2015.02.16. 22:32:41 (3)
Nahát, hogy ez milyen jó bejegyzés?!!! És nem reagált rá senki...
Én csak most fedeztem fel, hogy van itt az ad6kap6-on is fórum, s mennyi mindenről írtak már a kedves tagok.
Nagyon jó, szakszerű leírást adtál a vadsóskáról, köszi!
  2013.05.01. 19:05:32 (2)
Vadsóska mag----HASMENÉSRE!!!!Vadsóskamag főzet
A gyógynövényboltokban vadsóskamag néven lehet kapni a vadsóska, lósóska vagy lórom nevezetű növény sötétbarna magjait. A herba hivatalos neve Rumicis fructus. Forrázata kevésbé hatásos, ezért belőle főzet készítése ajánlott. 5-10 percig főzzük, majd leszűrjük, langyosan ízesítés nélkül fogyasztjuk. Az íze sem rossz, és nagyon hatásos szer, még a legmakacsabb hasmenéses állapotokat is eredményesen kezeli. Már a középkorban használták a lósóska magját a vérhas ellen. Népgyógyászati tapasztalatok alapján nemcsak a hasmenést csillapítja, hanem a kórokozók fejlődését is gátolja. A bélbaktériumok fejlődését gátló hatása kíséretileg is igazolt. Szinte fertőtleníti a bélflórát. Ezért a többnyire bakteriális eredetű, nyáron gyakori hasmenések megállítására is jó eredménnyel alkalmazható. Bélhurut csökkentésére is hatásos.
Az ismert fűvesember, Szabó György jó szívvel ajánlja Crohn-betegetnek is, hogy vadsóskamag főzetét igyák. Ő az „egyszerű” hasmenésre is ajánlja a vadsóska magját, ám szerinte a főzetnél hatékonyabb ha a nyers magot megdaráljuk és naponta egy evőkanálnyit veszünk be belőle. Csak addig kell használni, amíg a tünet nem szűnik meg.
  2013.05.01. 19:03:02 (1)
A mezei sóska vagy vadsóska (Rumex acetosa) a termesztetthez igen hasonló, jellegzetes nyíl alakú, hosszúkás, tavasszal tőrózsában növő talajon fekvő, nem felemelkedő tőleveleiről ismerhető fel. Réteken gyepekben fordul elő sokfelé az országban. Levelei erőteljesen savanyú "sóska" ízűek. Esős idő után szedve leveleinek savanyú íze lágyul. Tavasztól késő őszig gyűjthető, de túl sokat és túl sokszor nem szabad enni belőle, mert leveleinek oxálsav tartalma enyhe mérgezést okozhat, és az arra hajlamosoknál vesekőképződést is elősegíti. Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek. Leveles hajtásvégei is ehetők.---------------Ma kipróbáltam,főztem sóska főzeléket és ugyan olyan az íze mint ami a kertben termesztett!Kicsit tovább kell olajon párolni,de megéri az időt és a fáradtságot!Télre is eltehető,ha olajon lepároljuk,lehűtjük és vajas dobozokba elrakjuk a fagyasztóba!