2015.11.19. 23:03:53 (12)
Szia!

Köszönöm a segítséget, majd megírom, mire jutottam a káposztával.
  2015.11.16. 15:46:00 (11)
A hordó használatához szerezz be egy nagy műa. cserépalátétet, mivel egy kicsit szivárog és ne hagyjon nyomot a kövezeten. Ha elpiszkolódik, ezt könnyebb elmosni, mint a padlózatot.Az alátét átmérője legalább akkora legyen, mint a hordó legszélesebb része, vagyis a közepe!
A káposzta előkészítése semmiben nem különbözik attól, amit leírtam. Én egy régi mosogatótálban szoktam lesózni és fűszerezni. kb. 12-24 órát állni hagyom, utána enyhén kinyomkodom és beleteszem a hordóba. Minden adag után elrendezem és kézzel lenyomkodom. Ha elfogyott a káposzta, akkor vagy fával vagy műa, savanyúság leszorítóval (5-8 db vagy több) beterítem a tetejét, ráhelyezek e műa. zacskóban egy literes üveg vizet vagy egy kis kockakövet. Ha nem enged elég levet, a visszamaradt fűszere léből teszek rá. arra kell vigyázni, hogy se az üveg se pedig a kő ne érje el a hordó tetejét. Ha mindezzel készen vagy, a fedelét tedd a helyére, a vájatba pedig önt vizet. Tekintettel arra, hogy forrni fog a káposzta, a cseréptetőre tegyél egy műa. vödröcskét(tejfölös)vagy kisebb tálat, arra pedig helyezzél súlynak, sót vagy cukrot zacskóstól. A súly segíti a levegő távozását és megakadályozza, hogy a káposzta a lé fölé emelkedjen. Ha úgy látod, hogy elforrta a levét és már nincsen az eredeti léből, akkor forralj vizet, tegyél bele sót, hűtsd vissza és azzal öntsd fel.
fűszerek: só, bors(egész, babérlevél, esetleg egy kevés borkén. Torma, paprika ízlés dolga.
A káposztán kívül csalamádét készítek még.
Egy 10 literes hordónyi mennyiség a következő összetevőkből áll: 3 kg szeletelt káposzta, 3 kg szeletelt uborka, 3 kg szeletelt vöröshagyma, 3kg szeletelt paprika. Én nem szeretem olyan hagymásan, ezért inkább a többi összetevővel egészítem ki. Fűszerezése: kömény(egész), só, esetleg cukor(el is hagyható, mivel lehet, hogy a paprika édes és nem kell)ecet (kb. 3 dl 20°/-os, borkén, őrölt bors, babér, torma, almapaprika, kis dinnye.
A 4 összetevőn kívül még lehet beletenni karfiolt és sárgarépát is. Mindezeket egy nagy edényben összekeverem és hagyom kb. 24 órát állni. A többit a káposztánál írtak szerint.Ha marad lé, akkor ásványvizes palackokba töltöm, mert ha kell ezzel tudom pótolni a folyadékot.
  2015.11.13. 21:33:08 (10)
Szia!

Még egyszer köszönöm a tanácsokat, még a cseréphordóról szeretnélek kérdezni. Az történt ugyanis, hogy- mivel sehonnan sem tudtam rájönni, milyen műanyagból van a zsák, amibe a káposztát tenném és szabad-e benne savas, élelmiszer jellegű dolgokat hosszabb ideig tárolni, szóval hogy egyálatalán jó ötlet-e az egész - beszereztem egy 17 literes cseréphordót, nagyon jó áron adták a kertészeti szakboltban, és a káposztán kívül elvileg még ezerféle dolgot lehet benne csinálni (pl télire való uborka, gyümölcsbor stb), ráadásul időtálló dolog, ha máskor is ilyen szép termést hoza a kert, mint idén, még nagy hasznát vehetjük. Van hozzá használati útmutató, receptek stb. de azért megkérnélek, rá, hogy írd le részletesen a saját tapasztalataidat vele, hogy pontosan hogyan készíted el a savanyú káposztát stb.

Köszi
Judit
  2015.11.12. 14:51:43 (9)
Szia!
Én a vastagabb szálakból készítek párolt káposztát, paradicsomosat és mennyiségtől függően a többit lereszelem.
Van egy 3 betétes darálóm, és az egyik betét olyan, mint a nagylyukú reszelő. Ebből a lereszelt káposztából készítek káposztástésztához valót, amit megpárolok, pirítok és ha csak később használom fel, akkor a mélyhűtőbe téve, kiadagolva várja sorsát!
  2015.11.06. 22:53:30 (8)
Szia!

Köszönöm szépen a válaszokat, nekem már az is óriási segítség, ha valaki ennyire részletekbe menően tud tanácsokat adni olyasmiől, amit még eddig nem próbáltam. Ezen a hétvégén még nem, de a következőn már tényleg nekiálllok, a káposzták már nagyon türelmetlenek


Judit
  2015.11.06. 13:27:23 (7)
Szia!
A káposzta forrása lakásban kb 2 hét, hűvösebb helyen, több.
Forrás után jön az érlelődési szakasz. Mire kész a savanyított, igazán érett káposzta, eltelik 1 hónap is. Nálunk az a mondás járja, hogy amit a hűvösebb napok kezdetén (szeptember vége) elraksz, Erzsébet napkor bontható és ehető! Akkor kész a káposzta, ha sárgásfehérré válik a színe és a vastagabb részek sem fehérek. Szerencsés lenne, ha egyforma vastagságú, mert így kb. egyszerre érik meg. Ha még csak most raksz el, akkor mikulásra, karácsonyra lesz igazán finom, savanykás.
1 kg nyers káposztához kb. 3 dkg só kell, s ha lehet nem a finomított változatból, hanem az asztali sóból. Annak erőteljesebb az íze és így nem sózód túl.
  2015.11.06. 08:59:43 (6)
Zsákban még nem készítettem, de meglátásom szerint nem lehet légmentesen lezárni, mivel a savanyítás egy erjedési folyamat, ahol gázok képződnek. Szerintem ezt is le kell súlyozni, hogy a levegő eltávozzon és az erjedés meginduljon, Közben hab képződik,és az szokás felfogni egy tiszta ruhával. Muszály nagyon tisztán tartanod, hogy ez a habot felfogjad és a szagok is mérséklődjenek.
Ha lakásban erjesztesz, akkor különösképpen oda kell figyelned ezekre.
Káposzta savanyítására a kőhordót mezőgazdasági boltban lehet vásárolni, literenként kb. 1000-1500 Ft-al kell számolnod. Neten, használtat is lehet venni, az ára pedig alku tárgya.
Az ebben eltett káposzta mennyiségét úgy vedd figyelembe, hogy 1 kg szeletelt kb 1 liternyi helyet foglal el.
Tapasztalatom szerint kb. 8-12 literes hordó a leg
előnyösebb.
  2015.11.04. 15:01:23 (5)
Még a cseréphordóról akartam kérdezni, ha a jövőben esetleg beruháznék ilyesmibe, hol lehet kapni, és pontosan mennyibe kerül?

Köszi

Judit
  2015.11.04. 14:59:43 (4)
Szia!

Köszönöm az információt, én a zsákos megoldást választanám, az öt literes üvegnél azért nagyobb mennyiségű káposzta lesz (a hordósnál meg kevesebb),annál is minden nap le kell mosni a tetejét ?- hallottam erről, de nagymamám szerint a hordósnál elég volt kb. 3-4 naponta, plusz a bekötött zsáknál nem tudom, mit kellene lemosni, a zsák felső részét, ami ráborul a káposztára? Ismerősömék szerint is meleg helyen kell tartani, de ez pontosan mit jelent? A hordósat régen - ha jól tudom - fűtetlen, de fagymenetes kamrában/ pincében tartották, ott nyilván büdösödhetett kedvére. Ez most lakásban lesz,a kb. 15 fokos előszoba vajon jó neki? Bár azt sem tudom, mennyire jönnek ki a szagok, hiszen a zsák be lesz kötve... Azzal sem vagyok még tisztában, hogy mennyi ideig tart a forrás (gondolom nem egy-két nap, hanem hosszabb időről van szó, de mennyire)?

Köszi a segítséget!

Judit
  2015.11.04. 10:49:32 (3)
Szia!
Elfelejtettem írni, de tapasztalatom szerint, a cseréphordó megoldás a legjobb, mivel a vájatba betöltött víz a szagok jelentős részét elnyeli! Igaz, nem olcsó egy ilyen hordó, de megéri! Egy 8-10 literes hordóba kb. 8-10 kg szeletelt káposzta fér el. ezt is le kell súlyozni az érlelődés idejére!
  2015.11.04. 10:45:56 (2)
Szia!
A savanyúságosok is zsákban, vödörben érlelik, azután pedig a piacon kirakják a hordókba és hordós káposztaként kínálják!
Egy műanyag, tetős vödröt bélelj ki és ebbe rakjad a káposztát. A felszelt káposztát azonban 24 órán át kell sózva, ízlés szerint fűszerezve (egész bors, babérlevél, csípős paprika stb.)többször átforgatva tartani.
Kisebb mennyiséget 5 literes üvegbe is rakhatsz, de a tetejére tiszta fehér ruhát, keményfát és nyomókövet kell rakni. A kő legyen tiszta, rakjad műa. zacskóba. Az egész üveget pedig egy műa. tálba vagy virágalátétbe kell állítani, mivel forrni fog, levet és habot képez. A fehér ruhát, a követ (vagyis a zacskót)és a fát minden nap ki kell langyos, tiszta vízben mosni, mivel a "váladékok" itt rakódnak le. Számolj azzal is, hogy erős, nem túl kellemes szagot áraszt, a forrás idejére. Nem túl célszerű lakásban tartani, de ha nincsen más, állandóan szellőztetni kell. Fagymentes, viszonylag meleg helyen kell tartani az érlelődés kezdetén!
  2015.11.03. 20:51:34 (1)
Sziasztok!

A hétvégén tervezek elrakni káposztát savanyítani, ezzel kapcsolatban szeretnék ötleteket kérni. Eredetileg a hagyományos, fahordós, lepréselős módszert szerettem volna kipróbálni, amelyhez nem kell tartósítószer (csak só, fűszerek, torma), de kiderült, hogy a hordócska megtöltéséhez több káposzta szükségelteteik, mint ahány nekem van (venni nem szeretnék hozzá, amúgy sem pusztítunk el nagyobb mennyiséget savanyú káposztából a télen, csak amennyi a töltött káposztába kell). Egy ismerősöm szerint kisebb mennyiségben el lehet rakni pont ugyanúgy, ahogy a hordóban szokás, csak strapabíró műanyag zsákba kell tölteni az egészet, bekötni, zsákostul vödörbe rakni és lepréselni a hordós megoldáshoz hasonlóan. Valaki csinált már ilyet? Én gazdaboltban vettem erős, elvileg tiszta átlátszó zsákokat, de nem tudom, hogy mennyire jó ötlet savas dolgokat ilyesmiben tárolni -mostanában több olyan véleményt is hallani, hogy nem az, de ez lenne az egyetlen megoldás, hogy kezdjek valamit a szép szentesi káposztáimmal - savanyítani mindenképp szeretnék, és a pincében sincs már annyi hely, hogy letegyem őket télire... Ismerősöm szerint zománcos edénnyel meg végképp nem érdemes próbálkozni, anmikor ők úgy csinálták, lement az össze zománc az edény faláról, szóval az sem túl egészséges dolog... Ha valai valamit tud ajánlani, kérem, hogy ossza meg velem!

Judit