2011.12.04. 15:36:24 (42)
Ez nagyon jól hangzik, és sütni sem kell! Azzal ugyanis hadilábon állok. Köszi a receptet. Györgyi
  2011.12.01. 16:26:19 (41)
ejha! köszi
remek ötlet
  2011.12.01. 16:08:03 (40)
Ha felszúrod egy fogpiszkálóra a gesztenyés golyót és olvasztott csokiba mártod, a felénél kicsit feljebb, úgyis néz ki mint egy gesztenye. Nem mellesleg finom is.
  2011.12.01. 14:19:40 (39)
Előpróbája volt a gesztenyés golyónak ... nagyon finom, és gyors.
Mint a kókuszos golyó, csak gesztenyemasszával (porcukor, rumaroma, darált keksz, esetleg narancslekvár, stb..), elvégre a gesztenye karácsonyi/téli finomság.
Gondolom cifrázni lehet közepében valami meglepivel, amerikai mogyoró talán megy hozzá.. én natúr csináltam, kakaóporba megforgatva.
  2011.11.01. 07:44:51 (péksüti... 1)
Karácsonyi egyszerű süti recept:

Igen kiadós, finom sütemény. 1/2 kg lisztet, 1 csomag sütőport, 25 deka cuk­rot, 20 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag vaníliacukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön fél ujjnyi vastagra nyújt­juk és pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk.

A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk és úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack, – vagy más gyümölcsízzel megkenjük, és így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.

  2011.01.04. 09:47:52 (38)
Térj már napirendre a mézeskalács projektben, ne legyen klf. topicokban ez visszatérő téma
Bizony jó, h. sokan vagyunk, bár relatív..."csak" 3 a gyermek, de vannak hozzájuk tartozók..és kettő az unoka, de vannak hozzájuk tartozók, és vannak olyan barátok, akik egyedül ülnének meghívás nélkül asztalhoz...
Így nekem óriási öröm, h. készülhetek-készíthetek
Szép napot
  2011.01.01. 21:00:33 (37)
Örök aggódó vagyok és vannak kiemelt aggódási pontjaim, illetve személyeim
Mézeskalácsnak ugyan vége, de addig jó míg sokan vagytok!
Egyedül még a mézeskalács se az igazi - írja Szólás-mondások könyve
  2010.12.26. 09:22:08 (36)
Nagy boldogság is az

Nem kapok, mert sokan vagyunk, és már alig van pár darab
DE: aranyos vagy, h. aggódsz
  2010.12.26. 08:47:07 (35)
Boldogok vagyunk egymással a sütő és én

Legyen továbbra is szép Ünneped!
Oszt nehogy mézeskalács mérgezést kapj Még a végén benne leszel a hírekbe

  2010.12.24. 19:45:21 (34)
Ne szégyeld drága Facska a légkavarantyúsodat_)

Csak azért írtam, amit-mert a sülési időpont a hagyományosnál nyilván más

Lényeg, szuperrr puha ma is, és nyami is
  2010.12.23. 19:59:22 (33)
A sütőm mély elnézéseket kér, hogy képes "legetkeverni"

szép Ünnepet sok mézeskaláccsal, ami nem látta a légkeverőt
  2010.12.23. 18:43:09 (32)
Ami kimaradt..a begyúrt tészta állt, kb. 3 órát!
  2010.12.23. 18:41:53 (31)
fél kg. liszt, egy egész mézeskalács por, citromhéj, másfél tk. szódabikarbóna, kb 30 dkg. méz, 2 tojás+egy a kenéshez.valamennyi víz, kb. 3 ek. olaj...összeállítás: a lisztes részt is külön, és a mézes-tojásost is...kevergetés, összelötty...
Tepsibe sütőpapír, azt megolajoztam,majd a kiszúrt, előtte kb. fél centisre kinyújtott, letojásozott tésztát egymástól picit távol elhelyeztem...előmelegített sütőben az első 15 perc volt, a két további kevesebb..
Nyami!!
Semmi légkeverés, meg extraság...
  2010.12.23. 18:37:32 (30)
Bárki is írta a mézessüti receptjét, áldja meg az Ég...fantasztukusan sikerült, már dobozolva, és vajpuha
  2010.12.22. 21:09:15 (29)
Még nem késő akár ajándéknak is kiváló egy kis csini csomagolásban:

Narancsos trüffel:
20 dkg étcsoki olvasztva (minél nagyobb a kakaótartalma annál finomabb)
10 dkg vaj
1 dl tejszín
2 narancs reszelt héja

Külön-külön felverjük a vajat és tejszínt, majd összevegyítjük a kicsit kihűlt csokival és a reszelt narancshéjjal. Én jégkockatartóba tettem 1 órára a fagyasztóba, de a recept szerint hűtőbe kell tenni 2 cm vastagon elkenve egy tálba kb. 3 órára. Ha megszilárdult kézzel golyókat formázunk kakaóporba megforgatjuk és jól megesszük
Vagy odaajándékozzuk Karácsonyra
A nem gyerekbarát verzióba némi alkesz is mehet
Szép estét: Ildi
  2010.12.16. 13:38:48 (28)
Hozzávalók:Gesztenyés bejgli

* 1/2 kg gesztenye massza
* 20 dkg margarin
* 10 dkg cukor
* 1 citrom reszelt héja /vigyázzunk, hogy csak a szép citromsárga részt reszeljük le, mert az alatta lévő fehér rész keserűvé teszi/

Elkészítése:

A gesztenye masszát folpack közé tesszük és nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a cukorral és a citrom reszelt héjával habosra keverjük, majd a kinyújtott gesztenyére kenjük. A folpack segítségével feltekerjük, úgy mint a rendes bejglit. A folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Tálaláskor vékonyan felszeleteljük, tejszínhabbal és reszelt csokival tálaljuk.
  2010.12.02. 15:27:53 (27)
Sziasztok!
Ma kipróbáltunk egy mézeskalács receptet a fiammal. Jelentem nagyon finom és sütés után is puha. Most majd bedobozolom őket, ha marad belőle
Hozzávalók:
1 kg Vitamill búzaliszt csírával- mi sima finomliszttel csináltuk
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes süti keverék
30 dkg porcukor
30 dkg sütőmargarin, v vaj
2,5 dl méz (mi vegyesből)
3 tojás
nyújtáshoz liszt
Összekeverjük a lisztet, szóbabik., mézessüti keveréket, porcukrot, vajjal elmorzsoljuk, majd a mézzel, tojással összedolgozzuk, akkor jó, ha közepesen kemény a tészta.
Jól meglisztezett deszkára borítjuk, 3 cipóra osztjuk és 5-6 mm-re nyújtjuk, formákkal kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, előmelegített sütőbe 180 C-on, légkeverésnél 8-10 perc alatt megsütjük (nekünk 9 perc elég volt).
Ha kihűlt lehet díszíteni
Jó sütögetést Mindenkinek! Ildi és Gergő
  2010.12.02. 11:46:31 (26)
Sziasztok! Íme egy remek karácsonyi süteményes könyv:
http/konyv-konyvek.hu/karacs onyi_sutemenyek
Megtalálhatjátok benne rengeteg finom aprósütemény, mézeskalács, gyümölcskenyér és torta receptjét!
Kellemes Ünnepeket!
  2010.12.01. 10:52:24 (25)
Sziasztok

Én is kaptam a receptet, de megosztom veletek háth avalaki ki szeretné próbálni

Leveles tésztából készült szaloncukrok
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta,

A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola

A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


A töltelék nem csak dió és mák lehet. Fantázia (és készlet) kérdése.



Banános szaloncukor

Hozzávalók:
2 nagy banán
1 mandarin leve
10 dkg étcsokoládé
2 csapott evőkanál zselatin
1 teáskanál cukor

A banánt turmixold le a mandarin levével, majd tedd fel főni a zselatinporral és a cukorral. Öntsd egy szögletes edénybe, és szilárdulás után szeleteld fel, illetve ha van otthon üres bonbonos dobozod vagy jégkockaformád, öntheted annak a mélyedéseibe is. A csokit vízgőz fölött olvaszd fel, majd egy villa segítségével mártogasd bele a szaloncukrokat, és tedd zsírpapírra, amíg a bevonat megszilárdul

Gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók, kb. 20 db-hoz:
25dkg gesztenyepüré,
1 ek méz,
1kk fahéj.
Tehetünk hozzá egy kis vajat kb. 5 -10dkg-t, hogy könnyebben formálható legyen.

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hengereket formázunk belőle. A hengereket felvágjuk 5cm-es darabokra és egy tálcára téve olvasztott csokoládéval nyakon öntjük.
Az olvasztott csokit gőz fölött megolvasztjuk, adunk hozzá 1 ek.olajat és tehetünk bele egy kis rumot is.Mikor készen van és megdermedt, szépen becsomagoljuk

Krém szaloncukor

Hozzávalók
- 25 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- 4 dl tej,
- 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.


Elkészítés
A hozzávalókat egy 1,5 literes zománcozott lábosban tűz felett állandóan kevergetve felforraljuk egészen addig, amíg el nem válik a lábos aljáról. Öntsük át egy tálba, és keverjük tovább addig, amíg alakíthatóvá nem válik, majd lapos tányéron rendezzük el. A formázáshoz legcélszerűbb egy fenék nélküli fadobozt márványlapra vagy jó minőségű műanyag vágódeszkára helyezni. Ebbe töltsük bele a még meleg cukorkaanyagot. Amikor kissé megszilárdult, nedvesített késsel simítsuk el a tetejét, és vágjuk egyforma darabokra a masszát.

Ha készen állnak a csomagolásra, először zsírpapírba, aztán selyempapírba, majd sztaniolpapírba burkoljuk a cukorkákat, végül rojtozzuk be a csomagolás két végét.

Diós-mazsolás szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
20 dkg darált dió
10 dkg nagyon apróra vágott mazsola
10 dkg darált keksz
10 dkg étcsokoládé, minimum 60%-os
5 dkg vaj
1,5 dl víz
1 narancs héja
kakaópor

A cukrot tedd fel főni a vízzel, és alaposan forrald össze. Akkor jó, ha egy kis darabot kiemelve azt látod, hogy már nem folyik szét, hanem majdnem formázható.

Ekkor vedd le a tűzről, hagyd hűlni, közben néhányszor keverd meg. Mikor már jó sűrű, keverd hozzá a felolvasztott csokit és a vajat. Hagyd másnapig száradni, majd gyúrd össze a dióval, a mazsolával és a narancshéjjal. Nyújtsd ki, majd egy kés segítségével vágj belőle kis darabokat, és formázd szaloncukorrá. Hempergesd kakaóporba, és csomagold selyempapírba

Zselés szaloncukor

Hozzávalók:
8 db citrom
4 teáskanál cukor
1 kis tasakos gyümölcszselépor
1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

A citromokat facsard ki, és a levet édesítsd a cukorral. Ezután melegítsd meg és add hozzá a zselatinport, majd főzd addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor öntsd egy téglalap alakú formába, műanyag edény, tepsi is megteszi, és hagyd megdermedni. Ezután szeleteld fel, és egy villa segítségével mártogasd őket a gőz fölött megolvasztott és kissé visszahűtött csokoládéba. Vigyázz, mert ha túl meleg a csoki, a zselé meg fog olvadni!
  2010.11.15. 13:36:49 (24)
sziasztok!
Valaki nem tudja, hogy lehet készíteni karácsonyfára szaloncukrot, felakasztható habos dolgokat?
Házi praktikákra lennék kíváncsi, ami bevált.