2016.09.27. 21:17:44 (190)
Most láttam csak, szóval igen ebben igazad van hogy nem volt reális a csereérték, de a nagybani piaci árról lestem, és napról napra változnak, változtak az árak. Különben meg lehet beszélni, hogy mi az az érték, amiért cserélne valaki.
  2016.08.31. 13:38:04 (189)
Csatlakozom Andi.Én direkt azért vetettem több tököt,hogy legyen az állatoknak.Megeszi a tyúk is,kacsa is,malac is.Amit az állat eszik meg,az egyáltalán nem megy kárba.Max,ha a szemétbe dobja valaki.De akkor inkább elajándékoznám,minthogy a szemétbe dobjam.
  2016.08.25. 10:13:06 (188)
Igen, itt az ár-érték arány is fontos... a tök és társainak olcsó kilója, cserét adni és kiutazni érte az több idő-pénz, bocsánat de tényleg nem éri meg. Ha valakinek akad fagyasztója, el tudja tenni valahogyan, akkor érdemes több tíz kilóért kimenni, egyébként sajna nem. Egy darabért meg pláne nem.

Érdemes több mindent termelni, nem az olcsóbb fajtából.. a paradicsom például mindig drága. Egyébként ha állatok eszik meg, akkor sem megy annyira kárba, hiszen őket is táplálja. Ettől még érdemes termelni.
  2016.08.25. 10:02:04 (187)
Fel lehet ajánlani az ételosztóknak is, az Életet az ételért alapítvány és többiek szívesen fogadnak ilyesmit. Nem megy kárba, sok éhes embernek teszel jót.
  2016.08.24. 22:32:40 (186)
Megértelek, hogy bosszankodsz. Nagy kár és bosszúság, ha valami pocsékba megy, megromlik, el kell dobni.
Azzal nemigen értek egyet, hogy nagyon olcsón ajánlgatod, mert 1 kiló cukkiniért 1 kiló cukor (legtöbb helyen a cukor 265 forint, ha az ember talál akciósat, akkor 245,-, a cukkini akciósan (és nagyon szép, friss) 179,- forint.
És azzal nincs időhöz kötve az ember, mint a cserével.
Sajnos ez a helyzet.
De ha le tudod fagyasztani, reszelve, párolva, lecsóba főzve, akkor azért kevesebb lesz a kár.
  2016.08.24. 20:16:38 (185)
És ismét gép elé ültem, mert ugye miért is "dobja ki" az állatoknak a vidéken élő ember a felesleget?
Rengeteg patiszonom, cukkinim , tököm termett) Ez az egyik oldalon nagyon jó, a másikon viszont már nem annyira.
Ajánlgatom mindenkinek, nagyon olcsón, a kutyának sem kell, de ajándékba mindenki elfogadja, csak vigyem el ( Hát egy 10 kilós tökkel ugye az Ember nem nagyon tud futkosni)
Szóval jövőre semmit sem vetek) ( Nem tudom majd megállni, tudom előre) )
Pár napig még takargatom, aztán megy az állatoknak( ?
  2016.07.04. 22:16:38 (184)
Akkor jó
  2016.07.04. 18:27:12 (183)
Nem sértődtem meg, semmi baj!
  2016.07.03. 12:55:50 (182)
Sziasztok,most látom csak a fórumot.Sajnos itt is minden elfagyott.meggyből kb 2 kilót raktam a fagyasztóba,cseresznyéből semmit,barack se lesz.egy db befőttet nem tudtam eltenni.a kertbe idén keveset veteményeztem,mivel már dolgozom,napi 9-10 órát nem vagyok itthon,meg a Gyerekkel is tanulni kellett esténként már,szóval nincs már annyi időm.Tyúkom is kevés van,mert nem éri meg vele foglalkozni.Ha pl el akarok adni egy 1 éves tyúkot,pucolva és azt mondom,hogy 1500 ft,akkor mindenki szörnyűlködik.csak azt nem fogják fel,hogy az a tyúk, a tojásból kikel és 1 évig eszik,plusz felpucolom,az addig mennyibe kerül.Minden szem kukoricát pénzért veszek és nem olcsó.Naponta 3szor itatok ebben a hőségben,de télen is mert akkor meg a jeget töröm az itatóban.plussz gazt szedek nekik,takaritom az ólat stb,szóval munka is van vele.És még konyhakészre is pucolom.De sok érte 1500ft.Akkor inkább nem foglalkozom vele.Persze nem itt az oldalon árulom,hanem itt a faluban.Nagyon kevesen tartanak már állatot,mert lusták foglalkozni vele.kertet is kevesen művelnek,inkább befüvesitik és hetente 1 szer lenyirják.Nálunk a többlet gyümölcsöt mindenki ezerrel főzi pálinkának.Na,azzal mondjuk én nem foglalkozom még akkor se ha sok van.Szóval most minden csak saját részre van Nálam,mert se időm,se energiám,se kedvem foglalkozni vele.
  2016.07.02. 18:53:27 (181)
Nálam lopás szóba sem jöhetne, először is a háznál van a kert, és őrzi rajtam kívül egy "kicsi" kutya is)
Tavasszal vagyok mindig bajban, mert elvetni, palántázni Bekem sok egyszerre. Ősszel pedig leszedni a termést, és kitakarítani a kertet.
Év közben már hellyel-közzel bírok a gazolással.locsolással. Aztán már csak a betakarítás kell, most éppen a babbal voltam bajban, a derekam már nem a régi( bár éveim száma még nem indokolná)
Én úgy gondoltam, hogy a veteményezésnél segítene valaki, és elég lett volna kéthetente egy napot rászánni.Természetesen terményért cserébe.
Megoldottam.
Azért ha valaki csak kikapcsolódni akar, no és egy kicsit kapirgálna, némi igazi "bió" zöldségekért szívesen látom)
  2016.07.01. 22:39:33 (180)
Nem konkrétan a te hozzászólásodra gondoltam, hanem amik eddig ebben a topikban szerepeltek régebben vagy most, remélem nem sértődtél meg
Csak azért írtam, mert a háznál munkáért cserébe termelős formában szerintem nagyon jó ötlet a dolog, remélem lesz , ahol létrejön.
A vandálkodásról én is hallottam már borzalmas történeteket (eddig nálunk hál'Istennek nem fordult elő, de sosem lehet tudni), volt olyan ismerősöm is, akinek ugyan nem kertből, hanem az utca felé néző ablakból téptek ki virágot, pedig az be volt rácsozva, a virágláda a rács mögött kapott helyet, erre szépen benyúltak mögé és kihúzkodták a palántákat. Nem tudom, hogy az ilyen embereknek(??) mi jár a fejében, lehet soha nem is fogom tudni elképzelni, én már a gondolattól is hányingert kapok, hogy más munkáját tönkretegyem.
  2016.07.01. 18:01:18 (179)
De, erről volt szó, azért is írtam, hogy az én hozzászólásom egy kicsit más téma. Csak annyiban kapcsolódott, hogy van, aki csak ritkán tudna eljárni földet/kertet művelni, mint ahogy én is, belőlem meg kikívánkozott ez a pár sor, hogy vandálkodtak a kertemben.

  2016.06.30. 22:30:52 (178)
Nagyon nem vagyok illetékes a dologban, csak azért írok, mert én is művelek kertet. Meglátásom szerint itt nem is arról volt szó, hogy valaki nyitott, vagy akár elkerített, de őrizetlen földdarabot műveljen, ez szerintem is egyenlő a felesleges munkával, sok a tolvaj és a simán csak vandálkodós kedvében lévő hmmm... nem akarom itt egyéb jelzővel illetni őket A lényeg, hogy nálunk többeknek is van nem messze eső kis szántóföldje, de amióta nem műveli mindenki őket, mint 50-60 éve, gondolt jelentettek a lopások, így lassan az összes földtulajdonos felhagyott vele. A heti egyszeri kertművelést én nem is nagyon tudom elképzelni, csak tavasszal, ilyenkor már minden maximum 4-5 naponta öntözést igényel. Szerintem eddig több esetben olyasmi volt a téma, hogy aki egyébként is művel otthon kertet, a saját részre szükségesnél nagyobb darabot vet, ültet be mások számára, és mondjuk ránéz a növényekre hét közben is, de cserébe bizonyos időközönként munkát vár el attól, akinek a részére nőnek a finomságok. Vagy nem így van?
  2016.06.30. 20:06:51 (177)
Egy kicsit más téma, de kapcsolódik az előző hozzászólásokhoz, vagyis gond lehet, ha messzebb lévő kertet művelsz: nekem nincs művelni valóm, de két utcával odébb egy rokon megengedte, hogy az örökölt, de elhagyatott háza előtt az utcafronti kertet megműveljem. Nagy tervekkel vágtam bele a kb. 15 éve műveletlen kis földdarabba, kis virágoskertet álmodtam, s ahogy időm engedi, ásogatok (nézik is a "bolond nőt", aki odamegy, felás két négyzetmétert, aztán három nap múlva megint kettőt ), szárazságtűrő virágokat válogattam, amit nem kell gyakran öntözni, ugyanis víz sincs, úgy viszem oda műanyag üvegekben a vizet. A lényeg: már második alkalommal tapasztaltam, hogy az ágyást megbontották, a virágot félredobálták. Nem ellopták, hanem kihúzták és kicsit arrébb dobták. Nem állat, emberi kéz. Sajnos nincs, aki ránézne, én sem jutok oda minden nap, és elkeserít ez a gonoszság. Ha valaki mondjuk heti egyszer jutna el valahová konyhakertet művelni, ami esetleg nem zárt, mi lenne a garancia, hogy még ott találná a termést ebben a beteg világban?
  2016.06.30. 07:27:11 (176)
Így már lehet, hogy nagyobb kedvvel jelentkezik, akit pont az tartott vissza, hogy a gyerekeket is szemmel kell tartani, meg hát a kerti munkát is el kellene végezni, hiszen épp azért mennének
Sok sikert a közös "vállalkozáshoz"
  2016.06.30. 06:28:48 (175)
És még egy gondolat----sok gyermekes 90%.-os kedvezménnyel -jöhetne bátran, Én szívesen vigyázok a gyerkőcökre)
  2016.06.30. 06:24:19 (174)
Elnézést ha megbántottam volna Valakit , de idáig --remélem ezentúl máshogy lesz)---nincsenek sajnos jó tapasztalataim(
Megértem Én azokat persze, akik örülnek ha van egy napjuk a családra,nagyon nehéz ma a megélhetés, tudom nagyon jól.
  2016.06.29. 22:19:30 (173)
Szerintem is az lenne az ideális, ha mindenkinek lenne saját területe, ahol élelmiszert termelhet kedvére, és nem kellene hozzá utazni. Persze akinek ez nem lehetséges, én nem beszélném le az utazásról, csak nekem is olyan jól esik, hogy a szoba ablakától 30 méterre van az egész Fizikailag egyébként szerintem nem annyira megterhelő a dolog, mint amilyennek néha tűnik, de persze mozgásszervi bajokkal küzdőknek, időseknek, sokat dolgozóknak nyilván nehezebb.
  2016.06.29. 18:24:37 (172)
Kedves Aranyka, inkább ne nyitogasd a bicskád
Senkit nem mentegetnék, de sokan fizikailag nem bírnák az utazást, kerti munkát, mások dolgoznak, szombaton is, marad egy szem vasárnapjuk, akkor meg nem utaznának el kertet művelni. Említeném az allergiásokat, akár parlagfűre, akár más fűfélékre, nekik nem tanácsos a szabadban tartózkodni már ez idő tájt. Akadhatnak sokgyerekesek, ott az utazási költség is tetemes, a fészekalja apróság, amelyik kiszabadul a panelból (mert ugye, akinek saját kertje van, az azt műveli) inkább felügyeletet igényel egy kertben, nehogy kárt okozzon. Szóval nehéz dolog ez. Maradjon csak az a bicska ott, ahol van
  2016.06.29. 17:09:53 (171)
A "falusi" Ember tapasztalatom szerint igenis foglalkozna a többlettel, csak hiába ajánlja fel sok esetben, azt várják, hogy odaszállítva, megpucolva, ( még jó hogy nem készre főzve)és természetesen ingyen adja oda az aki megtermeli.
Bocsánat ha egy kicsit kinyílt a bicska a zsebemben, de feltettem az oldalra hogy itt a kert, segítséget kérek a megműveléséhez.
SENKI NEM JELENTKEZETT.
Most szívesen felviszem alkalmanként ami többletem van, hát kíváncsi vagyok....................
Remélem azért a többsége az Embereknek jó, és megérdemli a törődést.
Mindenkinek szép napot: Aranyka55