2013.05.12. 01:10:11 (22)
Igy van,Neked van igazad,pontosan erre gondoltam Én is!Hogy ettől kialakulhatnak szorongások a későbbiekben.
Sajnos ha napközben ki kell menniük,nem tudja az ovónéni kisérni Mindegyiket egyenként.Meg nem is olyan nagy az odafigyelés,volt már,hogy a gyerek hazament az oviból,észre se vették....Annyira nem veszik komolyan a dolgukat.
És szerintem ebben a korban már érdekli Őket a nemiség,kinek-mije van.Akad,aki megmutatja,más takargatja.Ahogy a felnőttek,úgy a gyerekek is különbözőek.Ez lehet nevelési,alkati dolog.Csak azért inditottam ezt a topikot,mert kiváncsi voltam,az ország más tájain mi a szokás.
Ez itt egy kis falu,most modernizálódunk.Igen,engem zavar ez az ajtó vagy függönyhiány.amúgy szépül minden,új játékok,virágágyás stb..De ez nyiltszini wc-zés igenis idegesit...
  2013.05.12. 01:03:02 (21)
Egyetlen szóval sem irtam,hogy arra nevelem,hogy szégyellnie kell Magát,hanem arra,hogy NEM ILLIK!!!!!Ez 2 külön dolog!Én nem engedem a 2 évesemet se meztelenül szaladgálni,Ő Kislány,száz fertőzést összeszedhet,egy bugyi bármikor elfér rajt,akkor is,ha épp nincs rajt pelenka.
A Fiam meg egyszerűen ilyen,csecsemő kora óta kakilási-szorulási gondjai vannak,Neki kell a magány ha wc-re megy.Én sem állok ott mellette mikor végzi a dolgát,5 éves megértem,ha ezt egyedül akarja intézni.Nekem se tetszene,ha állnának mellettem akkor...
De a Fiamat se engedtem soha bugyi nélkül lenni az udvaron.Egy fiú is kaphat fertőzést,már ismertem ilyet.
Megtanitom Nekik,hogy azok érzékeny területek.Ahogy este rendesen meg kell mosniuk ott is,ugyanúgy ne nyuljanak magukhoz piszkos kézzel stb..Lehet,ez csak az Én ostobaságom,de Én igy tanitom Őket.
  2013.05.12. 00:56:24 (20)
Igen,családon belül mi se szégyenlősködünk egymás elött,mert még kicsik,de Én pl úgy lettem nevelve,hogy soha az életben nem láttam az Apámat pucéran és valószinűleg a Férjem sem fog mutatkozni a lányok elött,ha nagyobbak lesznek..Ez lehet prüdéria,de ez van.
  2013.05.11. 13:22:24 (19)
Én is azokkal értek egyet,akik szerint oviban ez ne legyen nagy ügy.Otthoni nevelés kérdése is,ha azt tanítod a gyereknek,hogy állandóan takargassa magát,mert "szégyellnie" kell,amije van,akkor ezt fogja tenni és ez oda vezet,hogy majd egész életében görcsösen visszatart mindent,mert se az oviban,se a suliban nem megy el kakilni,ha kell.Szerintem ez beteg dolog,felesleges ennyire kicsi gyerekekbe belesulykolni ezeket a dolgokat.Inkább védje meg magát és zavarja el a fenébe a bámészkodókat,és szerintem az ilyen gyereken a függöny sem segít,mert a többiek érdeklődését felkelti és sportot fognak űzni a hecceléséből.És miért ne szaladgálhatna egy két éves gyerek otthon bugyi nélkül,meg a kertben?Kit zavar vele?Most nem azért,de abban nem kell reménykedni,hogy a katolikus oviban lesz ajtó...Lehet,hogy lesz.Ahova az én gyerekem járt,az is egyházi ovi volt,és nem volt ajtó.Igaz,kukkolós cirkusz se,tudtommal,bár ha lett volna se tudtam volna meg,mert a fiam elintézte volna maga.
  2013.05.11. 11:01:54 (18)
Hmm .. teljesen igaz bugsi, nekem is megmaradt emlékkép kis óvodás koromból, hogy a fiúk kukkolták a bugyinkat, tökéletese emlékszem a helyzetre is, és hogy borzasztóan szégyelltem.
Varrj függönyt, vidd be.. két szögre simán fel lehet akasztani. Ha jól adod elő, nem lehet baj, segítségnek tűnhet, nem belekotyogásnak... Még díszítheti is a toalettet, ha valami helyes gyerkőcnek való mintás anyagból van.
  2013.05.11. 09:20:27 (17)
bocs...nem alakítják, hanem alakít6ják!
  2013.05.11. 08:27:28 (16)
S végül...a kicsiket ért "kellemetlen" tapasztalatok alakítják ki a későbbi életkorban jelentkező szorongásokat, görcsöket...amikor mindenáron zárt ajtókkal kompenzálják a korábbi élményeket!
  2013.05.11. 08:25:32 (15)
Bár már kinőttük az óvis kort..azért 3 gyerek és 2 unoka tapasztalata adott.

Tény, h. prevencióként használják az ajtó nélküliséget.
Mégis, a wc-zés "magánya", a nemek szerinti elszeparálódás kisgyermek kortól (ált.) családi modell.
Hihetetlen? pedig így van: a kicsiknek is vannak személyiségi jogai, szégyenérzete, amely nem belesulykolt, hanem eredendő.

Valami kis provizórikus függöny is megoldás...Ezt tapasztaltam a gyakorlatban az általunk látogatott óvikban, helyesen!
És? Ne legyenek a kicsik magukra hagyva, bármekkora is a létszámhiány, a csoportos wc-re terelés, kell a felnőtt, aki okos szóval gátat szab a kíváncsi leskelődésnek, zavarásnak.
  2013.05.11. 07:17:41 (14)
attól még nem fogják megerőszakolni egymástnálunk szabadabb a nevelés nem mutogatunk de nem is takargatunk,ha gyerek megkérdi fürdés közbe hogy nekem az mi akkor válaszolok rendesen.Nincs is gond azzal hogy szégyenlősek vagy visszahuzódóak lennének,nem is reklámozzák hogy mijük van,számukra ez természetes és ugyanolyan mint bármi más általános dolog.
  2013.05.11. 02:20:21 (13)
Én meg úgy gondolom,hogy igenis lehet ovódáskorúnak is takargatnivalója!Nekem a nagyobb az fiú,de Ő is szégyenlős.Még azt se akarja engedni,hogy a nadrágját rövidgatyára cseréljem a folyosón,mert meglátják a kisgatyáját...
És igenis kiváncsiak egymásra,de még mennyire,hogy kiváncsiak!!!!Itt nem csak 3 ,hanem 7 éves gyerekekről is beszélünk..Sőt!Nálunk van olyan,aki 8 éves,de még mindig nem alkalmas iskolába menni...
  2013.05.11. 02:16:50 (12)
Nálunk a Gyerekek készitik elő az ágyukat csendespihenőre és 2 ovónő meg egy dajka van rájuk és vegyes csoport van,összevonva 2 és fél évestől 7 évesig.
Mi Maci csoport vagyunk,23 gyerek,Domikám 5 éves,tehát középsősnek felel meg kora szerint,de Nálunk ilyen nincs.Csak Maci meg Katica.Mindenféle korú,és nevelési igényű gyerekkel.
  2013.05.11. 02:12:23 (11)
Reggel bevittem a Fiam kezetmosni,azt láttam,amint az 5 éves kislány kakil és 2 fiú áll vele szemben és nézi...1 hét mulva azt látom,hogy szintén 5-6 éves kislány próbálja felhúzni a harisnyáját,bugyiját,elötte a fiúk állnak és nézik....
Nekem ne mondja senki,hogy egy 5-6-7 éves lánynak nincs szégyenérzete!!!Én már a 2 évest is arra tanitom most,hogy nem illik bugyi nélkül járni meg a wc-re nem illik a másik után bemenni...
Én is valami függönyös megoldásra gondoltam,mert frászt kapok,ha belegondolok,hogy 1 év mulva a Lánykám is oda fog járni és igy kell végezni a dolgát...
Amúgy 30 év után most szedték le az ajtókat,Én is odajártam,nem voltak zárhatóak,de mégiscsak ajtó volt és soha nem volt semmi gond.
Én nem tartom egészséges dolognak azt,hogy úgy kell a dolgukat végezni,hogy a többiek meg nézik...
Mert igenis vannak érzéseik meg gátlásaik 4-5-6 évesen is!Az Én Fiam pl soha nem menne el kakilni az oviban..Inkább görcsöl,meg szenved,de akkor sem..
Amúgy meg pont a múlthéten volt egy olyan sztorink,hogy bement a nagyobb gyerek a kis nyámnyila Fiam után és nézte és meg akarta fogni a kukiját,amit a Fiam nem engedett,erre az a Fiú hasbarúgta.Az Én gyerekem úgy szégyellte magát,hogy egy másik gyerektől tudtam meg,mert el se merte mondani..
Szerintem kell N
  2013.05.10. 22:24:02 (10)
A legtöbb óvodában csak függönnyel takarják el a mellékhelyiségeket.


Nem kell ezen felháborodni, mert a mi óvodánkban vegyes csoportok vannak. 3-7 éves korig. A legtöbb kiscsoportos nem tudja rendesen kitörölni, segítség kell nekik. Azon kívül, hogy iszonyatos szag van amikor egyszerre mennek el a gyerekek ) nem hiszem, hogy ez bármi gondot okozna nekik.

Mivel mi ebéd után megyünk az unokámért így látjuk azt, hogy mielőtt lefeküdnének a délutáni csendes pihenőre, hogy milyen nagy munka ennyi gyereket felügyelni, hiszen kezet mosnak, utána wc-re mennek aztán megint kezet mosnak 20-24 gyerekre van 1 óvónő aki segít nekik, mert a gondozónő készíti elő az ágyakat és azoknak a gyerekeknek segít akik már befejezték a mosdóban a dolgukat. Gondolj bele ha a gyerekek és itt nem a nagyokra gondolók hanem a kicsikre, hogy segítsen ha a gyereke zárt ajtó mögött van? Egyszerűbb a függönyöket felhajtani és úgy segíteni és biztonságosabb is mert nem csípi oda a kis kezét egyik sem. Ahogy Tündi is írta ha baj van előbb észre veszi az óvónő mint a zárt ajtó mögött.
  2013.05.10. 21:15:47 (9)
Mozart jól gondolkodol,egy ovodás gyereknek nincs takargatnivalója ès nem is lehet erre ugy kiváncsi hogy a màsik micsodáját kukkolja,az ovodàs koru gyerekek többsège havonta beteg,hànyàs,hasmenès stb...nem beszèlve pl asztmàs vagy epilepsziàs gyerekekröl,mi van ha ép zàrt-csukott ajtó mögött törtènik baj? Az ovonèni lesz a hibàs?...
  2013.05.10. 19:52:41 (8)
Nincs óvodás gyerekem..
de tudom hogy azért nem csinálnak zárt toalettet, hogyha segítség kell akkor az óvónéni bejusson. Ha téged zavar, akkor próbáld megkérni, hogy rakjanak fel függönyt. Az ideális megoldás, nem lehet ellene rossz szavuk, kizárólag csak az anyagi vonzata miatt.
  2013.05.10. 19:36:37 (7)
Mi már most nézzük, hogy hová vigyük bölcsibe-oviba. Olyan helyre fogjuk vinni, ahol végig járhat iskolás koráig. Mivel ez vagy katolikus egyházi, vagy ökumenikus, de keresztény elvek szerinti intézmény lesz, szerintem ezekben van ajtó. Szerintem is az a jó megoldás, ha van ajtó. Engem is zavarná, ha nem lenne. BUGSI nem te gondolkodsz rosszul, egyszerűen ez rossz megoldás.
  2013.05.10. 14:01:14 (6)
nálunk el van választva egymástol kicsi fallal a 4 wc de ajtó nincs csak egy olyan zuhanyfüggöny féle amit ha akar elhoz a gyerek ha akar nem...
  2013.05.10. 13:20:41 (5)
Én két óvodát ismerek, én mindkettőben van ajtó. Csak a fürdőkád volt úgy megoldva, hogy a mosdórészben volt elhelyezve, de nem volt elkülönítve.
  2013.05.10. 11:16:46 (4)
Nálunk sincs ajtó,elég sok oviba jártam már,sőt dolgoztam is oviban,és sehol nem volt!
  2013.05.10. 11:16:27 (3)
Nálunk sincs az oviban a wc-ken ajtó, csak katedrálüveggel vannak egymástól elválasztva. Én ezt nem találom rossz dolognak, annak idején ahová én jártam oviba ott sem volt.