2018.12.23. 12:35:49 (81)
Fahéjas csillagocskák
(ne süsd túl, akkor sokáig puha marad)
[link]
  2018.12.18. 14:28:40 (80)
Sok diétás süti van itt:
[link]
  2018.10.17. 13:07:01 (79)
Sütőtök golyócskák
[link]

Hozzávalók:
20 dkg sült sütőtök
10 dkg birsalma vagy savanykás alma
2 púpos ek jelölten gluténmentes zabpehely
15 dkg kókuszreszelék
4x-es erősségű édesítőszer vagy amit használsz

A sütőtököt megsütöd előző este, villával összetöröd, hozzáreszeled a birsalmát, megszórod fahéjjal, édesítővel, de szerintem nagyon finom magában is.. Jól elkevered, hozzáadod a kókuszreszeléket. Kis golyókat formálsz, kókuszreszelékbe forgatod és kész.

Egész mennyiség 16 nagyobb golyó:
Kalória: 1370Kcal
Szénhidrát: 77,3g
Fehérje: 22,9g
Zsír: 101,2g - telített: 89,4g

1db golyó:
Kalória: 85,6Kcal
Szénhidrát: 4,8g
Fehérje: 1,4g
Zsír: 6,3g- telített: 5,5
  2018.08.26. 10:16:35 (78)
Turbó tallérok
[link]

Hozzávalók
25 dkg laktózmentes trappista
25 dkg laktózmentes túró
15 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt (lehet más teljes kiőrlésű, ha nem vagy gm diétán)
10 dkg laktózmentes vaj
1 tk só
1 tojás ( csak a kenéshez kell, ezért a tojás allergiások akár ezt el is hagyhatják helyette sajtot reszeljenek a tetejére )
szezám vagy lenmag díszítéshez

A sajtot nagyra reszelem, összekeverem a túróval és a szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadom a lisztet és azonnal vagy akár másnap sütöm.
Nagyon vékonyra nyújtom a tésztát, pár mm-re, lekenem tojás sárgájával, megszórom magvakkal vagy reszelt sajttal, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom, de lehet csíkokra is vágni kinek, hogy gyorsabb vagy mennyi ideje van.
170°C-on hőlégen amíg aranybarna nem lesz, rácson hagyom hűlni. A lényeg a tallérformánál, hogy inkább száradjon ropogósra.

Hagyományos pogácsa formánál szokásos alsó-felső sütés 180°C kb 25-30 perc.

Egész mennyiség 2 nagy tepsi=125 db tallér:
Kalória: 2546 Kcal
Szénhidrát: 99g
Zsír: 176 g - telített 50g
Fehérje:124g
  2018.08.07. 07:43:35 (77)
Fahéjszirup (diabetikus)
[link]

Hozzávalók:

Hozzávalók 3-3,5 dl-hez
2,5 dl szénsavmentes ásványvíz
5 fahéjrúd
30 dkg nyírfacukor

A vizet a fahéjjal és a cukorral 15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kis lyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üveg(ek)be öntjük.

Tipp: hűvös helyen a nyírfacukor megszilárdulhat, ilyenkor a szirup felmelegítve újra használható lesz.
  2018.05.18. 09:34:35 (76)
Zabpelyhes húsgolyók
[link]
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

400 g [100 g] darált csirkemell
4 púpos evőkanál [1 púpos evőkanál] zabpehely
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál konyhasó
1 kávéskanál fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
étolaj a sütéshez

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. Egy tálban összedolgozzuk a darált húst, a zabpelyhet és a vöröshagymát. Ízesítjük zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával és konyhasóval. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk. Teflon serpenyőben igen kevés olajon gyakran forgatva pirosra sütjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 162 kcal
Szénhidrát: 5 g
Rost: 1 g
Zsír: 6 g
Fehérje: 21 g
  2018.05.11. 17:54:46 (75)
Mandula-, tökmag-, és kesudió ital házilag
[link]
  2018.05.11. 17:39:16 (74)
Karfiolpalacsinta recept
(Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető főétel.)
[link]
  2018.05.02. 16:57:33 (73)
Füstös – “sajtos” pirított csicseriborsó: gluténmentes, vegán, IR-barát nasi
1 adag kalória: 114 kcal zsír: 1,9 g Szénhidrát: 19 g fehérje: 6 g
[link]
  2018.02.15. 04:17:17 (72)
Cukorbetegeknek hasznos oldal sok recepttel, tanáccsal:
[link]

A berber eredetű kuszkusz jelentése:”jól megsodort” –, ami az elkészítés mikéntjére utal. Durumbúza–darából, kézzel készül. Egészen picike golyócskákat sodornak, amelyek a lisztben hempergőzés után, szétterítve mennek is napfürdőzni, azaz száradni. Az arab országokban ma is gyakran otthon készítik. Szerencsére már itthon is egyre több helyen kapható készen, így nem kell nélkülöznünk ezt a kiváló köretet, amivel bátran lecserélhetjük a burgonyát vagy a rizst. A kuszkusz nagy előnye, hogy nem kell belőle sokat fogyasztani, már kis mennyiségben is rendkívül tápláló. Amellett, hogy elűzi az éhséget, sok zöldséggel fogyasztva megkönnyíti az emésztést, a benne lévő szelénnek köszönhetően pedig javítja a közérzetet, valamint véd a szabadgyököktől.

Bővebben: [link]
  2017.12.23. 12:01:41 (71)
Cukormentes puszedli
[link]
  2017.09.27. 21:57:36 (70)
Kakaós répakenyér
[link]

Tápérték: ( 1 szeletben, 10 szeletre vágva, lekvár nélkül)
kcal: 79.94 g
fehérje: 4.02 g
szénhidrát: 10.63 zsír: 1.99 g
  2017.05.22. 05:48:35 (69)
Habkönnyű epres-mascarponés csokitorta
(Ha tisztán eritrittel készül: 1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 5,1 g ch van, 10 dkg-ban 4,08 g.)
[link]
  2017.04.22. 18:31:10 (68)
A karfiol az egyik legszuperebb zöldség diétához, fantasztikus ételeket készíthetsz belőle. Legizgalmasabb tulajdonsága, hogy képes helyettesíteni a lisztet!
"Mindez azért jó, mert karfiollal csökkenteni lehet az ételek, sőt a tésztafélék szénhidráttartalmát!"

Készíthetsz belőle pizzát, pogácsát, zsömlét, sőt kenyeret - ezek a finomságok bizony jól jönnek szigorú, súlycsökkentő diéták során.

Ropogós karfiolkeksz

Hozzávalók:

1 karfiol
10 dkg reszelt parmezán
2 tojás
2 ek. olívaolaj
1 cs. metélőhagyma, apró karikákra vágva
3 cikk fokhagyma
1 tk. bazsalikom
1/2 tk. só, fekete bors

Így készítsd el:

1. A karfiolt reszeld le, sózd meg és 20 percig hagyd állni.
2. Kendőn keresztül jól facsard ki a felesleges levét.

3. Egy nagy tálban kevered össze a hozzávalókat, majd az így kapott masszát oszd 6 (vagy több) részre. Ezeket formázd ízlésed szerint, a lapokat fektesd sütőpapírral bélelt tepsire.

4. Mehet a sütőbe! 180-200 fokon parádésan kb. 35-40 perc alatt parádésan ropogósra sül!

[link]
  2017.01.07. 08:11:40 (67)
Kurkuma: cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak és reumásoknak
[link]
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcuma longa nevű, évelő növény gyökeréből és szárából nyerik szárítás után porrá őrölve. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik.
Használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe egyaránt, egyes vidékeken a növény hajtásait is fogyasztják. Jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, kissé a gyömbérre emlékeztető íze van. Az indiai világ „indiai sáfrányként” ismeri. A „sárga gyömbért” a kereskedők jóvoltából évezredek óta ismerik Európában is. Használják ételszínezékként is (E 100).
  2016.09.09. 08:33:55 (66)
A karfiolrizshez nyersen van reszelve. Nagyon apróra vágott, pirított hagymára szórva, megsózva, borsozva 1-2 percig együtt párolva kész. Ha tovább van pirítva, felpuhul és akkor már nem olyan finom.
Ezért gondoltam, hogy jó az így a lepénybe is. De majd kipróbálom, az a biztos
  2016.09.09. 08:21:29 (65)
Nyersen leszerelni nem igazán szerencsés, mert nem puhul olyan könnyen és előfordulhat, hogy sütés után is nyers marad. Úgy meg nem igazán jó. Mindenképpen előfőzést igényel, mint a rántott karfiolnál. Egyébként finom lehet, mert a karfiol önmagában is finom! Reszeljük vagy darájuk vagy csak összetörjük mindegy a módszer. Szerintem az is fontos, hogy minél egyszerűbben, minél kevesebb eszközzel (ld. mosogatnivaló) készítsünk el ételeinket. Ha kisebb mennyiséget készítünk, akkor nem érdemes a felét az eszközökön hagyni!
  2016.09.08. 22:27:20 (64)
Azt írja, hogy előfőzve. Gondolom, hogy csak épp kicsit tovább, mintha blansírozva lenne. Akkor még roppanós (nagyjából) és tudja darálni.
Én sem szeretem, ha a zöldség kenőcsösre van főzve, jobb, ha van rajta rágnivaló

Én elő sem főzném, csak lereszelném, mint ahogy a karfiolrizshez kell, nyersen, reszelve. Úgy is megsül és felpuhul a lepényben.
Ha megcsinálom (így, vagy úgy), majd megosztom a tapasztalataimat.
Vagy ha Te készíted el a Te elgondolásod alapján, írd meg, hogy csináltad, jó?

  2016.09.08. 21:39:27 (63)
Szia!
Szerintem, ha a karfiolt előfőzzük, ebben az esetben puhára, egy villával pillanatok alatt össze lehet törni. nem igazán értem, hogy mihez kell a daráló? A lepényhez még jó is, ha egy kicsit darabos! Én hagyma helyett reszelt sajtot és egy pici borsot tennék hozzá, bár ez már ízlés dolga!
  2016.09.08. 15:22:37 (62)
Szintén a face-ről:

Zab pite

Zablisztet hasznàltam, kb. 120 grammot. Fél deci viz, 100 gramm turo, két tojàs, szodabikarbona (én sütöport tettem bele szodabikarbona helyett) és kokuszzsir, ami a sütéshez kell. Az alapanyagokat összedolgozom és kisütöm serpenyöben kokuszolajon.

(Ez egy alap lehet, mert se sót, se cukrot nem látok a receptben.)