2017.07.02. 19:07:04 (116)
  2017.06.10. 15:57:55 (115)
Cigánylecsó:

Hozzávalók: 1 kisebb fej édes káposzta, 3-4 db paprika, 2-3 db. paradicsom. közepes hagyma, 2 db. csirke farhát,só, pirospaprika.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát megdinsztelem olajban, vagy zsírban. Mehet bele a vékony csíkokra vágott káposzta, a feldarabolt paprika, paradicsom, és a farhát. (feldarabolva ez is) Teszek bele pirospaprikát, felöntöm egy kis vízzel, sózom, vegetázom, és készre főzöm. Friss kenyérrel tálalom.
  2017.02.08. 07:19:04 (114)
Hozzávalók:

4-6 nagyobb méretes krumpli
vaj
tejföl
hagyma
só, bors
fűszerek, ízlés szerint
sajt
Elkészítés:

Reszeljük le a burgonyákat, majd tegyük bele egy kivajazott tepsibe. Sózzuk, borsozzuk meg és a fűszereket se felejtsük el. Egy edénybe tegyünk bele némi olvasztott vajat, majd keverjük bele a tejfölt, az apróra vágott hagymát, és öntsük rá a krumplira.

A végén szórjuk meg gazdagon az egészet reszelt sajttal, és mehet is be 45-50 percre a sütőbe, ahol aranybarnára fog pirulni.
  2016.07.05. 12:15:05 (113)
Hamis lecsó!
2 nagyobb fej hagymát karikázok, olajon megfuttatom, szórok rá pirosparikát és egy nagy paradicsompürével elkeverem. Sózom, picikét cukrozom, felengedem vízzel, annyival, hogy jó mártogatós legyen, mikor felforr beledobok egy csomag olcsó virslit darabolva.
Jó étvágyat
  2016.06.06. 09:31:49 (112)
A felszeletelt cukkinit sózzuk, borsozzuk és a szintén felszeletelt sonkát harmadoljuk, a sajtokat megfelezzük. A cukkini szeletek közé sonkát és sajtot rakunk, utána duplán bepanírozzuk, úgy hogy lisztbe, utána felvert tojásba, prézlibe, újból tojásba, végül prézlibe forgatjuk. Bő olajban kisütjük őket. Ezt hívják cukkini Gordon Blue-nak.
  2016.02.02. 23:11:46 (111)
Köszi, majd még próbálkozom vele. Előfőzni azért szoktuk, mert párolás közben is nagyon lassan hajlandó csak megpuhulni, csak így meg valószínűleg túllőttünk vele a célon
  2016.02.02. 20:19:49 (110)
Brokkoli fasírt? eljárása megegyezik a hússal, lereszeled nagy lyukú reszelőn, alaposan fűszerezed, tojás, zsemlemorzsa sűrítés, petrus...és ha van s.répa, bármi egyéb..mehet hozzá..
Ropira sütve fini!!
  2016.02.02. 20:17:44 (109)
szia szinte (azért kicsikét óvatosabban kell) olyan eljárással, mint a karfiolt és én nem főzöm előre
  2016.02.02. 17:58:25 (108)
nem brokklim, hanem brokkolim termett
  2016.02.02. 17:33:36 (107)
Sziasztok!

Arról van tapsztalata valakinek, hogyan lehet a brokkolit kirántani úgy, hogy ne essen szét teljesen? A rántott karfiolt imádom, brokkolit is rántottunk már úgy, hogy előtte megfőzzük, de túl puha lett, szinte össze kellett gyúrni panírozás közben, hogy egyben maradjon, viszont a végeredmény még így is
nagyon finom. Annyi brokklim termett tavaly, hogy még mindig tele van vele a mélyhűtő, jó lenne, ha értelmesen el is tudnánk használni.
  2016.02.02. 14:20:19 (106)
A fasírttal az a jó, hogy bármilyen zöldségből el lehet készíteni.
Így a gyerek nem is tudja hogy éppen zöldséget eszik. Barátnőm gyerkőcei úgy tolják be a brokkoli fasírtomat, mintha csoki lenne.. egyébként utálják a brokkolit.
  2016.01.31. 00:11:14 (105)
Vegetáriánus lencsefasírt

Olcsó, tápláló és finom

25 dkg lencse
1 vöröshagyma
5 babérlevél
6 gerezd fokhagyma
pirospaprika
tárkony
20 dkg kenyér
liszt
zsemlemorzsa
bors

A lencsét mosás után beáztatjuk, babérlevéllel megfőzzük, majd leturmixoljuk. Összekeverjük áztatott kenyérrel, apróra vágott hagymával, fűszerekkel, és liszttel besűrítjük. Megformázzuk a fasírtokat, zsemlemorzsába forgatjuk, sütőben vagy serpenyőben kisütjük. Eddig csak sütőben próbáltam .
  2015.02.01. 16:38:07 (104)
10 perces, sütőporos fánk
[link]

Hozzávalók
1 tojás
2 dl tejföl
3 ek porcukor
1/2 cs. sütőpor
2 tk rum
(opcionális)
25 dkg liszt

sütéshez 0,5 liter olaj
tálaláshoz fahéjas porcukor/lekvár

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, de könnyen tudjuk nyújtani. Ha összeállt forrósítsunk olajat, a tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra, és szaggassuk a kívánt méretre. Ha lyukat szeretnénk a közepére, lyukasra, de készülhet teli fánk is, vagy kis apróbbak. Beletesszük az olajba (legnagyobb gázrózsa középső állásánál picit lentebb sütöttem), ha az egyik fele megsült, átfordítjuk, és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Fahéjas porcukorral meghintve, vagy lekvárral kínáljuk.

A fenti adag az olajat is beleszámolva kb. 4-450 ft-ból jött ki, és 8 cm-es szaggatóval 8 db fánkom lett.
  2015.01.27. 09:03:13 (103)
Nálunk 1 kiló hús pörköltnek+1 kg lisztből nokedli= egy étkezés. )
  2015.01.26. 14:47:02 (102)
A maradék kenyeret (lehet száraz is) összedarabolom, beleteszem a mixerbe, öntök rá tejet . Amíg a tejben megpuhul, meghámozok néhány burgonyát, kockára vágom és hozzáadom a kenyérhez, és a kásafélét kevertetem a géppel. Átrakom tálba, hozzáadok 1 tojást, sima lisztet, 4-5 gerezd passzírozott fokhagymát, sót és összemorzsolt majoránnát. Sűrűbbnek kell lennie, mint a palacsinta tésztának és pihentetni kell. Forró zsírozott palacsintasütőbe kanállal vékonyra szétkenem, mindkét oldalát megsütöm. Kettéhajtva lecsóval töltöm meg.

Madárfészek:
Maradék burgonya pürét jénaiba lapátolsz,elsimitod,tetejébe mérőkanál hátuljával kis mélyedéseket-fészkeket-nyomsz,mindegyikbe ütsz egy tojást, tetejét megszórod sajttal és be a sütőbe. Akkor igazi, ha a tojás sárgája még folyós.
A krumpli pürét én mindig elkeverem tejföllel, így krémesebb lesz.
Krumpli elég univerzális, főzelék, főtt, sült, levesnek.
ha szereted az édességet, süss valami egyszerűt, vagy főzz pudingot. ha csinálsz 2 félét, és egymásra öntöd, kész a csíkos desszert, ez olcsóbb, mint egy szelet csoki mindennap. (És pudingot mikróban is lehet csinálni!)
Főzelékre feltét tükörtojás, virsli,, főtt tojás.
Ha olcsón kifogsz aprólékot, isteni ragulevest készíthetsz.
Ha lehet, vásárolj leakciózott árukat, és az alapján készítsd a menüt. Ne úgy menj le, hogy ma lesz pörkölt meg tészta. hanem pl. le van akciózva a borsó, akkor legyen főzelék.
-krumplis tészta+paprikás krumpli (krumplihoz most még olcsón hozzájutsz, tárazz be ha tudsz úgy 20 kilót)
-sajtostészta, túrós csusza
-rántott sajt
-krumplifőzelék
-húsgombócos rizs (darált hús+egy zsömle+1 tojás+fűszerek, összegyúr, pici gombócok-2-3cm-, kifőz, rizshez rak); rizses hús
-sertéspöri nokedlival- 1kg hús+1kg lisztből nokedli, és 4-5 napig eszitek
-rántott parizer
-rakott krumpli
-csontleves
-habart krumpli leves
-zöldséglevesek
-rántott patisszon/cukkini/tök
-frankfurti leves
-paradicsomos káposzta
-paradicsomos spór-spagetti- konzerv vagdalttal, vagy húsgombócokkal, a fent leírtak szerint)
-rakott tészta, gyakorlatilag bármivel
-kakaós tészta
-mini hitdog-lásd desszert.eu
-pirog sajttal vagy szendvicssonkával töltve
-grízes tészta
-diós tészta
-tökfőzelék krumpligombóccal
-tócsni
-pizza (bármilyen feltéttel)
-hamis gulyásleves
nasinak:
leveles tésztás pogi vagy ropi, vagy lekváros levél (200-250 egy csomaggal)
bukta, kakaós csiga, kekszek, pudingok, tejberizs, tejbegríz, sárgabarackkal rakott tejbegríz, ha jön az almaszezon, akkor sült alma, almás pite.
Tehát, még mostanság, amíg nem drágul be, tárazz be: 20kg krumpli, 10kg hagyma, 20kg liszt, valamennyi cukor, te tudod, mennyit használtok, dobozos paradicsom (ez kb 150HUF), kb 10kg tészta (auchan, penny, eurós bolt, CBA), és ugyanennyi rizs.

Pár tipp, ha csak krumlink és hagymánk van otthon:
• paprikás krumpli
• krumplileves
• tepsis hagymás burgonya
• hagymás tört krumli
• krumplipüré
• sült krumpli
• sült hagyma (kenyérre kenve nagyon finom!)
• hagymás burgonyasaláta
• krumplis lepény
• burgonyás nudli
• tócsni

Krémes-fincsi rakott krumpli:
megfőzöd a felkarikázott krumplit....
1 l tejből kiveszel kb.2 decit,a többit felteszed melegedni
a kicsi tejet 2 tojással és 3 evőkanál liszttel habverővel összedolgozod,óvatosan,folyamatosan kevergetve hogy ki ne csapódjon a tojás,összekevered a meleg tejjel...folyamatosan keverve besűríted....kis ételízesítő,fűszer,amit akarsz.....ezzel a krémmel rétegezve lerakod jénaiba a krumplit,szórsz közé,ami van otthon...gépsonka,brokkoli,karfiol megfőzve....tetejére kicsi sajt,mehet a sütőbe.....,

leveshúsból pástétom:
a levesben főtt húst lecsipegetjük, beletesszük turmixgépbe, teszünk bele egy főtt sárgarépát, egy hagymát, mustárt, petrezselymet, vajat, vagy tejfölt, de libazsír is lehet, összeturmixoljuk, utánafűszerezzük ha kell, és kis tálkában be a hűtőbe. Pirítóssal nagyon finom.

töpörtyű pástétom:
a töpörtyűt libazsírral vagy vajjal ,mustárral összeturmixoljuk, tálkába tesszük, megy a hűtőbe

sonkapástétom:
2-3 szelet maradék sonka, párizsi vagy bármilyen felvágott egy kemény tojással, vajjal összeturmixolva csodás kenyérre kenhető krém lesz

sajt tekercs:
trappista sajt darabot mikróban nem folyósra, de puha nyújthatóra puhítunk, deszkán kinyújtjuk. megkenjük szinte bármivel: zöldfűszeres túró, a legjobb, még puhán összetekerjük, és fóliában megy a hűtőbe. ha megdermed, szeletelni lehet. szép és kiadós, és elhasználtuk a maradékokat.

Nagyon trükkös köret:
krumplipürét sós palacsinta tésztába tekerünk. olcsó, és mindenki elámul tőle
1 perce · Mégsem tetszik · 2
  2015.01.24. 10:56:18 (101)
Cukorbetegeknek IR-eseknek. (Inz.reziszt./

Kalács, amit cukorbetegek és IR-esek is megehetnek és még finom is. Nem is olyan könnyű mutatvány, ha szeretnénk, hogy a teljes kiőrlésű liszttől ne legyen fűrészporos az egész. Na, ez a kalács annyira jól sikerült, hogy sok minden eszembe jutott, miközben ettem (többek között, hogy Ti is mennyire örülni fogtok), de a szenvedés és a fűrészporosság pont nem! Igazából még elkészíteni sem nehéz, az eredmény pedig minden munkáért kárpótol.

Hétvégi vendégségben is könnyű sikert aratni vele, arról nem is beszélve, hogy ha a társaságban cukorbeteg/IR-es is van, vagy szimplán csak egészségesebben étkezik, hogy fog örülni! Mivel ez egyre több embert érint, ezért az odafigyelésért sokan hálásak lesznek!





Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
1 tojássárgája
6 dkg nyírfacukor/eritrit
1 csipet só
3,5 dkg élesztő
2,8 dl langyos tej
1 tk. cukor
1,5 dkg átszitált, cukrozatlan kakaópor
1 tojásfehérje
1 dkg szeletelt mandula (elhagyható)



Elkészítése:

Az élesztőt a tejben 1 tk. cukorral felfuttatjuk.
A liszteket, a nyírfacukrot/eritritet és a sót egy tálban összekeverjük, a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgáját és hozzácsurgatjuk az élesztős tejet.
Dagasztókaros robotgéppel szép simára dagasztjuk 8-10 perc alatt (váljon el a tál falától).
Amikor a dagasztás végéhez közeledünk, szórjuk hozzá a kakaóport, de már ne dagasszuk túl sokáig, hogy a kalács márványos legyen.
Langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk, belehelyezzük a sütőformába, újrakelesztjük, óvatosan megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a mandulával.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd letekerjük 160 fokra, és még 25 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
Ha kihűlt, szeletelhetjük, kis adag házi (diabetikus) lekvárral fogyaszthatjuk (aminek a ch értékét adjuk hozzá, amikor eszünk belőle!).
  2015.01.24. 09:04:53 (100)
RÁNTOTT TOJÁS: Egy tálcára vastagon szórok zsemlemorzsát. Abba annyi mélyedést fúrok, ahány tojást el akarok készíteni. A mélyedésekbe beleütöm a tojásokat, sózom, borsozom, és befedem vastagon zsemlemorzsával, Így hagyom 20-25 percig, hogy a tojás megszívja magát. Ekkor óvatosan, lapáttal alányúlok, és forró bő zsiradékban megsütöm mind a két oldalát. Rizzsel, vagy majonézes krumplival tálalom.
  2015.01.13. 08:25:45 (99)
Kenyér pizza: Szikkadt kenyérnek levágjuk a héját, kivajazott tepsibe fektetjük egymás mellé szorosan. A tetejét megkenjök tejföllel összekevert ketchuppal. Arra pizza feltéteket teszünk ( szalámi, kolbász, zöldségek) Megszórjuk sajttal, és a sütőben megsütjük.
  2014.11.11. 18:08:44 (98)
Ja, a lényeg..könnyű, lukacsos, ízes, látványos és kenyérrrr!!!!!! adalékok nélk.
  2014.11.11. 18:08:06 (97)
Életem első kenyerét ma sütöttem meg.Nem másban, mint sütőben.
A kész termék súlya kb. 60 dkg-os,
Sima búzaliszt + az alábbi hozzávalók költsége kb. 70 .-Ft
Teljes kiőrlésűből több.

Hozzávalók: 50 dkg. liszt, 1 tk. só, 1 tk. cukor 1 tk. szódabikarbóna, 2 x 150 gr-os natur joghurt, v. kefír, 2 dl víz.

-Bekapcsoltam (én begyújtottam) a sütőt a recept szerint 200 fokra Nekem t. mint 30 éves a gáztűzhely, tehát semmi légkeverés, semmi szabályozhatóság.
-A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, a közepébe öntöttem a joghurtokat (v. kefireket) és a vizet.
-Kézzel, épp csak nagyjából összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam...kerekre igazítottam és átemeltem a sütőpapírral kibélelt zománcozott tepsibe, majd vizes kézzel kicsit megformáztam-lesimítottam a tetejét-

Még az összekeverés során szezámmagot és valamennyi durvára gyumiszkolt diót tettem hozzá, de ki-ki, amit talál otthon, pl. tökmag, lenmag..bármi

Az én sütőmben 50 perc volt, a recept szerint 30