2014.04.13. 14:44:18 (27)
bugsi: persze, hogy igazad van - számomra, meg a leírtak alapján sokak számára eléggé egyértelmű: igenis ez veszélyeztetés és bizony még nagyobb baj, hogy mindig így viszik őket - plusz: ez már önmagában megcáfolja, hogy a gyerekek hazudnának és nem hiszem, hogy ekkorák ilyenben ezt tennék...
Igenis vannak betartandó és jogos szabályai az ilyen utazásoknak - sőt a gyerekek utaztatását (is) pont megszigorították és éppen a biztonságuk érdekében,amit szerintem nagyon jól tettek...

S a helyedben én elmentem volna már első-második körben a
legközelebbi rendőrhöz,vagy van valamilyen Közlekedésbiztonsági Tanács (bár a pontos nevét nem tudom, de tudtommal a megyei Rendőrségeken vannak általában, de talán körzeti megbízott Nálatok is lehet, Neki is érdemes lehet jelezni és megteszi a szükséges lépéseket, hogy máskor ilyen és így ne forduljon elő - akár névnélküliséget is kérhetsz, s akkor még az oviban sem fogja tudni senki, hogy Te szóltál, max.sejtik (de szerintem a gyermekek biztonsága igenis fontosabb és az a legelső szempont), ill. ha van,az ifjúságvédelmis pedagógushoz vagy valamilyen ilyesmi szerv(ezet)hez fordulhatsz még (általában a Családvédelmiseknél szokott ilyen lenni...,bár gondolom, Nálatok helyben nemigen lehet és Neked a legközelebbi is inkább "távolibb". Bár ezt jelezheted levélben,e-mailen - és talán még jobb is lenne így, legalább lenne nyoma.

Nemrégiben még rajzpályázatot is hirdettek gyermekeknek
(sajnos lemaradtam a részletekről) a közlekedésbiztonságról, ha még aktuális, ez is lehetne egy "jelzés-módszer akár(?)"
Ha ismerném azokat az óvónéniket meg a buszsofőrt, biztos megkérdeztem volna tőlük - a tudomásulvételkor rögtön - hogy hogyan is tanítják,nevelik ők ezeket a gyerekeket közlekedésbiztonságra vagy bármilyen felelősségtudatra (s nehogy nekem bárki azt merje mondani erre, hogy ahhoz még picik..., mert pont, hogy ezzel lehet a legjobban és leghatékonyabban vigyázni rájuk.

Mindenkitől elnézést kérek, hogy megint ilyen terjedelmesen sikerült kifejtenem a véleményemet, "tanácsaimat".

  2014.04.13. 14:25:36 (26)
Nem én voltam az egyetlen olyan javaslattevő, aki felsőbb döntéshozók megkeresésére buzdított.
Az első (tán többedik) lépést az óvodában megtetted, nem értél el célt.
Tessék továbbmenni, a felettes szervhez.
Lehet,h. nem leszel VIP-es..most az vagy?
A gyerekekre vigyáznak, enni adnak nekik és a foglalkozásokból sem zárják ki - emiatt ne aggódj...szeretetet majd otthon kapnak

El kell döntened, h. megoldást keresel, vagy "épp csak kiadni a mérgedet"
  2014.04.13. 12:14:21 (25)
Az a baj,hogy szilárdan tartja magát az elv,miszerint"ha szólok,a gyereken csattan",hogy senki,semmiért nem mer szót emelni.Az utcán megállitanak,hogy igazam van,de se szülőin,se személyes beszélgetésen senki egy szót nem szól,csak ülnek,mint a birkák.
  2014.04.13. 11:03:10 (24)
Rizikós dolog a menetlevél..tudva, h. mennyire nem pontosan vezetik és megkockáztatom-tán nem is lennének "szívélyesek"..

Viszont, mivel faluról van szó, a gkocsikat is helybéliek vezetik, akiknek családjuk, barátaik vannak, sőt-szomszédaik, ezen a szálon érdemes elindulni.,kérdezősködni.

Vélhetően nem egyedül téged zavar ez a dolog..
  2014.04.13. 09:11:33 (23)
Fejlemény:Bementem,szóltam,le voltak döbbenve!!!4Hogyhogy kifogásom van a szállitás ellen??,Mindig igy mennek és még soha senkinek ez nem okozott problémát!!!!Más szülő örül,hogy egyáltalán elviszik Őket!!!!(Mondtam,könnyen viszitek,a pénzünkért,hisz kifizetjük)Miért,talán vegyenek még ülésmagasitót is???Ezt hogy gondolom???Megmondtam,hogy ha arról van szó,igen!Talán nem nagy befektetés venni 9 db használt ülésmagasitót,meg amennyi adományt kap a falu a német testvérvárosoktól,talán be is lehetne szerezni.....El voltak képedve!!!!Megmondtam,ez veszélyeztetés.Az volt a válasz,hogy Ők vigyáznak Rájuk!!!És nem tágitottam.A vége az lett,hogy hazudnak a gyerekek,mert nem is 1 busszal mentek,hanem kettővel...Most menjek be a polgármesteri hivatalba és kérjem,hogy mutassák meg a kisbuszok menetlevelét,hogy abban az időben melyik hol járt???????????
  2014.04.09. 11:29:48 (22)
Szia!

Közintézményeknél ugyanúgy el kell számolniuk a pénzzel és mindennel, mint bárhol máshol! Sőt, elvileg ilyen dolgok befizetésére nem is kötelezhetnek Titeket! Mindent úgy kérhetnek be, hogy aki tud, hozzon! Ha pedig ez ilyen megtorlásokba vált át, az már lényegében zsarolás, így a büntető törvénykönyvbe ütközik. A buszban történő szabálytalan utazás pedig kiskorúak veszélyeztetése, szintén btk ügy. Ráadásul igen is szólniuk kell, ha messzebb viszik a gyerekeket, mivel ha bármi történik pl. Nálatok vagy éppen a gyerekekkel, akkor a szülő nem tud lépni, ha nem tudja, hol a gyerek!....
Javaslat: mindenképpen menj messzebb az ügyben több szempont miatt! 1. olyan baleset történhet, ami örökre kihat emberekre, és akkor már késő lesz lépni. 2. a gyerekeknek az általad leírt szankciók olyan pszichés megtörést okozhatnak, ami nagyon sok későbbi eseményre kihat.
Szerintem: (gondolom állami intézményről van szó)irány az illetékes oktatási intézményeket fenntartó hivatal (megyénként több is szokott lenni), plusz gyermekjóléti...
Azzal viszont számolj, hogy tényleg Te leszel a közellenség! Szóval jó lenne a szülőket magad mellé állítani (pl. aláírást gyűjteni). Én is kis faluból származom, így tudom, hogyan működnek a dolgok! De egy dolgot megtanultam édesanyámtól, ha igazam van, és fontos, akkor álljak ki mellette! Ne törődjek vele, hogy én leszek a "közellenség" (ráadásul egy faluban minden csoda 3 napig tart, szóval ha ügyes vagy és okosan jársz el, akkor most letudod az egészet és lesz még a gyerekekkel az oviban 3-4 jó és boldog éved)
És egy utolsó dolog: mindenkit el lehet mozdítani a helyéről, ha az jól meg van indokolva! Arra figyelj, hogy a gyerekek állítása nem biztos, hogy elég! Először végezz gyűjtőmunkát! Keress magad mellé embert (vagy aláírást), és utána lépj!!

Remélem, hasznos számodra, amit leírtam!
  2014.04.09. 10:59:36 (21)
Elképesztő mik vannak. Szerintem ilyen helyzetben nem tudsz helyben cselekedni, mert az visszaüthet. Én is azt gondolom felsőbb szinten kellene panaszt tenni, levelet írni felsorolva az eseteket.
  2014.04.09. 09:59:10 (20)
Köszi a tanácsot!Most voltam bent,az volt a válasz,hogy mivel szeptemberben 4 előadást fizettem ki,igy tudtuk,h abból még 2 visszavan,ezen felül nem kötelesek szóban tájékoztatni!!!!Mondtam,hogy úgy tűnik itt kötelessége csak a gyereknek meg a szülőnek van,az ovinak nincs.És mi a helyzet azzal,hogy egymás ölében,biztonsági öv nélkül vitték Őket?????Na,akkor arcára fagyott a mosoly az ovónéninek,de háritott,Ő nem tud semmiről,beszéljem meg a vezetővel(aki nem volt ott)de leginkább hazudik mindenki,aki látta a beszállást és a gyerekek is,mert 2 busszal mentek!!!!!!!!!!!!!!!!Délután újra megyek,akkor megpróbálok beszélni a vezető óvónővel,de szerintem mire odaérek a gyerekért,Én leszek a közellenség....Amit sajnos a Fiamon fognak leverni,de majd azért is szót emelek.
  2014.04.09. 08:04:08 (19)
Szia.Menjél be először is az óvoda vezetőhöz mond el neki az észre vételeidet.Ha ez eredménytelennek bizonyul akkor az önkormányzathoz és a gyermek jólétihez menjél be ők majd akkor hivatalból intézkedni fognak.Nem tudok jobbat nekem is voltak az óvodával konfliktusaim az óvoda vezetővel sikerült elintézni de csak úgy hogy mondtam neki nem tesz valamit az ügy érdekében tovább fogok lépni.Ez bejött.Sok sikert és kitartást!

Tia36 (Timi)
  2014.04.09. 07:55:24 (18)
Zsuzsa problémáját ismerem...
Ha hozzászólnátok, mindenképp vegyétek figyelembe, h. egy kis telepüésről van szó, olyan emberekről, akik évtizedek óta élnek egymás tövében, mindenki minndenkit ismer és a "hivatalokba" panasszal betérő nevét már akor tudják, amikor az illető arra felé még csak útban van!


Épp azért én egy mondatban javasolnék-épp fentiek miatt:

Név nélkül, csak a jelenséget taglalva nem helyi,hanem megyei szinten kellene eljárni. Ha...lehet!!
  2014.04.09. 07:30:24 (17)
SEGITSETEK!
iDE IROK,MERT MÁSHONNAN nem tudok tanácsot kérni!
Már nem birom tovább csendben türni,ami itt az oviban folyik,a sok birka szülő meg semmiért nem mer szólni,nehogy a gyereken"csattanjon az ostor".
Azt már nem is részletezem,hogy másfél éve küzdök,hogy legyen a wc-ken függöny-hiába.Ott kell a dolgukat végezniük,ahol Tőlük 1 méterre a többi fogat mos..
Minden vacakra be kell hordani a pénzt,csoportpénzt szednek,mindent mi viszünk be,bálokat tartanak,de a bevétellel nem tudnak elszámolni...
Farsang,gyereknap,mikulásbuli,töknap stb...Nekünk kell behordani a sütit,szörpöt,amit aztán eladnak.Ugyanez a helyzet a tombolatárgyakkal is.
Az udvarra a virágpalántákat is Nekünk kellett bevinni,aki nem vitt,annak a nevét kiirták az ajtóra.
Listát tudnék irni,hogy heti szinten mi mindent kell behordani.
Büvész jön,akkor közlik,ha a szülő nem fizeti ki a ráeső részt,akkor a gyerek nem mehet aznap oviba.
Tavaly átvitték másik terembe azt a 6 gyereket,akinek a szülője nem fizette ki az 500 ft-ot.De hogy mi alapján van kiszámolva fejenként az 500,azt nem mondják meg.(mivel a bűvész fix10 ezerért jön és 60 gyerek van)
Tegnap a tudomásom nélkül elvitték a gyerekeket a szomszéd városba valami előadásra,amit még ősszel fizettettek ki,de eddig nem került rá sor.
a 9 személyes kisbuszban elöl ült a sofőr mellett a 2 ovónéni,hátul a fennmaradó 6 helyen a 14 gyerek....Ezért se szóljak???????Itt nincs szülő,aki mellém álljon,csak a járdán merik vállalni a véleményüket....Deha a gyerekemért nem állok ki,akkor kiért?És,ha Én nem állok ki Érte,akkor ki fog?Itt az a trendi,ha szólsz valamiért,akkor a gyerekeden torolják meg.
Rángatás ruhájánál fogva,megalázás,üvöltés,csücsülés a tűző napon....
Mit tennétek a helyemben?Hallgassak?Még minimum 5 évig lesz ovis gyerekem.....Minden hozzászólást nagyon megköszönök!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2012.03.05. 21:08:24 (16)
azért kicsit más a világ most
pl nem száguldoztak az esztelen friss jogsis "nagymenők" apu mercijével az úton és nem kapott a szöszke cicababa anyutól városi terepkocsit
szal nem volt ennyire veszélyes a közlekedés mint most

lassan 2 éve jár egyedül a lányom de még ma is bennem van a félsz h vajon haza ér e?
nem ellenőrzőm h mikor indul a suliból felszállt e a buszra stb...
de nekem és neki is biztonság ha ott van a zsebében h fel tudjon hívni ha valami nem úgy jön össze
pl a másik busszal jön, vagy tudjak szólni ha valami közbe jön és nem tudok lemenni érte vagy még nem értem haza ne ijedjen meg

szal van létjogosultsága egyese esetekben
  2012.02.29. 13:22:31 (15)
Persze, egyértelmű, hogy még kicsi a mobilhoz.

Engem majd az érdekel, hogy végül hova mentek, mit találsz majd ki.. írd majd meg.

A közös program a családdal, családtaggal mindig a legjobb... Nagyon nem emlékszem arra, hogy mikor mit kaptam ajándékba, de a közös kirándulások, közös programok megmaradnak. Merre jártunk, mit láttunk, mi történt velünk... Sőt, tavaly születésnapomra kapott cirkuszi látogatás is különleges volt, örök emlék... pedig már "nagylány" vagyok.
  2012.02.29. 07:12:17 (14)
A mobiltelefon kérdés erősen túl van dimenzionálva napjainkban.Nem fontos cucc,csak úgy teszünk,mintha az volna.Elhisszük,hogy az.Mindenhol megadjuk a számunkat.Minek?Visszagondolv a a mobil nélküli világra,nem látom,hogy hátrányosabb helyzetben lettünk volna.Volt telefonálási lehetőség,éltünk is vele,de nem hívogattuk egymást ötpercenként.Elmentem iskolába,a szüleim dolgoztak,nem hívogattak,hogy felhúztam-e már a nadrágomat és hasonlók.Ha hazaértem,néha felhívtam anyámat vezetékesen a munkahelyén,de erre nem vágyott igazán ő se,valahogy nem volt életbevágó kérdés,hogy megkérdezze,megtaláltam-e a káposztás cvekedlit a hűtőben....Ha elmentem otthonról és valami olyan különleges helyzet volt,akkor fülkéből hazaszóltam,telefonbeszélget éseink a lényegre szorítkoztak,és nem tartottak sokáig.
Manapság persze a semmiről beszélgetünk,hol állunk éppen az utcán,mi újság,te,izéa,azt akarom mondani,hogy,stb.Pedig pont ettől vagyunk egyre üresebbek.
Ma a szülők szeretik azt hinni,ezzel "ellenőrzik" a gyereket,bár ezt sose értettem,mit ellenőriznek,hiszen a gyerek azt mond,amit akar,ha rosszban sántikál nem attól nem teszi meg,mert felhívja a szülő telefonon.És akkor még nem szóltam arról,hogy megvannak az első nagy felmérések az USA-ban a több generáción át használt mikrohullámú eszközök (sütő,telefon) bizonyítottan káros hatásáról.
  2012.02.28. 15:35:16 (13)
Megköszönném. Györgyi
  2012.02.28. 14:03:07 (12)
ha gondold küldök neked olyan előadásra infót ami ingyen van vagy nagyon keveset kérnek a jegyért

van kapcsolat sok színházzal Pesten ahonnan kapom az ajánlatokat

így voltunk mi is bábszínházban moziban rendes színházban
  2012.02.28. 13:59:19 (11)
én nem vennék neki

a lányom anno 2ikban kapott az apjától nem örültem neki
és el is tettem a szekrény tetejére -- no ennek az exem és a lányom sem örült de nem érdekelt
3ik elejétől használhat de csak mert egyedül ment-jött a suliba
elsőre sikeresen elszórt 3000.-nyi feltöltést kb 2 nap alatt

onnantól megfogadtam én nem töltök neki többet
nem is kell az exem tölti fel neki
szerencsére most már érti h az sms a telefonálás pénz
vigyázz is rá tavaly 2x kellet csak tölteni rá idén még csak 1x
most 4ikes a nagylány
  2012.02.28. 10:04:45 (10)
Szia, szerintem marhaság, már bocsánat a fogalmazásért. Az én lányom is kapott már 8-9 évesen az édesapjától, de csak azért engedtem meg neki, mert nem élünk együtt és ne engem hívogasson, ha a gyerekkel akar beszélni.
  2012.02.28. 05:48:14 (9)
Köszönöm, ez is jó ötlet. Györgyi
  2012.02.27. 22:23:50 (8)
Vagy esetleg ha érdeklődik valami iránt a gyerek,pl: bolygók,a föld,tudomány,űrhajók,stb. Akkor egy jó könyvet vagy olyan társast ami ilyen kis kutatóknak van.Vannak például olyanok amikben kísérleteket kell végezni,meg megfigyeléseket,esetleg olyat ami makett az összes bolygót ábrázolja,és nektek kell kifesteni.
Szóval sok olyan dolog van ami kreatív,és hidd el jobban örül majd neki,és több hasznát veszi,mint egy telefonnak.
Vagy ha szereti a hadtörténeti dolgokat akkor vannak olyan makettek amik egyszerűek,és ti összerakhatjátok,és mesélhetsz neki róla...stb.
Nálunk az ilyeneket jobban értékelték,illetve értékelik,mint valami kütyüt.