2012.08.21. 18:02:37 (8)
a fórum pont erről szól
ha kiírsz valamit arra reagálnak
mint én is
nem állt szándékomba megbántani csak kiegészítettem a dolgot mert nem volt pontos

beiskolázásit sem adnak mindenűt pl sok önkormányzatnál nincsen
nem mindegy az sem h 5500.- vagy 5800.- gyerekenként a rendszeres mert igen is sokat számít az a 300.- is pláne ha több gyerek van
nem mindegy h 20500.- vagy 27500.- a támogatás amit adhat a munkáltató iskolakezdésre
és az sem mindegy h milyen formában adja
hiszen a utalványba vagy eszközben akkor nem kell számolni az adóval de ha pénzben akkor bizony jövedelemnek számít szal járulék köteles és akkor már a 27500.- nem annyi lesz

másik a támogatásokat és segélyeket jövedelem alapján adják pl a csp nem jövedelem mégis beleszámítja mindenki a gyes sem az

és tény h ha csak 1.- több akkor már nem adják meg én is jártam így sajnos

de ha jószándékúan pontosítom a kiirt hsz-t és félre érted a szándékot arról nem tehetek
  2012.08.21. 17:19:46 (7)
Sajnos 2009 óta már kevesebb, mint 28 ezer forint, az a bizonyos minimum...És így nagyon sokan elesnek a segélyezéstől.
Ha pl.:5 gyereked van, és GYES-T meg CSaládi pótlékot kspsz, a párod dolgozik, igaz csak minimálbérért, máris kiestél pikszisből, mert meghaladja az egy főre jutó összeghatárt.Ráadásul nagyon szígorú az elbírálás, mert ha már csak egy forinttal is meghaladod, nem adják meg
Én tavaly így jártam, A férjem 12 órázott havi 67000.--ért, és arra kellett kersnie hogy egyenek a gyerekek napközben is az iskolában, oviban, stb...Havi szinten majdnem 40000.-- ba került az étkeztetés....Azóta már van kedvezményünk, de ezért is meg kellett harcolnunk...

  2012.08.21. 17:15:51 (6)
Kérem az oldal üzemeltetőjét, hogy törölje a fórum tartalmat.
Nem azért raktam fel, hogy hozzá szólások legyenek hanem azért, hogy tájékoztassam azokat az embereket akik esetlen nem tudják, hogy mihez van joguk.

Ez amit feltettem tájékoztatás jellegű.

Sajnos sok mindenről nem kapunk tájékoztatást a hivataloknál, hogy mihez van jogunk és mit kaphatnak azok a családok akik esetlegesen rá vannak szorulva az ilyen segélyekre. (Sajnos egyre többen)

Köszönöm Claritasa hozzá szólását. Csak nem láttam, hogy azon kívül, hogy negatív hozzá szólása lenne mást is kiírt volna az oldalra.
Engem ez a téma nem érint így csak a jó szándék vezérelt.


Üdv. mindenkinek többet nem fog előfordulni.
  2012.08.21. 17:07:47 (5)
szia

ez nem kötekedés volt hanem kiegészítés mert azért nem mindegy
  2012.08.21. 15:04:30 (4)
A cél az volt, hogy mihez van joga annak aki rászorul ne belém köss ha az összegek nem felelnek meg a valóságnak.


Ennyi. Ezt csak jó szándékból tettem fel.Üdv. Erzsi
  2012.08.21. 10:34:55 (3)
Erzsi ezek az összegek már jó régiek

pl a rendszereshez 5800.- / gyerek Augusztusban és novemberbem

az iskolakezdési amit a munkáltató adhat 27 500.-/iskolás gyerek max ebben az évben -- a cafeteria terhére megy
ha van

beiskolázási nem minden önkormányzatnál van
ha nincs akkor az átmenti segélyt kell kéri erre de aug-szept sokan kérnek így keveset adnak

rendszeresnél ingyenes étkezés/tankönyv jár : ovi, ált. iskola és közép iskolában

  2012.08.20. 19:03:13 (2)
Hogyan számolják a szociális támogatást a felsőoktatási intézményekben?

I. rászorultsági csoport
(a legmagasabb összegű szociális támogatásra jogosultak)
- fogyatékossággal élő
- egészségi állapota miatt rászorult
- hátrányos helyzetű és tartós nevelésbe vették
- hátrányos helyzetű és kiskorúsága alatt felügyeletét ellátó szülője, illetve szülei legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be, fejezték be sikeresen,
- akit tartós nevelésbe vettek
- családfenntartó
- nagycsaládos
- árva, illetve mindkét szülője, illetve vele egy háztartásban élt hajadon, nőtlen, elvált vagy házastársától külön élt szülője elhunyt.

II. rászorultsági csoport
(alacsonyabb összegű szociális támogatásra jogosultak)
- hátrányos helyzetű
- gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg
- félárva

Minimum 6-7 000, de akár 17 000 forintot is spórolhatnak azok a szülők, akik anyagi helyzetük vagy más ok miatt tankönyvkedvezményben részesülnek. A rászoruló diákok száma az előző tanévben félmillió volt, ám az elmúlt néhány évvel ellentétben tavaly és idén az egyedülálló szülők már nem részesültek a támogatásban. A nagycsaládosok, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő diákok, illetve a gyermekvédelmi kedvezményben és támogatásban részesülő családok azonban most is ingyen jutottak hozzá a tankönyvekhez – igaz, ez nem jelenti azt, hogy a munkafüzeteket és könyveket megtarthatják a rászoruló nebulók. Egyre több iskola ugyanis csak kölcsön adja a diákoknak a kiadványokat, azokat a tanév végén vissza kell szolgáltatni az iskolai könyvtárba.
Szeptemberben és a tanév más időszakában is adhat támogatást az iskola, illetve a fenntartó – ha van lehetőség, és ha az intézmény vezetői szükségesnek látják. „A tanuló szüleinek anyagi helyzete, az egy főre jutó átlagkereset, a tanuló eltartóinak egészségi állapota, illetve átmeneti rendkívüli, nehéz helyzete (például szabadságvesztés) indokolja a plusz szociális támogatást” – olvasható például a mohácsi BMÖ Általános Iskola és Szakiskola házirendjében.

Étkezési díj: kinek ingyen, kinek fél áron

Ingyen vagy fél áron – a rászoruló diákok valamennyi étkezési kedvezményt mindenképpen kapnak, ha igénylésüket a tanév kezdetéig benyújtják az iskolának. A bölcsődés, óvodás és alsó tagozatos, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek ingyen kapják a menzamenüt, a három- vagy többgyermekes családok, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos diákok ötven százalékos kedvezményt vehetnek igénybe – ugyanennyi segítség jár a felső tagozatos, gyermekvédelmi kedvezményt kapó tanulóknak is. Ez havonta akár négy-nyolcezer forint megtakarítást is jelenthet.
  2012.08.20. 19:02:51 (1)
Tíz-tizenegyféle kedvezményt és pénzbeli támogatást vehet igénybe egy rászoruló tanuló a bölcsődétől az egyetemi, főiskolai diplomáig. Az egy félév alatt bezsebelhető összegek a felsőoktatásban a legmagasabbak, az általános- és középiskolások szeptemberben kapják a legtöbb segítséget.

Hirdetés

Óvodáztatási támogatás, gyermekvédelmi kedvezmény

Halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek – nekik jár 2009. január elsejétől az óvodáztatási támogatás, amelyről nemrég döntött az országgyűlés. A felvehető összeg azon szülők esetében, akik január elseje után íratják be négyévesnél fiatalabb gyermeküket az óvodába, egyszer húszezer, majd havi tízezer forint. Akinek gyermeke már óvodás, de ugyanilyen korú, az ugyan elesik az egyszeri, magasabb jutatástól, de a havi támogatás nekik is jár. A határt azért négyéves kornál húzták meg, mert ugyan az óvoda ötéves kortól kötelező, a hátrányos helyzetű gyerekeknek hosszabb felkészítésre van szükségük, mielőtt elkezdik iskolai tanulmányaikat. Az óvodáztatási támogatáshoz a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy iskolai végzettségük nem magasabb nyolc általános iskolai osztályról – erről a település jegyzője ad igazolást.

Akinek iskolai végzettsége magasabb a nyolc osztálynál, de rossz anyagi körülmények között neveli gyermekeit, szintén kaphat segítséget – már bölcsődés-, óvodás- és iskoláskorú gyerekek után is járhat rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. 2007-ben majdnem félmillió gyermek volt jogosult erre: ők azok, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladta meg a 36 ezer forintot, vagyis az öregségi nyugdíjminimum 125 százalékát. Ezek a családok ingyen kapják a tankönyveket, igénybe vehetik a gyermekétkeztetés kedvezményeit, valamint évente kétszer – júliusban és novemberben – 5500-5500 forintos pénzbeli támogatást is folyósítanak nekik. Ha a gyermek gyámja nyugdíjban, baleseti nyugdíjellátásban vagy rendszeres szociális segélyben részesül, akkor havi 6270 forintos segítséget is kap a család a kedvezmények mellé, az évi kétszeri plusz támogatás összege pedig magasabb, 8000 forint.
Általános- és középiskolások: plusz kedvezmények szeptemberben

Inkább kedvezményeket, mint pénzbeli juttatásokat kaphatnak az általános- és középiskolások. A gyermekvédelmi támogatás és kedvezmény tizennyolc éves korig jár, a szülők pedig a legnagyobb anyagi terhet jelentő szeptemberi beiskolázáshoz egyéb segítséget is kaphatnak, ha rászorulnak. Ugyan az augusztusi dupla családi pótlék megszűnt, a munkáltató adómentesen adhat iskolakezdési támogatást, amelynek összege iskolásonként maximum 20 700 forint lehet – ám mivel egyidejűleg mindkét szülőnek adható, egy gyerek után akár 41 400 forint is járhat. A munkaadó dönti el, hogy milyen formában – iskolaszerekben, készpénzben vagy utalványban – nyújtja át a támogatást, ám ezt csak a tanév első napját megelőző és azt követő hatvan napban teheti meg. Számos önkormányzat is támogatja a beiskolázást – ha az adott évben van rá keret. Sopronban például az elsősök és másodikosok idén ingyen kapták az önkormányzattól a füzetcsomagot.