Alexa
 
2010. 11. 03. 14:36:06 (7)
szia,
az életbiztosítást és a lakásbiztosítást külön kell kezelni. az élet lehet feltétele a lakáshitelnek, akkor az tényleg kötött, de ha jól értelek, ti azt fizettétek, csak a lakásbiztosítást nem.
a biztosító üzletkötője a biztosítótól kapott jutalékból él, tehát egyértelmű, hogy neki az az érdeke, hogy fizesd a biztosítást. szerintem lakásbiztosításnál hiába van benne a szerződésben a kötvényszám, nem kötelezhetnek arra, hogy életed végéig oda tartozz, ahhoz a biztosítóhoz!
lakásbiztosításnál a megállapított díj éves díj, max. azt lebontják havi díjra. tehát ha az eredetit akarod visszaállítani, tényleg ki kell fizetni az elmaradt hónapokat. ha újat kötsz, esetleg másik biztosítóval, akkor díjat természetesen nem kapsz vissza, mivel az elmúlt időre (amíg fizetted a díjat) a biztosító viselte a kockázatot, tehát ő szerződésszerűen teljesített. biztosító díjat nem ad vissza!!! épp ezért én a havi vagy negyedéves díjfizetést tartom jónak, mert akkor egyszerű nemfizetéssel megszűnik, ha már nincs rá szükség.
amúgy ha nem fizeted a díjat, akkor az első három hónapban visszaállítható a biztosítás, de az elmaradt díjakat be kell fizetni. utána már lehet, hogy a biztosító nem fogad el téged, vagy más díjjal vállalja csak az ingatlanod biztosítását.
én azt javaslom, hogy ha ragaszkodnál az eredeti biztosítódhoz, akkor őket keresd fel, ne az üzletkötőt, mert ő maga nem mindig a biztosító alkalmazottja, nem biztos, hogy mindent jól és rugalmasan el tud intézni! ha pedig másikat választasz, akkor is közvetlen a biztosítót keresd fel, ne az üzletkötőt! sajnos sok üzletkötő nem jól végzi a dolgát, tapasztalat...