2010.07.30. 21:41:45 (26)
Citromos szörbet

hozzávalók 4 főre
5 dl víz
30 dkg kristálycukor
csipet só
4-6 szál citromfű
4 db citrom
elkészítés
1.A kristálycukrot egy zománcozott fazékban feltesszük főni a vízzel.
2.A citromfűről 8-10 db szép levelet félretesszük, a többit kicsit kézzel megtörve a fővő sziruphoz adjuk.
3.Kb. 10 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
4.A citromfű leveleket szépen egymásra tesszük és szorosan felcsavarjuk, mint a szivart és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
Lereszeljük egy citrom héját és kifacsarjuk a citromok levét.
5.A kihűlt cukorszirupot egy kb. 2 l-es fedeles műanyagdobozba szűrjük, és belekeverjük a citromok levét, a reszelt citromhéjat és a citromfű csíkokra vágott levelét.
6.Egy éjszakára a fagyasztóba tesszük, másnap reggel a félig fagyott jégkását egy villa segítségével fehéredésig keverjük.
Tálalásig ezt a műveletet még párszor megismételjük. Igyekezzünk minél több levegőt a szörbetbe keverni, mert ezáltal finom könnyű lesz.

Én csináltam már úgy is, hogy a citromfű helyett lime lereszelt héját (2 db) tettem bele, és a levét is belefacsartam, mert én jó citromosan szeretem.
  2010.07.26. 10:54:22 (25)
Micsoda jó ötleteid vannak! Én még mindig nem csináltam meg...nyár végéig csak elkészül.
  2010.07.26. 09:21:18 (24)
A lányom vaníliásat szeretne,majd vaníliás cukorral verem föl a tejszínt neki.Meg kakaóporosan gondolkodtam,banánpépesen.
  2010.07.26. 09:20:39 (23)
Nem,még nem,az lesz a következő .
  2010.07.26. 07:54:10 (22)
Szegfűszegest nem csináltál?
  2010.07.26. 07:53:53 (21)
Tehát akkor fagyosan együk mi is..
  2010.07.25. 13:59:41 (20)
Először kicsit megijedtünk,mert lefagyasztottuk,és este nem bírtuk,nekiláttunk,de félig fagyott volt csak...Ettük,és tömény zsíros volt a tejszín miatt.Na,tudtuk,nem így kell enni,hanem teljesen fagyott állapotában.Így is lett másnap,és kiborítva a dobozból,szeletelve mint a vienetta,nagyon finom...Ha meggydarabokat teszünk bele,vagy az aljára csokikrémet,akkor még élethű is lesz .
  2010.07.25. 13:26:24 (19)
Hú, de jó hogy megosztottad ezt velünk, mert így tudom milyet érdemes kipróbálni. Fahéjas lesz.
  2010.07.24. 11:12:37 (18)
A mákos nagyon finom lett,a fahéjas is a csokidarabkákkal.
Egyedül a baracklekváros lett savanyú,mintha összeugrott volna tőla a hab és megsavanyodott volna,annak nem volt sikere.A többire igény van továbbra is .Meg kísérletezünk tovább .
  2010.07.23. 13:49:12 (17)
Hú, de gusztán hangzik..én még nem csináltmameg...Hát igen, nekemis volt bajom már a nevesincs tejszínekkel. Múltkor joghurttortát akartam csinálni, és nem verődött fel a tejszín hozzá..na gondoltam, ezt dobhatom ki a francba, mert híg lett a massza, de aztán támadt egy ötletünk a férjemmel: berakjuk az egész tortát a fagyasztóna...láss csodát, megdermedt, és finom is lett.

Na, azért legközelebb nem fogok spórolni a tejszínen!
  2010.07.22. 20:58:37 (16)
No,leírom,fagynak az első adagok,asszem éjjel el is fogynak,ahogy a férjem ismerem .Az első adag nem akart fölverődni,nevesincs tejszínt vettem,sírógörcsöm lett,annyira kívántam pedig .Na,ma újra nekiláttam,más tejszínnel,2 perc alatt megvolt.3 részre osztottam:az elsőbe fahéjat és csokidarabokat kevertem,jó kis sztracsatellás lesz belőle ,a másodikba mákot szórtam,a harmadikba pedig a sárgabaracklekváromból kevertem és ropogós kekszet szórtam bele.Apa mindegyik fakanalat kivégezte kavarás után,alig várja .ötletem,hogy egy szép kerek formába teszem majd szülinapkor,színezem rétegesen,pl.málnaszörpivel ,kakóval,túróval,stb....és kiborítva parfétorta lesz vajon?jaj,nyam...
  2010.07.19. 16:23:45 (15)
Citromosan is meg lehetne csinálni!
  2010.07.19. 15:33:41 (14)
Sziasztok!
Micsoda fagyi csodák
Imádom!Nekem sincs gépem hozzá,de vettem az 1 euros boltban 290 ft.-ért 6db-os jégkrém készítő formát.Eddig /recept hiányában/ csak joghurtot fagyasztottam benne,amit már a gyerek sem evett meg,jégkrémként pedig még Ő is megnyalogatta /egyébként valamiért a fagyit nem akarja még megkóstolni sem/ és pillanatok alatt elfogyott ebben a nagy hőségben.Az ötletek nagyon tetszenek,mákos(!),fahéjas,s zegfűszeges...hmmm kipróbálok mindent!Remélem sok hasonló nyalánkság receptje gyűlik még össze itt a fórumban!
  2010.07.19. 15:15:36 (13)
Bizony,szó szerint....
  2010.07.19. 15:05:46 (12)
S ez nem csak a karácsonnyal van így:

23 éves vagyok, most volt a szülinapom...A szüleim a kezembe nyomtak 10 ezer forintot azon a címen: vegyél rajta azt, amit akarsz - Ez jobban fájt, mintha nem kaptam volna semmit. Hisz ép ésszel gondolkodva: A férjem fizetéséből élünk, nyilván hogy amit nekem szülinapi ajándéknak szántak, a mindennapi megélhetésre megy el, nem mindenféle ajándékra.

Mennyivel jobban örültem volna, ha vesznek 3 pár zoknit, vagy egy nadrágot/pólót, mert akkor legalább éreztem volna, hogy "dolgoznak az ügyön".
  2010.07.19. 14:55:43 (11)
Olyan rossz érzés,hogy körülöttünk már annyian nyűgnek tekintik ezt az ünnepet...mikor családon belül a kezembe nyomnak egy kétezrest,menjek és vegyek belőle valamit,ott a fa alatt...egy színes szalvétába csomagolt kis karácsonyfadísz nem megerőltető,és tudja az ember,gonoltak rá,mikor kiválasztották neki...én akkora lelkesedéssel készülök,kinek mi legyen,böngészem mindent mindenhol,már jóval előtte,és mindig van valami amit még melléteszek.Mindezt a semmiből,mert nem a pénz a lényeg,hogy tessék itt van...ezt el tudom fogadni a fiam szülinapján,mikor a tábor az ajándéka és abba ad bele a család,de máskor ez olyan kiábrándító...volt,akire már rászóltam,legalább a gyerekeknek ne a pénzt adja oda a fa alatt,hanem menjen el és nézzen valamit,hisz mekkora öröm nekik kibontogatni egy ajándékot a fa alatt...Meg a másik:"nekem nincs időm,vedd meg nekik,kifizetem..."...Mi a gyerekekkel ovi,suli,edzés,munka után ülünk le és festünk gömböket a fára,így egyedi ajándék mind,a régi kopott ezüst gömbök pedig gyönyörűek lesznek újra.Vagy 100-200Ft egy sima fakeret,kiszínezik,festik,min den nagyszülőnek és nagynéninek máshogy,személyreszabottan,
  2010.07.19. 14:30:37 (10)
Én nem néznélek bolodnak, szerintem olyan jó látni, ha az emberek lelkesednek valamiért!
  2010.07.19. 14:18:51 (9)
úgy próbálom először igen,külön kis tálakba a más-más ízesítés miatt.Amelyik a legjobban sikerül,utána majd abból csinálok többet.A szegfűszeges és fahéjas nagyon finom lesz Karácsonykor is egy forró almáspitéhez az ünnepi asztalhoz!Engem bolondnak néznek a házban,annyira megszerettem az évek alatt a Karácsonyt.Már november közepétől karácsonyi illóolajok lengik körbe az otthonunkat,mindenféle karácsonyi sütiket sütök,és az egész házban érezni a lépcsőházban .
  2010.07.19. 14:07:33 (8)
Épp a fahéj kapcsán gondoltam a szegfűszegesre is. Kis tálakba rakod?
  2010.07.19. 14:01:44 (7)
maradt még pár szem sárgabarim,van őszibarack is,csinálok kis tálakba külön ízesítve mindből.A sárgadinnyés is biztos nagyon finom.Tudod mit fogok kipróbálni?A szegfűszegeset...nekem az egyik kedvencem,szinte minden sütibe teszem.Meggy is van lefagyasztva,meg citromosat,kakósat is csinálok.Csak győzzem