2014.04.22. 07:27:54 (13)
Bocsi, lemaradt, hogy esetleg itt is találhatsz még további információkat, talán ez is segíthet:


Az oldalon - szintén a www.magyarorszag.hu - a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztályának tájékoztató füzetei és leporellói olvashatók, amelyek nyomtatott formában ingyenesen is kaphatók az Emberi Erőforrások Minisztériuma új Központi Ügyfélszolgálati Irodájában, a Bp. V., Szalay u. 10-14. alatt, (Honvéd u. - Szalay u. sarok), illetve megrendelhetők postai úton: 1373 Budapest, Pf.: 609., vagy az ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu címen.

(Az említett oldal ezen részét viszont csak ügyfélkapu-regivel tudod olvasni, az előzőeket nem (de nekem van ilyen, ha gondolod, ebben segíthetek, de talán egyszerűbb,jobban jársz, ha meg tudod szerezni a nyomtatott változatokat).

  2014.04.22. 07:24:35 (12)
Bocsi, részben rosszul írtam, már nem "Családjog", hanem "Magánélet" címszó van a www.magyarorszag.hu-n - ott találsz ilyeneket: Gyermekvállalás, Névviselég és van szó Apasági nyilatkozatról és ilyen is: Apa és Anya személye
  2014.04.22. 06:53:21 (11)
Akkor ezt is érinthette a változás, amennyiben olyan helyről származik az infod, mert nekem is van olyan rokonom, akinek nem első kapcsolatából és nem házasságból született gyermeke,bár ők élettársak voltak,de nem voltak akkor bejelentve még és Nekik a Magyar Államkincstárhoz meg a (mostani nevén Egészségpénztárhoz (régen Tb) kellett mászkálniuk mindenféle nyilatkozatért - a gyámügy szóba sem került... - én ebből indultam ki.
A családsegítőt azért javasoltam, mert információt talán tudnak adni, ill. ott van ingyenes jogi segítség,mint írtam már sokszor...
  2014.04.22. 06:48:46 (10)
1.) Valóban nem mindegy, hogy tudod-e bizonyítani a különélést, s valamilyen nyilatkozat biztosan kell az apukától.
Vagy: segíthet még vérvizsgálat -bár ezt úgy tudom, hogy csak a baba megszületése után tudják megcsinálni.
2.) Vagy: a legegyszerűbb esetleg, hogy akár a Te nevedet is kaphatja a gyermek, ha minden igaz (régebben volt ilyen is,azt viszont sajnos nem tudom, hogy ezt érintette-e vagy nem a változás.

3.) Az esetleges későbbi névváltoztatási lehetőséggel viszont semmi esetre nem élnék a helyedben, nemcsak a macerásabb ügyintézések miatt, hanem azért is, mert többezer forintba kerül, ráadásul nem is lehet bárhol megcsinálni és attól, hogy kérelmezi valaki ezt, nem is biztos, hogy engedik... (ez is változott egyébként mostanában eljárás tekintetében, még nehezebb, körülményesebb, mint eddig volt...).

4.) A válás is körülményes, költséges - hacsak nincs valamilyen mentességed (ha erről kell info,privátban írhatok,ha gondolod), de egyes helyzetek ezt leegyszerűsíthetik és a Tiéd ilyen. A különélés - főleg ilyen hosszú távon - már önmagában is válóoknak számít még másik kapcsolat nélkül is....
  2014.04.22. 06:48:18 (9)
Apaságit anyakönyvvezetőnél vagy gyámügyön kell megtenni. Ők tudják pontosan mi kell hozzá jelenleg.
Üss fel egy telefonkönyvet, és hívd fel bármelyik anyakönyvvezetőt - akár név nélkül. A témában - az aktuális jogszabályok szerint - a most szokásos eljárásról és hozzávalókról felvilágosítanak.

  2014.04.22. 06:35:51 (8)
Itt nagyon sok a tévhit, tévinformáció, keveredés, bár biztos sokan nem tudjátok, hogy a családjogi törvény
nemrégiben változott, de ez inkább az élettársi kapcsolatban élőket, ill. az ilyen kapcsolatokból született gyermekeket érinti.

Amúgy ez a téma, ügyintézés nem a családsegítőhöz, hanem
a Magyar Államkincstárhoz tartozik, bár lehet, hogy a Családsegítőknél - több helyen is van,mint M.Á.K. - működő,
ingyenesen igénybevehető jogsegélyszolgálatot érdemes felkeresni tájékoztatásért - bár szerintem ők is elsősorban a M.Á.K.-ot fogják javasolni...

Vagy: www.magyarorszag.hu (hivatalos jogszabályi oldal, a mindenkori aktualitások szerinti frissítéssel!)
Itt van olyan, hogy: Családjog - ezt olvassátok el.

Van hivatalos jogszabályi gyűjtemény is: netjogtar címmel, itt is a Családjogi törvényt (CST) kell keresni.
  2014.04.21. 20:50:47 (7)
Nem tudom.. a családjogi törvények alapján a férj az apa.
De valóban egyszerűbb a családsegítőbe menni, ott biztosan meg tudják mondani a jelenleg hatályos törvényeket, teendőket!


  2014.04.21. 20:34:09 (6)
nem akarok kavarni,de úgy tudom,amennyiben bizonyíthatóan külön éltek és eltelt már legalább 9hónap,akkor nem a "volt férjed nevére írják a babát.szerintem legegyszerűbb elmenni a családsegítőbe és ott ingyenes tanácsadást kapsz jogi személytől
  2014.04.21. 18:37:12 (5)
Én ugyanezt irtam
  2014.04.21. 18:08:20 (4)
A legjobb megoldás ha elváltok,.. akkor ott lehet nyilatkozni a különélés idejéről, az új együttélésről, így a bíróság az új férfit állapítja meg apának.
  2014.04.21. 18:05:29 (3)
Húha, ez nagyon nehéz... (járt ismerősöm ilyen hercehurcában)

Amíg nincs beadva a válás, addig az igazi apa nem tud "Apasági nyilatkozatot" tenni, addig a férj a hivatalos apa, a gyerek a megszületésekor az ő nevét kapja!
Azonnal be kell adni a válást, és utána az igazi apának be kell adnia a nyilatkozatot, hogy ő a gyermek apja.

Ha a válás nem történik meg a megszületésig, (és az igazi apa nem nyilatkozik), akkor csak később kaphatja meg az igazi apja nevét, de itt már macerásabb:.. azt hiszem bírósági eljárás, apasági vélelem megállapítás van.
(A válás során is lesz majd apasági vélelem megállapítás.)
  2014.04.21. 12:47:51 (2)
Szia nem most szültem de sajnos ez igy van a férjed nevére megy a gyerek hacsak, nem adod be a vállást és az apuka a gyámügyön tesz egy apasági elismerést. Aniko
  2014.04.21. 11:34:08 (1)
A kérdésem az lenne ,hogy 1 éve külön élek a férjemtöl,de elválva nem vagyunk,fél éve van egy kapcsolatom és most babát várok,ilyen esetben kinek a nevére kerül a gyemek ,valaki azt mopndja hogy még a férjem nevére irják,valaki hátha járatos ebben aki mostanában szült ,és ilyen helyzetbe volt,