2012.08.22. 11:36:14 (29)
Ez történik a csecsemő agyában, ha megrázzák

Egy frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyermekre, ha valaki megrázza. A kisbaba még nem tudja megtartani a fejét, az ide-oda billeg erős gyorsulásokkal, lassulásokkal, miközben az agy csúszkál a koponyán belül. Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek és súlyosan károsodjon a baba agya - áll a Semmelweis Egyetem sajtóközleményében.

Dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatója évente mintegy öt hasonló esettel találkozik, de ez szerinte csak a jéghegy csúcsa. "Ha valaki egyszer megrázta a gyermekét, általában megteszi többször is. A vérömleny nem feltétlenül okoz azonnali klinikai tüneteket, a felnőttek gyakran nem is sejtik, milyen súlyos sérülést okoztak a babának. Amikor végül mégis hozzánk kerül a baba, az MR vizsgálat során azt látjuk, hogy az agy mindkét oldalán különböző idejű vérzések vannak, meg tudjuk mondani, milyen rétegekben van a vérzés, és az mennyire friss, és azt is, hogy az agyállományban milyen károsodás lépett fel."

[link]
  2012.07.18. 00:53:04 (28)
sziasztok nekem 2 petélyü ikreim vannak 3.5 évessek egyik babám nyugodt másik a szomszédok verekedései végett rettenet félős lett hangosabb autó elmegy éjjel ház elött már remegve fekszik közénk.ikertesója szinte soha alszik itt az élő példa minden ember más!
  2012.06.24. 06:07:52 (27)
Pontosan egyetértek))Nagyon is!!Sőt, már a várandósság alatt is hallgattam azokat a zenéket, amiket a többi gyerekemmel hallgatunk, és igen, amikor megszületett a lányom, bizony felismerte azokat!!!Ha fájt a pocak, vagy nagyon nyűgös volt, segített....Én már akkor beszélgettem vele, amikor még a pocakomban lakott))Minden gyerekem "simán" jött a világra.Ő, még nyolc hónapos korában is kersztben feküdt a hasaman, és mivel a dokim rémisztgetett a császárral, szépen "megbeszélgettem" a lánykámmal, hogy "csináljon valamit" ))))Azt mondanom sem kell talán, hogy az utolsó három napban sikeresen befordult, és meg is született)))Most négy hónapos, természetesen azóta is folyamatosan beszélek hozzá, már az első perctől, és már hanggal reagál vissza)))
  2012.05.29. 09:11:50 (26)
Zene a picik életében

A gyermekek alapvető szükséglete a zenehallgatás, az éneklés és a ritmus érzékelése, mert ezeknek a személyiség- és agyi fejlődésben is nagy szerepük van. Az anyák nem véletlenül dúdolnak már évezredek óta a bölcső ringatása közben. A zenei fejlődés ugyanolyan jelentőségű, mint a beszédkészség fejlesztése, sőt felmérések bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve zenei közegben cseperednek, később más területeken is sikeresebbnek bizonyulnak. Ha nem beszélsz eleget a gyermekedhez, beszédfejlődése késhet vagy csorbát szenvedhet.

Ugyanígy a zenei képességek kifejlődése is akadályozottá válhat, ha a kicsivel nem hallgatsz elég zenét. Ehhez persze nem szükséges órákon keresztül komolyzenei műveket hallgatnotok, az édesanya éneke, dúdolgatása is számít, még ha néha hamiskásan is cseng. A lényeg, hogy felhívd a figyelmét a zenére, a ritmusra és a táncra.

[link]
  2012.02.10. 18:03:48 (25)
háát nem tudom nekem mind a három akár a legnagyobb zajban is elaludt ha álmos volt
2ik-3ik 4ik gyereknél már nem tudod a csöndet biztosítani a kicsinek tuti akkor veszekednek a nagyok mikor aludna a kicsi
nálunk pl a gyerekek 1,5-2 éves korig velem alszanak vagyis egy szobában velem az ágyunk mellett áll az ágya
de sokszor magam mellé vettem éjjel, sokkal jobban aludtak így mint ha külön szobába vittem volna
nem szólva h nem kell kimennem az ágyból etetni éjjel (no jó ez az én kényelmességem)  2012.02.10. 12:56:03 (24)
Nagyon fontos, milyen az ágy, hol van a szobában, mennyire védett a hely. Lehet zavaró körülmény a másik szobából átvilágító fény, mások zaja, az utca forgalma, de lehet, hogy túl sok az elektromos készülék a közelben. A gyerek szobájában, ha nem muszáj, ne legyen belőle. Vagy ha van, éjjelre ki kell húzni a kábelt a konnektorból.Az elektromos berendezések a fal másik oldaláról is sugároznak. A káros földsugárzás, vízér is lehetséges indok, bár ezt házilagosan nehezebb felderíteni. Illóolajok is segítik az ellazulást, mint pl: citromfű, kamilla, levendula, narancs. A jó minőségű olajból cseppents 15 cseppet 1dl. tejbe, vagy mézbe, hogy feloldódjon /vízben az olaj nem fog/, s ezt öntsd a kádba. Készíthetsz gyógyfüves fürdőt is, ekkor egy marék füvet forrázz le 1 l. vízzel, hagyd ázni 20 percet, szűrd le, és ezt öntsd a fürdővízhez. fogmosás előtt itathatsz a gyerekkel langyos, mézes tejet is.
  2012.02.10. 11:36:37 (23)
"Ez itt a feje, ez pedig a feneke!"

Most megértheted, mit lát az orvos a magzatból az ultrahangon!

[link] eszseghirek/20120130-most-te-i s-megertheted-mit-lat-az-orvos -a-magzatbol.html
  2011.05.17. 14:26:59 (22)
Sziasztok! A csecsemőgondozás fontos kérdése, hogy rögtön a szülést követően milyen ápolásban részesül az újszülött. Dr. Berkő Péter Szülészeti Zárójelentés c. írásában leírja a bababarát ellátás főbb követelményeit:

• a magzat megszületését követően azonnal anya-magzat bőr-bőr kontaktust kell
létrehozni
• korai emlőre helyezés a suturát követően, még a szülőszobán
• anya és gyermekének 24 órás rooming-in kórtermi elhelyezése
• azonnal anya-magzat bőr-bőr kontaktus
• anyatejen kívül az újszülött más táplálékot, folyadékot (pl. teát) csak orvosi
javallat esetén kaphat
• testsúlymérés naponta csak egyszer
• tápszer, cumisüveg és cumi használata tilos.


Forrás: [link]hetokonyvek.h u/konyvek/szuleszeti-zarojelen tes-dr-berko-peter-2011
  2011.03.13. 15:26:15 (4)
Játszás kendővel

A kisbabának nincs szüksége drága játékokra ahhoz, hogy remekül szórakozzon. A fejlesztő módszerek közül az egyszerű holmik sokoldalúságának a felfedezése a legérdekesebb!

Mit játszhatnánk például egyszerű kendőkkel?

Nézegetnivaló pár hetes kortól

Szerezz be néhány színes kendőt, vagy méteráruboltban vásárolj maradék anyagot. Teríts néhány kendőt a kiságy szélére, a kiságy fölé a falra, vagy függeszd az ágy fölé. A baba az első hetekben a nagyobb mintákat és az élénk színeket látja jól, leginkább a vörös és a sárga ragadja meg a figyelmét, aztán a fekete-fehér mintázat éles kontúrja.

Fognivaló az ujjacskáknak három hónapos kortól

Teríts a szőnyegre takarót, és fektesd rá a babát. Tegyél tőle karnyújtásnyira néhány feltűnő színű, mintás kendőt. A puha textilt a legkönnyebb megmarkolnia. Magához húzza, és élvezettel gyűrögeti. A különböző felületű anyagok fejlesztik a tapintás érzékelését, de csak szájba is vehető anyagokat válassz, szőröset például ne. Mosd ki, mielőtt odaadod neki!

Titokzatos takarók hat hónapos kortól

Nagyobb, nem átlátszó kendőt válassz! Telepedj a baba mellé. Játsszatok a labdával vagy a macival, majd takard le a tárgyat a szeme láttára. Elbújt, hova lett? - kérdezd tőle. Figyeld meg, keresi-e a kendő alatt! A hónapok múltával egyre jobban tudatosul benne, hogy ami eltűnt a szeme elől, az attól még ott lehet. Ezért olyan izgalmas neki ez a játék!

Bűvészkendők kilenc hónapos kortól

Köss össze két különböző színű vékony kendőt, és dugd bele egy papírhengerbe (például amiről elfogyott a fólia) úgy, hogy két vége kicsit kilógjon. Ez felkelti a baba kíváncsiságát, és megpróbálja kihúzni. Átlátszó műanyag dobozba különböző színű kendőket dugj, így azt is érzékelheti, hogy csak egymás után szedheti ki őket, hiába látja egyszerre a színeket. Biztasd, hogy gyömöszölje is vissza őket.

Forrás: www.babaszoba.hu
  2011.01.28. 21:55:34 (3)
Csecsemőgondozás tanfolyam 29. rész: A csecsemő széklete (problémák, megoldások)
Csecsemőgondozás tanfolyam 30. rész – Allergénmentes diéta szoptatás alatt badarság? Túl sokáig kizárólagosan szoptatni butaság?
Csecsemőgondozás tanfolyam 31. rész – 3 hónapos csecsemők játékai és alapszabályok (20 gondolat)
Csecsemőgondozás tanfolyam 32. rész – Erre a 19 dologra nagyon figyelj!!! (gyermekbalesetek megelőzése)
Csecsemőgondozás tanfolyam 33. rész – Csípőszűrés, ki ne hagyd!
Csecsemőgondozás tanfolyam 34. rész – Járandóságok, intéznivalók, kedvezmények
Csecsemőgondozás tanfolyam 35. rész – 4 hónaposak játékai
Csecsemőgondozás tanfolyam 36. rész – Anyatejes baba nem akar kakálni, mit tegyek?
Csecsemőgondozás tanfolyam 37. rész – Babatorna
Csecsemőgondozás tanfolyam 39. rész – Mozgásfejlődés: nagymozgások 0-5 éves korig
Csecsemőgondozás tanfolyam 40. rész – Mozgásfejlődés 0-5 éves korig: Finommozgás
Csecsemőgondozás tanfolyam 41. rész – Nyelvi fejlődés 0 – 6 éves korig

Blogban:

Hullafáradt anyukák horogra akadva – altatás biznisz
Altatatás folyt. köv.
Az esti altatás felér egy kivégzéssel – legyen a nap fénypontja (10 tipp)
Éjszakai szoptatásról való leszoktatás
Babaaltatási módszerek és ami mögöttük van
Együttalvás
Két gyerek altatása
  2011.01.27. 10:18:01 (2)
Csecsemőgondozás tanfolyam 38. rész – Vashiányos csecsemők és a hozzátáplálás
Csecsemőgondozás tanfolyam 42. rész – 5 hónaposak játékai (20 gondolat)
Csecsemőgondozás tanfolyam 43. rész – 6 hónaposak játékai
Csecsemőgondozás tanfolyam 44. rész – A hozzátáplálás: 65 gondolat és a hivatalos ajánlás
Csecsemőgondozás tanfolyam 45. rész: 7 hónaposak játékos fejlesztése
Csecsemőgondozás tanfolyam 48. rész: 8-9 hónapos babámnak mit tanítsak?
Csecsemőgondozás tanfolyam 49. rész: 10-11 hónapos babámnak mit tanítsak?

Cikkek:
Anya taktikák-praktikák, de nem a spájzból
Vajon refluxos a babám, vagy csak rossz alvó?
Melyik nem kötelező védőoltást adassam be???
Fogzás
  2011.01.26. 22:41:55 (1)
Találtam egy nagyon-nagyon hasznos oldalt, melyet mindazoknak a figyelmébe ajánlok, akinek kicsi gyermeke lesz/van.

Az oldal szerzője: Pintérné Dr. Jurás Enikő

"DOKIMAMI"

weboldal címe: www.dokimami.hu

Izelítő a tartalomból:

"A csecsemőgondozás, várandósság azon gyakorlati problémáinak megoldásait tanulhatod meg itt, amelyek a rendelőben, védőnői látogatások alkalmával nem biztos hogy terítékre kerülnek. Az oldalon többek között ingyenes csecsemőgondozás tanfolyamot találsz (szülés megindulás jeleitől 1 éves korig).

Például:
Csecsemőgondozás tanfolyam 16. rész – Hogy megértsd a babád: a 10 féle sírás
Csecsemőgondozás tanfolyam 17. rész – Játékok az első hónapban

Ezenkívül olvashatsz egy cikk sorozatot a várandósok és szoptató anyák részére egészséges és ajánlott táplálkozásról (kicsit unalmas, de hasznos). Igyekszem az általánosan felmerülő problémákról is írni [...]

Már lehet jelentkezni a 2. online ingyenes baba elsősegély tanfolyamra"
  2011.01.24. 08:32:21 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 1)
nos, ez az alvásvizsgálat sem rossz ötletnek. én csak azért írtam a pszichomókusékat, mert nekünk egyértelműen kiderült, hogy mi volt a nemalvás oka. 2,5 éves koráig nem aludt át egy éjszakát sem, de nappal sem akart aludni. mindig azt mondta szegény, hogy fél, nem akar a szobájában maradni stb...(10 hónapos kora óta mondatokban beszél, úgyhogy ezt már tökéletesen el tudta mondani) már teljesen kétségbe estem. aztán a dokinő tanácsára bevittük a mi szobánkba aludni és ez a gond megszűnt, illetve jelentősen csökkent. idén szeptembertől új házba költöztünk(addig anyóséknál laktunk) és a legeslegelső este azt mondta a fiam, hogy "nem akarok soha többet toponárra menni"és úgy alszik mint a bunda, felébreszteni sem lehet és azóta abba a házba bemenni sem hajlandó, tehát a mamiékhoz azóta sem tudtuk elvinni. senki és semmi nem bántotta soha, mindenki imádja, gyönyörű szobája volt ott, imádja a nagyszüleit, de nem megy be a házba.azt, hogy ennek mi oka nem tudja még kifejezni, mert talán valami olyat hallott, látott tapasztalt ami megfogalmazhatatlan számára, de a lényeg, hogy itt az új helyen az első pillanattól imád lenni. tehát a lelki okok sem elhanyagolhatóak a fizikai okok mellett szerintem.
  2011.01.23. 21:31:37 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 2)
Szia! Olvastam, hogy a picid nagyon rosszul alszik. Ha segítség, nekem most már 16 hónapos a fiam, makk egészséges, eszik mindent, majdnem 13 kg és 89 cm. Nálunk is óriási probléma volt az éjszakai alvás, szinte 2-3 óránként felkelt. Millió konzultáció a védőnővel, majd egy próba: Madarász utcai Gyerekkórház - alváslabor. Itt nem pszichológus-neurológus kurkássza a gyerek agyát, egyszerűen be kell jelentkezni (neten van tel.szám), teljesen ingyenes, elbeszélget a dokinő az anyukával, amíg közben árgus szemekkel figyeli a gyereket. Nekem is sok jótanáccsal szolgált, viszont egyvalamit nem fogadtam meg: nem hagytam sírni a gyereket. Ez november végén volt, nálunk is volt fogzás rendesen, 4 rágó jött egyszerre, plusz oltás karácsony előtt stb. Mostanra max. egyszer kel fel éjszaka, este 8-kor legkésőbb alszik reggel fél 7-7-ig. Mellesleg havonta 1-2x alszik az anyumnál, ott meg aztán egyáltalán nem kel fel éjszaka. Remélem segítettem valamivel, üdv. Era
  2011.01.23. 10:38:33 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 3)
Nagyon köszönöm, de elég lesz. a nagyobb fiam már félig szobatiszta, de csak pelusba hajlandó kakilni. napi 1 pelus kell neki normál esetben, de most hogy antibiotikumot szed már 7 napja, hát napközben is 2-3 alkalommal kéri szegény. a kicsinek meg 4 elég szokott lenni24 órára, de a gyógyszertől neki is megbomlott a rend a pocijában, ráadásul most nagyon sokat pisikél, így napi6-7 db kell most neki, ezért fogytunk ki, nem számítottam a betegségre. 4 napot voltak bölcsiben ebben az évben! folyamatosan betegek.jan.5-től álltam újra munkába, 8-tól már táppénzen vagyok. most meg majd a fizum lesz kevesebb...
  2011.01.23. 10:16:17 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 21)
És elég lesz?mert mi is ötöst hordunk de ebbe a hónapba nagy szerencsém volt mert vettem 240 darabot, mult hónapba 220 darab fogyott el ,most eddig csak 120!a nagy fiam szuperül pisil és kakil legtöbször a vécébe.Így még van annyi hogy ha neked nem futja ki szívesen küldök valamennyit.
  2011.01.23. 10:10:17 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 20)
Szia!

ötös méret, az mindkettőnek jó. de julcsi80 ad egy csomaggal holnap, a "szállítás" megoldódott, köszönöm!
  2011.01.23. 10:05:33 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 19)
Mekkora pelust hordtok?
  2011.01.23. 10:04:48 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 18)
Virgo este egy jó kis köménymagos teát adj.A köménymag tényleg nem egy drága dolog.Kifőzöd,izesíted,bele a cumisüvegbe vagy pohárba s azt itass vele.
  2011.01.23. 09:01:02 (Akiket átvertek itt levelezhetnek.... 17)
hát nem tudom. nekünk is 15 hós koráig azt mondta a doki, hogy semmi baja, aztán őt megkerülve kerestük fel a szakorvost és rögtön azt kérdezték:"miért csak most jöttek?" a dokinknak telefonon mondtam meg a diagnózist, erre az első igen ijedt hangú kérdése:"és mit válaszoltak?" megmondtam neki, hogy azt, hogy ő nem látta indokoltnak. azóta nem őszinte a mosolya ha meglát minket!szóval ezer baj lehet még, akár ételallergia, akár lelki okok. ha kell tudok adni homeobogyókat, hirdettem is van itthon csomó féle, de előtte orvossal beszéld miből mekkora potenciájú kellene. nekem a boiron féle ch végű termékeim vannak, ezt csak azért írom mert van másféle is, ha tud ezekből ajánljon nektek. ha megvannak a szerek írd meg mit mondott és megnézem nekünk van-e belőle. mindegyik bontott, de ezer évig jók, szóval kezdetnek megfelel és ha beválik, akkor esetleg meg tudod venni patikában is. 3 és 500 között vannak árban, és elég sok napra elegendőek, ráadásul csak kúraszerűen kell őket szedni, tehát pl. először naponta 3x5 golyó 3 napig, aztán heti 3x, 2x majd heti 1x és végül 3-4-5 hét alatt elhagyni. volt ami jól bevált közülük, volt ami nem-mint írtam a viburcol kúp. ettől csak folyton tele lett a pelusa mindegyiknek. szóval van, hogy összesen egy doboz elég végig, de ez attól függ mit ír fel és mekkora potenciában mert az nagyon nem mindegy ám! magadtól semmiképp ne válassz szert és pontosan figyeld meg a kicsit, hogy mit is csinál és mikor pl. ha fúj a szél erősen akkor mondjuk nyűgösebb-e. hülyén hangzik lehet, de tényleg oda kell rá figyelni, hogy pontosan belőjék mi kell neki. a mi dokink az homeopátiás orvos, tehát ő más szereket is írhat fel egyébként, de általában ezeket az olcsóbbakat szokta javasolni.