2010.08.10. 14:51:16 (21)
Ebben teljesen igazad van, de azért ennyire nem féltem a ruháit. A homokozónál még nem tartunk, de ha ott leszünk, nem fogom azt mondani neki, hogy nem mehet be játszani. A fiamnál se tettem, most se fogom. Pont ma mondtam a barátnőmnek, mikor lent voltunk, hogy már azt várom, hogy mikor lesz Lara akkora, hogy mehessek vele homokozni...
Úgyhogy teljesen igazad van, de ha már foltos, koszos lesz a ruha, akkor megteszek mindent, hogy ki is jöjjön.
De egyébként tényleg igazad van.
  2010.08.10. 14:29:26 (20)
Abban biztos vagyok, hogy az a legjobb a gyerekeknek ha amit csak lehet megadnak nekik a szüleik. Az adott körülmények között a maximumot. Ami ugye nagyon eltérő. És itt ne elsősorban az anyagiakra gondoljunk. Az is fontos, de pótolható, de a foglalkozás, a figyelembe vevés az ha kiesett azt nehéz bepótolni. Én egyébként óvónőnek tanultam, már felsőfokú végzettséget szereztem és hozzá pedagógiát is tanultam jó ideig. A szakmámban is dolgoztam elég sokáig igy elég sokat láttam, tapasztaltam. A tisztaság terén is meg a szellemi területen is.
A fiam épp tegnap töltötte be a 32. életévét, tehát nem csak elméletben tudom ezeket a dolgokat, hanem tapasztalatban is. ( ja a lányom meg az idén lesz 30)Sokat gondolkodtam rajta, hogy leirjam, ne irjam, de csak megirom és nem NEKED cimezve, hanem annak akit esetleg illet!
A fiammal egy korosztályba tartozott egy Krisztina nevezetű kislány, együtt játszottak annak idején a homokozóban.Azaz játszottak volna..... annak idején nagy szó volt, ha valakinek a szokásostól eltérő szép baba, gyerekholmijai voltak. Krisztikének valahogy jutott bőven a jóból, mert "amerikás csomagokból" csodálatos habos-babos dolgai voltak. A mama mindig kiöltöztette szép frizura, szalag, csodálatos ruhácska hófehér zokni, cipő, a divatlapban nem lehetett annak idején ilyen gyönyörűt látni. DE mást sem hallhattunk, csak azt, hogy Krisztike, Krisztike...... nem érhetett a homokhoz, nem mehetett bele, nem foghatta meg a labdát, stb. mert mindent a ruhácska védelme határozott meg! Olyan sóvárgó szemmel nézte a többieket, akik semmit nem kimélve ástak, másztak és olyan koszosak lettek, hogy minden alkalommal át kellett öltöztetni, kirázni mindenét és a mosás előtt előmosni, hogy tényleg tiszta lehessen ami lekerült a gyerekekről. Sokról mert voltak bőven egy idősek akkor ott a környéken. Azokat a nagy áhitozó szemeket nem lehet elfelejteni!
Mégegyszer mondom NEM neked, hanem általában mondom fontos a tisztaság, fontos a ruha, de az első aki viseli, mert a játék az alapja a személyiség fejlődésének. A ruha cserélhető, a ruha miatti állandó tiltás, féltés viszont mély nyomokat hagyhat.

A folt meg, ha kis szerencsénk van és megtaláltuk a megfelelő szert, kijön a ruhából. Végső soron a tisztára mosott, kuka mellé becsomagolva kitett ruhácska is ma -sajnos- megtalálja a gazdáját.
  2010.08.09. 20:51:18 (19)
Nem bántottál meg. Nem az első gyermekem a kislányom, van egy 12 éves fiam is. Csak mivel neki régen mostam foltos ruhákat, így nem emlékeztem rá, hogyan csináltam.
Egyébként, én ilyen maximalista vagyok, el akarok érni mindent, amit akarok, bármi áron. Ha nem megy, kiborulok...
Egyébként a kislányom nagyon okos, most 6 hónapos, de olyan, mintha 1 éves lenne, épp csak járni nem tud. Nem is fizikailag értem (bár azért az se semmi), hanem szellemileg. Néha csak lesünk, hogy mit csinál, vagy mit csinált már 2 hónaposan. Egy orvos azt mondta nekünk, hogy nagyon fejlett az agykérge, azért ilyen. Majdhogynem "táltos" lett, mert 3 hónaposan már két foga volt.
De az is igaz, hogy a terhesség alatt sok mindent máshogy csináltam, mint amit általában a kismamák... De nem is untatok tovább senkit ezzel.
Szép estét! Moncsi
  2010.08.09. 20:28:55 (18)
Nem, egyáltalán nem bántottál meg! Miért is bántódnék meg? Én csak azt próbáltam jól-rosszul elmondani, hogy ha tiszta a baba, tiszta a ruhája, akkor minden rendben. Sajnos a foltokat leginkább frissen és nagyon meleg vizzel lehet legtöbbjét "kivenni". De bizony vannak makacs foltok pl.a gyümölcs folt, amin sokszor csak az ecetes olló segit. Sajnos. Én azért javasoltam azt a fajta előkét amibe bele lehet bújtatni a kezecskéjét, hogy az bizony ebben az időszakban mindig rajta lehet, mert nem zavarja a mozgásában és naponta többször is le lehet cserélni. És ha az lesz foltos, azt, főként ha természetes anyagból van sokkal jobban ki lehet mosni, mert nem megy tönkre. Igazad van, én sem adnék senkinek tovább foltos dolgokat. Még ha tényleg tiszta, akkor sem. De bizony ha tetszik nekünk, ha nem, vannak olyan foltok amiktől szinte nem lehet megszabadulni.
A foltok kivételével még az a baj- sajnos- hogy vannak vegyszerek amikkel ugyan nagy valószinűséggel ki lehet venni, de az a nagy félelem velük, hogy nyomokban benne maradhat a ruhában és árthat a baba bőrének.
Gondolom az első gyerek a kislányod...... Majd látni fogod, hogy ha nagyobb lesz, ha az ember megszentül és mindent patyolat tisztára is tud mosni, akkor sem lehet állandóan tisztán tartani, mert néha bizony úgy tud egy kicsi kinézni, mint egy kis röfi. Ezt nem bántóan mondom, de ha beássa magát a homokozóba, vagy épp csúszik mászik a fűben, az bizony a végére teljes "lenyomatot" képez a ruhán.
Félre értetted, ha azt gondoltad, hogy én szembe állitottam a beszélgetést a tiszta ruhával. Csupán megjegyeztem, hogy vannak dolgok amik tényleg rettentően fontosak és elengedhetetlenek pl. a beszélgetés és vannak fontos, de nem mindig megoldhatóak pl. mint a foltok.........
Remélem én sem bántottalak meg.

  2010.08.08. 22:28:43 (17)
elértél=eltértél
  2010.08.08. 22:21:21 (16)
Köszönöm a tanácsot, de nem igazán értek egyet veled. Gondolod, hogy nem használok előkét? Használok, de mivel én (és gondolom még rajtam kívül sokan) egy nagyon tiszta családban élek, idegesítenek a foltok az előkén is, a játszós ruhán is, a textilpelenkán is. Mivel a fogzás miatt állandóan folyik a nyála, így egész nap nem tehetek rá előkét... Mindig törlöm a száját pelenkával, és van, hogy jön vissza gyümi is, amit szintén pelenkával törlök le. És így lesz foltos minden. A ruhája, a pelenkája, a földön a lepedője, minden... Ja, és én nem azért veszek szép ruhákat, hogy 1 héten egyszer, vagy még ritkábban adjam rá.
És én nem szeretek foltos ruhát tovább adni...
És-ahogy írtad is-egy kicsit elértél a témától, a két dolog nem függ össze. Attól, hogy aggódom a ruhák miatt, attól még sokat "beszélgetek" a kislányommal.
Remélem, nem bántottalak meg, nem állt szándékomban.
Szép napot Neked!
Moncsi
  2010.08.08. 09:08:58 (15)
Olvastam a szódabikarbónás fehérítést...Nekem csak étkezési van itthon 1 kék kis tasakkal,az is jó?A fiam tegnap délután jött haza a táborból,a fehér pólója nem mondom hogy néz ki...keddre csilivili fehérré kell varázsolnom,de ha simán beteszem kimosni,akkor(mivel új) a fehérsége még megmarad,de a koszos nyomok is benne maradnak .Erre is jó a szódabikarbóna?A nyaka körül is mintha beszórtam volna porral,olyan,pedig előtte kapta újonnan,dehát ebben edzett a héten .Kérdésem,hogy az étkezési szódabikarbóna is megfelel,amit a boltban kaptam és abból az 1 tasakot hozzá tehetem?Mosószer mellé a dobba ugyanúgy?Köszönöm!!!
  2010.08.07. 20:30:30 (14)
Nézd, lehet, hogy én maradi vagyok, hisz már nagymama korba léptem, de én azt csináltam, hogy voltak otthoni és voltak, úgymond jobb állapotú, ünneplő cuccaik a babáknak. Az otthoni is mindig tiszta, rendezett volt, csak épp az ilyen óhatatlan balesetek nyomai egyre halványabban, de csak meglátszottak. No meg nagy találmány az előke. Vagy csak nyakba akasztósat, de vannak olyanok is amiket,mint egy kis rékli rá lehet adni, belebújtatni a kezecskéjét és akkor felfogja az ilyen "malacságokat". Akinek volt, van gyereke az tudja, hogy rettentően nehéz mindig patyolat tisztán, hófehéren tartani a gyereket. Szerintem az a lényeg, hogy valóban tiszta és rendezett legyen, ha meg kis folt is van rajta, nem a világ vége. Magát a törekvést meg tudom érteni, de nehéz megvalósitani. Régen a tiszta pamut dolgokat jól beszappanoztuk és jó forró vizben kimostuk. Nem lett semmi baja, meg tiszta is lett. De a mai holmik már sokkal kényesebbek ezt nemigen lehet velük megtenni. A lényeg, hogy a benne lévő baba nyugodt, kiegyensúlyozott, jóllakott és mindig kialudt legyen. No meg hogy állandóan_ ha csak a közelében vagy és épp nem alszik- beszéljenek vele, hozzá, hogy érezze a szeretetet és azt, hogy fontos EMBER. Ezek sokkal fontosabbak! Ettől tanulja meg a kommunikáció alapjait, meg a kötődést! De már nagyon elkalandoztam a kérdéstől, a folttól. Erőt egészséget és sok türelmet, ez a legszebb dolog a világon, ha valaki gyereket nevel.
  2010.08.07. 07:48:39 (13)
Neked is nagyon köszönöm a segítséget!
Igen, sajnos az a bajom, hogy nem is veszem észre mindig, amikor foltos lesz a ruhája, mert amikor "csak" a nyála folyik kaja után, attól nem lesz rögtön foltos (vagy legalábbis nem feltűnő) és csak este veszem észre, hogy már megint foltos... és akkor már hiába csinálok bármit is.
  2010.08.06. 22:05:56 (12)
A babaholminál azért ezekkel az erős, maró cuccokkal érdemes vigyázni, mert nem lehet tudni, hogy a kicsi bőre hogyan birja! Sajnos még a mosás előtti vegyszerezés után is maradhat benne olyan kis rész ami irritálhatja a bőrét. A legjobb az lenne, ha ahogy foltos lesz, még nedvesen mosó szappannal jól átdörgölni. Ha nem is mosod ki, csak hagyod benne a szappant és majd a rendes mosással kimosod, akkor is jó a helyzet. Persze tudom, hogy nem lehet mindig minden foltnak azonnal nekiesni. Meg lehetne óvatosan a bóraxot próbálni, ezt a természetes nem irritáló anyagot krémekbe is teszik bőrpuhitónak is, de EZT IS SZIGORÚAN CSAK A MOSÁS ELŐTT ÉS NAGYON ALAPOSAN KI KELL ÖBLITENI a ruhákat.Ha csak lehet, még a mosógépből kikerülve kézzel kicsit átöblögetni, mert sokszor fordul elő, hogy sokszori használat után nem látszik semmi a kicsi bőrén, aztán egyszercsak mégis megjelennek a piros foltok, pöttyök stb. és miután már régebben használja a vegyszert az ember, nagyon nehéz kideriteni, hogy mi a bűnös.
Szóval a babák bőre távolról sem olyan terhelhető még mint már a mi rinocérosodott bőrünk.
  2010.08.06. 21:40:01 (11)
A mosódiót nem használtam még, de sok jót hallottam róla. Viszont használom és nagyon jó fehériteni a borax és a mosószóda, de a régi fajta mosószappan is! Kukkants bele az "olcső, hasznos környezetbarát" topicba itt az oldalon, ott sok mindent már leirtunk ezzel kapcsolatosan. ha a mosószer egy részét lecseréled a mosószódára, akkor azzal is szép fehér lehet a ruha. De pár kiskanál borax is csodát tud tenni. Régi jól bevált természetes szerek ezek, ha bekerülnek a vizekbe nem okoznak galibát. Öko-bio- háztartási boltokban lehet kapni 400 Ft körül van egy kg és sokáig elegendő. No meg jó fertőtlenitésre, lemosásra is.
Sajnos az a baj, hogy szinte mindenütt nagyon kemény a viz, igy ez elég nehéz harc, de ki lehet tapasztalni, hogy ott, miből mennyi a megfelelő mennyiség.

Jó próbálkozást!
  2010.08.06. 12:04:00 (10)
Kedves Facska!
szeretnék többet megtudni a mosódióról, mert az agyonreklámozott mosószer és az automata mosógép párosából kissé szürke ruha lett az eredmény. Régen a kézi mosásnál ez nem fordult elő, de már a bőrőm nem bírja a kézi mosást. Várom a mielőbbi válaszát!
  2010.08.05. 21:58:52 (9)
Ok, köszönöm! Sokat segítettél.
  2010.08.05. 21:54:31 (8)
Én mosás előtt szoktam kiszedni a foltokat (helyileg), a fehéreket kicsit áztatom benne (szemmel látható az eredmény, hogy mennyi ideig legyen benne) van amikor egész éjjel hagyom, majd átöblítem és utána mosom a gépben a rendes mosószerrel, öblitővel. Méregnek méreg és töményen veszélyes a bőrre is, ezért óvatosan kell vele bánni, de ha másként nem tudom a makacs foltokat kiszedni, akkor én megalkuszom. Nekem nincs gyermekem, csak felnőtt holmit mosok De pont Anyukáktól kaptam az ötletet a használatra, van ismerős aki mosás előtt vízzel felhígítva ráönti a ruhákra, mosás közben összekeveredik a mosószerrel és így mossa ki a ruhákat. Kis mennyiségben nem bántja a szineket.
  2010.08.05. 21:20:25 (7)
Ok, köszönöm. Megnézem.
  2010.08.05. 21:09:17 (6)
Én 2 éve mosok mosódióval és mindekinek elkezdtem híresztelni, ezzel együtt beszerezni is, most meg nálam is kapható, Gödöllő és környéke, Bp. III. kerület. Mindent mosódióval mosok, színesre is jó a szappan és a mosószóda is. Nézd meg a www.kataboltja.com honlapot! De ha elküldöd az emil címedet küldök árlistát, meg használatit a mosódiókhoz.
Jó nézelődést!
  2010.08.05. 21:06:48 (5)
Köszönöm! És ez nem olyan "méreg", mint a domestos? Vagy azért inkább többször öblítsem ki a ruhát, pelust?
És milyen arányban hígítsam?
Bocsi, ha sokat kérdezek.
  2010.08.05. 20:28:56 (4)
És mennyi mosószódát teszel az áztató vízbe? Mennyi ideig áztatod?
Hol kapok marhaepeszappant, és mi az a mosódió? Bocsi, de még nem is hallottam erről. És ez az utóbbi kettő jó a színes ruhákhoz is? És azzal csak bedörzsölöd a foltot, és kimosod? Vagy áztatod azt is?
Köszi, Moncsi
  2010.08.05. 20:28:35 (3)
A Tescoban lehet venni egy Fertix nevű 4 literes kiszerelésű illatosított hipó+szappan nevű fertőtlenítőszert, 649 Ft áron. Gyöngyörűen tisztít foltot, nem volt olyan folt, amit eddig nem tudtam vele kiszedni. Egy keveset vízzel felhígítasz, kicsit bekened a foltot és néhány perc múlva eltűnik. Gyöngyörűen fehérít, kis mennyiségben a vízhez adagolva a szines ruhákat sem bántja, de a benne lévő fehér nagyon szép lesz. Szines ruhából is kivettem már vele óvatosan a foltot, csak nem szabad töményen és sokáig rajta hagyni. A vanish nekem sem volt jó mindenre, de ez csodát tesz, meglátod. Nagyon sok gyermekholmi kerül hozzám pont azért, mert foltos, rendbeteszem őket és elajándékozom
  2010.08.05. 20:22:42 (2)
Én marhaepeszappannal tisztítok, a másik blogban írtam a mosódióval párosítva. Egy szappan 490.- Ft, de azé az soká elég, meg van fújós, meg kenőfejes verzió is, igaz az drágább. Meg mosószódában áztatok -2 rosszcsont fiam van -, na az egy jó dolog, mert 1 kg 500 Ft körül van és felmosásra, mosogatásra, vízlágyításra is jó. www.kataboltja.com