, forró sütőben fél óra alatt aranybarnára sütöm. Mikor kiveszem, tetejét megkenem meleg vízzel és letakarva rácsom hagyom kihűlni.
Nagyon finom, pihekönnyű, finomabb, mint a bolti!
  2011.06.25. 14:23:11 (8)
Én nagyon szeretem ezt az oldalt, igaz, nagyon régen is voltam ott:

[link]

Tele van nagyon jó recepttel (kenyerek, kalácsok, sütik), és érdemes szétnézni a fórumban is, tele van jó ötletekkel.

  2011.04.16. 07:18:32 (7)
Nem eszem fehérlisztből kenyeret, ezért nagyon kapóra jött az alábbi recept, kipróbáltam, remek...és gyakorlatilag bármilyen lisztből kevés munkával, csekély idő alatt, rendkívül olcsón hagyományos sütőben elkészíthető

*******************
25 dkg liszt (én tönkölyből pl..)
magok, tetszés szerint
két mokkáskanálnyi só
másfél mokkáskanálnyi porélesztő
egy mokkáskanálnyi cukor
2 dl. langyos víz
ezeket alaposan összedolgozzuk, h. rugalmas tésztát kapjunk....Egy órácskát langyos helyen letakarva hagyjuk, majd kicsit átdolgozzuk, formára igazítjuk, kb. a harmadáig mélységben bevagdossuk, ettől könnyebben átsül, és olyan házias-kenyér jelleget is kap
Sütése: a tepsibe kg 1 dl. vizet öntünk, rá sütőpapír...és ekkor kell a tésztát belehelyezni...
*******************
Nekem nem légkeveréses, hanem ezerévesd Karancs gáztűzhely van, ebben kb. 1 órát sült, korszerűbb eszközzel harmada az idő..
*************************
Előállítási összeg kb 100 ft
  2010.09.01. 18:53:44 (6)
Én a limarapeksege.blogspot.com-on, a fuszereslelek.hu-n és a lorien.blog.hu-n szoktam kenyérrecepteket keresni-meg mást is persze.
  2010.08.30. 16:27:37 (5)
Jól jött le a link
Lényeg, a www.ceressuto.hu oldalon oldalon rá lehet navigálni.
  2010.08.30. 16:25:36 (4)
Sziasztok! Én ezt szoktam sütni:

http/www.ceressuto.hu/?id=15 &alid=57&rart_id=3&lang=hun

Ez klasszikus fehér kenyér recept, de megtalálható az oldalon többféle recept.
  2010.08.28. 14:32:27 (3)
A kenyérsütés nem feltétlenül jelenti azt, hogy naphosszat kell állni a dagasztóteknő mellett és óriási erővel dagasztani, gyúrni, gyömöszölni kell az alapanyagokat, mire kenyérré állnak össze. Sokkal inkább időt és odafigyelést igényel, mint erőt. Aki rászánja magát, ki kell hogy számolja, hogy mennyi idő alatt sül meg a kenyér és azt az időt otthon kell töltenie, vagy gondoskodni a helyettesitésről.A legtöbb recept azt irja elő, hogy bizonyos időközönként valamit tenni kell a kelesztendő nyers kenyérrel, mire bekerül a sütőbe. Az első kenyereket sülés közben is jobban kell figyelni, de ha kitapasztaltuk, hogy az adott recept alapján készült tészta mennyi idő alatt és milyen hőfokon lesz a legfinomabb. Ezután már "becsukott szemmel is lehet jobbnál jobb kenyereket sütni. Érdekes ezek a házi kenyerek szinte kivétel nélkül elkerülik a penészesedést, besavanyodást. Én azt javaslom, hogy kis sütési gyakorlattal is bátran fogjatok hozzá, ha az első nem is lesz az igazi, rá lehet jönni, a sütés nyitjára. Aztán már nem is fog izleni a "bolti" kenyér. Nálunk még úgy magában, üresen is meg-megesznek a családtagok 1-1 szelet kenyeret, annyira finom tud lenni.
  2010.08.28. 09:40:55 (2)
Magvas tönkölybúza kenyér
hozzávalók:
15 dkg tönköly fehérliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 g szárított instant élesztő
1 ek. búzasikér
10 dkg búzakorpa
1 ek. szezámmag
1 ek. napraforgómag
1 ek. zabpehely
2 ek. búzacsíra
1 ek. só ( én tengeri sót szoktam a vizben feloldani és úgy hozzáadni az alapanyagokhoz)
1 ek. cukor
2-3,5 dl langyos víz ( ez mindig attól függ, hogy a liszt és a hozzávalók mennyit vesznek fel, érdemes többet oda késziteni kéz alá)
0,3 dl kukoricacsíraolaj vagy lenmagolaj

A hozzávalók minőségi változtatása, pl. tönköly helyett rozsliszt vagy instant élesztő helyett normál élesztő ill. másfajta magvak tetszés szerint, a recept elkészíthetőségét nem befolyásolja. A variációk száma végtelen.

Tippek: 1. A lenmag, tökmag, napraforgómag tömöríti, lehúzza a tönkölybúza kenyeret, a pelyhek és a szezámmag lazítják. 2. A sikér (más néven glutén, szejtán, búzafehérje, búzahús) a kenyér keleszthetőségét és formázhatóságát növeli. Magasabb, lyukacsosabb, puhább lesz tőle a kenyér.
Magyarázat: A sikér szerkezete víz hatására egymásba kapaszkodó, nyúlós anyagot képez, ami a tésztába zárja az élesztő szaporodása során termelt szén-dioxidot, ami a magvas tönkölybúza kenyeret felfújja. Így a szén-dioxid a tésztában apró buborékok formájában bezárva marad, és ez adja a kész kenyér lyukacsosságát.
A sikér könnyen beszerezhető gyógynövény- és bioboltokban, vagy hipermarketek biorészlegén Fontos: A sikér használata kiemelten fontos nem búza lisztek esetén, pl. rozsliszt, árpaliszt, zabliszt, kukoricaliszt stb., mert ezeknek nincs vagy alacsony a sikértartalmuk! (A tönköly és a durumliszt búzalisztnek számít.) Sikért a gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak.

A magvas tönkölybúza kenyér elkészítése:
A hozzávalókat a víz és az olaj kivételével egy tálban szárazon elkeverem, majd hozzáadom az olajat és annyi langyos vizet, amennyivel jól gyúrható lesz a tészta (kb. 2- 2,5 dl). Jól összedolgozom, és tíz percig dagasztom.
Egy, az előbbinél nagyobb tálba engedek forró vizet, és a kisebb tálat benne a tésztával beleteszem. Ruhával több rétegben betakarom úgy, hogy a ruha a nagyobbik tálat is teljesen eltakarja. Egy órán át hagyom így kelni, majd az óra leteltével átgyúrom, ismételten forró vizet teszek a tálba és kelesztem további egy órán keresztül.
A szépen megkelt tésztát sütőlapra teszem, a tetejét tejjel megkenem, és tejbe áztatott tökmag és lenmag keverékével jól beborítom. A sütő aljába egy lapos edényben kb. 2 dl vizet teszek, és a kenyeret hideg sütőbe téve közepes lángon kb. 50 percig sütöm. ( no itt vigyázni kell, mert sok függ a sütőtől. Ki kell próbálni. ) Ha a sült kenyér alját-tetejét megkopogtatom és kong, akkor lesz kész)

Tipp: fényes lesz a kenyér , ha elkészülte előtt pár perccel vízzel jó alaposan megspriccelem, majd készre sütöm. Sülés után pamut konyharuhába vastagon becsomagolom és hagyom teljesen kihűlni ( utósülés)

A magvas tönkölybúza kenyér tárolása:
Kihűlése után pamut ruhába vastagon becsavarva akár egy hétig is finom marad. ( nálunk addig még nem sikerült neki eljutnia..... de biztosan nem savanyodik, penészedik meg. A tönkölybúza kenyér megpenészedni nem szokott. Ahhoz túlságosan finom.

forrás: internet + saját tapasztalat
  2010.08.28. 09:24:02 (1)
Manapság egyre több az allergiás beteg. Gondolom ehhez az is hozzájárul, hogy megesszük a sok "E"-t tartósitószert és társait. Eleink otthon sütötték a kenyeret, igaz volt hozzá kemence és nagy család is. Ugyanakkor nem volt kenyérsütő gép és gáztűzhely-villanytűzhely. Szerencsére ismét reneszánszát éli a kenyérsütés. Nagyon sokaknak megvan a kedvenc, kipróbált receptje,a neten rengeteg jobbnál jobb, egyszerűbbnél egyszerűbb recept kering, ami alapján ki-ki izlésének, pénztárcájának megfelelő minőségű, alapanyagú kenyeret tud sütni, akár minden különösebb felszerelés nélkül, otthon a sütőben is.
Ha már ennyi finomság összegyűlt itt a receptek között, nem hagyhatjuk ki "mindennapi kenyerünket" sem. Álljon itt, kinek milyen a finom kenyér: