2013.03.10. 10:58:52 (4)
:-O olajjal felöntve egy évig is. Nálam.
Maga az olaj is természetesen átveszi ennek a csodának az ízét!!
  2013.03.10. 08:52:05 (3)
Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. (Vigyázzunk: mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező.) A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik, de készülhet belőle például pesto is.

mikor vegyem
Tavasszal. (Virágzásig gyűjthető.)

hogyan tároljam
Légmentesen, dobozva zárva, a hűtőben eláll egy hétig.
  2013.03.10. 08:46:53 (2)
Medvehagyma saláta


Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma (kb. 16-18 levél)
2 db főtt tojás
10 dkg reszelt trappista sajt
4 szelet csirkemellsonka
1 paradicsom
1 pohár kefir

bors ízlés szerint
Elkészítés:
A medvehagymát felcsipkedem egy mélyebb tálba, a paradicsomot felkockázom, a sajtot ráreszelem, a főtt tojást cikkekre vágom, beöntöm ezt is a tálba, a sonkát csíkokra vágom, szintén be a tálba.

A kefirt kikeverem sóval és borssal, nyakon öntöm ezzel az ibrikben lévőket, és kész is a saláta.
  2013.03.10. 08:42:16 (1)
Medvehagymás pogácsa

Recept
Hozzászólások (16 db)

Másnak így tetszett:
Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége:
Árkategória:
Recepttárba mentve: 287
Elküldve: 168

galéria megnyitása
Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
1 csokor medvehagyma
2 tojássárgája
1 dl tejföl
25 dkg sütőmargarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk.

A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd kisütjük.