2018.03.26. 07:14:09 (58)
kedves vagy!
Magam részéről feleslegesnek tartom a parttalan polemiákat, a másik görcsös meggyőzését, így ide, e témában nem írok már.
  2018.03.25. 22:47:06 (57)
Egyébként ha valaki csak sima őstermelői/kistermelői engedéllyel rendelkezik, tanúsítvánnyal nem, elvileg ki sem írhatja a bio szócskát, mert büntethető. Én sem mondom a terményeimre, hogy bio, csak azt, hogy vegyszermentes stb. pedig maximálisan betartom a követelményeket, de nincs ellenőrizve, tehát nem az. Aki csak úgy kiírja és sumákol, a valódi biotermelők hitelét rontja. Voltam tanúsított gazdaságban önkéntesként, láttam, hogy minden problémára csak olyan megoldást keresnek, amely nem megy szembe a feltételrendszerrel. Biztos van őstermelők között is, aki nem vegyszerez, de sajnos egyre ritkább, a jónép meg megveszi az árujukat, mert olyan becsületesnek néz ki azaz ősz hajó néni/bácsi. Mindemellett vannak dolgok, amelyekből a normális körülmények között termelt pillanatok alatt megkülönböztethető a nagybanistól, pl. paprikán, paradicsomon már messziről látszik,. napfényen nőtt-e vagy mesterséges világítású üvegházban, tápoldattal fújták-e fel vagy szerves trágyát kapott. Az ízük meg két külön világ, két éve ettem utoljára bolti paradicsomot, és csak csodálkoztam rajta, mi a fene ez a kemény, vízizű izé.
  2018.03.25. 21:59:05 (56)
Tényleg nem értem, hogy ez most hogy jött ide. Én nem vásárolok termelői piacokon, hanem megtermelem magamnak a zöldséget-gyümölcsöt, ami egyebet meg biominőségben szeretnék, abból csakis a védjeggyel rendelkező, tanúsított árut választom, minőségben mesze a konvencionális felett van. Kistermelők sajnos sokszor csalnak, nem vitás, a tanúsítottak közül hamar kipotyog az ilyen, mert ott be kell tartani a szabályokat, de mi köze ennek a témához? A biokertészkedés a tévhitekkel ellentétben egyébként NEM kemény munka, hiszen arról szól az egész, hogy minél több feladatot a talajban és a növényeken élő hasznos élőlények végezzenek el, nem a kertész. Itt nincs hadakozás a természetes folyamatokkal, produktív, sok munkát megspóroló együttműködés van csak. Ha valami mégis keménnyé teszi, az az, hogy az éghajlat már messze nem úgy működik mint ötven-hatvan évvel ezelőtt. Nagymamámék annak idején el tudtak menni két hétre nyaralni úgy, hogy nem öntözte senki a kertet. Ha én ezt megcsinálnám nyáron, minden kiégne, mire hazaérek, ilyen a csapadékeloszlás. Pár évvel ezelőtt még nem kellett félni, hogy március végén mínusz tíz fok közelébe kúszik az éjszakai hőmérséklet, most kell. Mi az oka? Emberi felelőtlenség, kényelemszeretet, sok millió nem túl szerencsés "szabad döntés", ami végül totálisan felborította a megszokott időjárási folyamatokat.
  2018.03.25. 21:47:08 (55)
....hmmm mosolyogva olvasom a hozzaszolasokat prsze szemelyeskedesrol itt szo ?s hogy a gondolat?tavoli igaz-e?
U duga mondana a Szekely
...nos en a betegseggel kapcsolatban tettem nemi okossagost ami szint ugy rahuzhato nem csupan a pajzs mirigy bantalmakra haneem ann...block az osszesre.
Aki vegyszeresdit szeret az jjooo mert a szervezete nem ismeri fel a szervetlent tht elobb-utobb illatosan ugyan dee nyogni fog avagy? kenytelen lesz emlekezesre hasznalni az eszet...no meg alkotasra a teremto kezet es ekkor kovetkezik a sajat keszitmeny ki kotyvasztas - a biot sem hiszi mar el...helyesen -.
A varos szelere folyik a csorendx abban meg az amit bele-vegyit menne a tisztitoba csak hogy az igen koltseges meg oldas igy a nagy vizbe majdnem hogy erintetlenul jut el ees kezdodik a korforgas...- a varos szeli rihes Patkanyokrol most nem beszelek mert ok is betegek -no, otthon ki nyitom a csap-ot s ami abbol folyik megy a fazekamba,moso gepembe a kicsi gyermekemnek Mamanak Papanak a Teat-Kavet is ebbol a Viznek nevezett folyadekbol....legyen.
Szep is volna ez magamnak! azonban nem csak en eszem a "fekete levest"...mindenkinek adok abbol...gondolkodnom nem kell hol asassam a kutam mert mar a volt termo fold telitett moslekkal...az orvosi? tele....forrasok elzarva...nem kell a melyrol jovo kristaly tiszta,csap kell keramia klotyo es kenyelem...ez is legyen....eso vizet ora eses utan felfogni?..bolond vagy?nehez munka.
Most epp eleg a firkabol...utolsokent sajat elmeny...van par kutyam... kaptam 10db aruhazi tojast -minek is neve nem oly reg meg tikMany volt -nos letettem a bejarati asztalra.Tyukom is van ujabban s a tikok tojasait elkobzasukkor bemutatom kutyaimnak okitaskent - ezt nem szabad mert gazdie...lass csodat hiszed v sem ezek a "csak allatok"a bolti tojasra ra sem hederitve az en tyukjaim alkotasat ohajtottak "intenzive" meg kaparintani...ezenbol tanulvan meg egy probat csinaltam...aruhazi hustermek es sajat vagasu Pulyka kerult egy idoben a kutyus orrok ala...az eredmeny ketto-null zz "csakallat" nem butult meg el.Te sejted h miert tortent ez igy?mert en tudom,igen.
....hozzafuzes meg....felmenoink a mososzodat es egyeb kezzel keszitett szerves anyagokat,ketkezi munkakat tht nem a csorosag okakent gyakoroltak....tudtak emlekezni es elore gondolkozni Neked es Nekem .
Egeszsegtekre legyen
  2018.03.25. 18:17:44 (54)
Julikám! Képletesen megöleltelek!
  2018.03.25. 15:04:54 (53)
Más.Hidd el, számomra is van soha meg nem értett dzemély/dolog, felmagasztalt valaki, akiről egyelőre csak én tudom, h. konkrétan egy trágyadomb DE! marad az én titkom.
Segíteni nem csak látványosan lehet...sőt, a legszebb, ha az illetőn kívül más nem is értesül, ez olykor nem valósítható meg-tudom
  2018.03.25. 15:02:28 (52)
Édesem, ezer olyan hírdetés is van, amit te hiányolsz...és ha örömforrást jelent, kérje, kap-nem kap, neki jó, vagy rossz
  2018.03.25. 13:33:29 (51)
Juli,... ez igaz.... de nem a gyereknek álmodik ételt, gyógyszert, cipőt, biciklit, stb. hanem magának macis öblítőt. Na ezt nem tudom megérteni hosszú évek óta, és bocsánat de soha nem is fogom.
  2018.03.25. 13:18:32 (50)
Andi...ezekre a felvetéseidre mondta az oldal indulásakor az alapító, hogy "Álmodni valamiről" nem szégyen és ha van esély a megvalósuláshoz=boldogsághormon...

Lehet, h. van is otthon ecete..
Lehet, hogy akad szódabikarbona
Lehet, h. tudja is, h. használhatná...
DE!!!! s olvasd az első mondatot Ennyi!
  2018.03.25. 12:14:43 (49)
Úgy jutottunk el, hogy akinek nincs, baj van, gyorsan kell, az miért a drága illatos öblítőt, stb. kéri, amikor vannak ésszerű más megoldások. Pl ecettel öblíteni, ami pár forint, nem egy coccolino vagy silan.
Senki nem írta hogy csak az a jó. Tudatos ember vagyok, használom az eszem, tudatos vásárló is vagyok, nem akkora wasisdas, vannak országok ahol ez a minimum.
Ha nincs valakinek, nehéz a szitu, akkor az ember legyen talpraesett, ne várja hogy majd megmentik mások ilyen-olyan márkájú cuccokkal, hanem oldja meg másként. Az elmúlt x hosszú évek tapasztalata, hogy bizony ilyen-olyan márkát használnak, miközben a gyerek üres kenyeret eszik. Ez én szerintem felelőtlenség, maflaság. (oké, ha más nem ezt véli.) Baromi pocsék ilyesmivel találkozni, amikor besétál az ember segíteni. Én viszek a gyereknek cipőt, gyógyszert hogy ne fulladjon meg, ..és a silan a jó, meg a macis öblítő.
  2018.03.25. 08:57:33 (48)
Péntekenként termelői piac van náluk, a Római téren. Az egyik eladó különösen megkedvelt (pedig nem nagy tételeket vásrolok) és mondja: "tetszik látni, kiírjuk, hogy bió. Egyfenét bió! Hajnalnban megvesszük a Nagybanin, és jó drágán eladjuk, vigyék a népek!"
Tudom, az igazi bió-kertészkedés kemény munka, sok áldozattal jár, melynek nem mindig van hozadéka. Sokszor hobbi, elhivatottság, igyencsak karcsú megélhetés. Van, aki erre teszik fel az életüket, becsülöm őket (Lásd: Kishantos). Viszont úgy vélem, mindent értelemszerűen kell kezelni.

Hogy is jutottunk el a drága mosószertől, öblítőtől a biókertészetig, a mosódióig, az ecetes öblítésig? A környezetvédelemtől a környezettudatos életmódig? A "csak ez a jó"-tól a döntés szabadságáig?

Lányok, jót beszélgettünk!
  2018.03.25. 00:29:17 (47)
Nem tudom, hogy működne ez a próbacsomag dolog, mosódióból kapható is ilyen, de egyénfüggő, hogy pl. szódából stb. kinek mennyi kell, nekem a kerti ruháimhoz sok, az utcaihoz nagyon kevés, mosogatáshoz az edény zsírossága határozza meg a mennyiséget. Egyszerű szerekről van szó, nem komplett készítmények, csak ki kell tapasztalni a használatukat. Igazából az észrevételem nem is konkrét kérésre vonatkozott, hanem pl. egy régebbi fórumbeszélgetésekben láttam egyszer, hogy munka nélkül maradt fiatal próbálja összegezni, miből mennyi van otthon, hogy fogják kihúzni a hónapot stb. Első tételek a listán az öblítő és társai (még csak nem is az élelmiszer...). Erre írtam, hogy kicsit nem árt elszakadni a megszokott megoldásoktól, némi utánajárásra ott az internet, és könnyen kiderül, hogy a környezetkímélőbb a pénztárcakímélőbb
  2018.03.24. 23:30:03 (46)
Ha nem bánod, volna egy ötletem. Nem vitatom, hogy amit írsz a környezetvédelemről, az helyes.Minden változás elindul valahonnan. Hajdanán, amikor az óvodás gyerekeink számára reform étkezést kértünk, országos botrányba fulladt (de azért kibuliztuk ). Ma már ez természetes, ha valakinek ez az igénye.
Mivel ez a vita abból indult ki, hogy nehéz helyzetben élő ember miért kér ilyen olyan mosóport, volna egy javaslatom számotokra. Küldjetek számukra minta csomagot. Talán egy mosásra valót. Igy el fogja tudni dönteni, szereti e ezt a megoldást. Talán megszereti, talán nem. Ti jót tesztek, neki megmarad a döntés szabadsága. A többi csak szócséplés...
  2018.03.24. 22:10:46 (45)
Hedvig, ez most rám vonatkozott? Senkinek sem szeretném megmondani a tutit, csupán próbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy egyes (nem minden!) fogyasztói döntések bizony olyan hatással lehetnek a környezetre (nem szeretem ezt a szót, mert fényévekre jár a lényegtől, de ezt most hagyjuk), amely (nyilván nem egyénenként értve, de ami egy-egy embernél semmiség, az millióknál összeadódva már sok) durván ronthatja mások életminőségét. Sokáig az autózás is a haladás, az egyéni szabadság szimbólumának számított, mígnem most ott tartunk, hogy a légszennyezés mellett a globális klímaváltozáshoz is jócskán hozzáadtunk vele. Tudom, hogy az első kommentem kicsit ingerültre sikeredett, de amiért kiemelten harapok most a témára, az a következő: március 24-e van, és eddig összesen egy hétig volt tavasz. Menekítem a palántáimat, tele a lakás cserepekkel, minden, amit máskor a meleg fóliasátorban tarthatok, itt van bezsúfolva a szobába, éjjel kint súlyos mínuszok, növénynevelő led lámpa alatt próbálok életet lehelni a padlizsánjaimba, a kert szinte halottnak néz ki, kínlódnak a magok földben, amiket így is rohamtempóban kellett elvetnem, az ébredező gyümölcsfák rügyeiben megfagy a leendő termés, és miért? Sok apró, magánügyként kezelt fogyasztói választás, ízlés, divat, hóbort és preferencia úgy másfél évszázad alatt lassan oda vezetett, hogy a korábbinál sokkal több a szélsőséges időjárási jelenség, kiszámíthatatlanabb a csapadékeloszlás, felborul az évszakok ritmusa, és akkor még mindig csak a klímaváltozásról beszélünk, a műanyagszennyezés, talajpusztulás, vegyszermaradványok mindenütt még szóba sem kerültek. A nem szemetelünk az utcán itt már édeskevés, a kukába dobott szemét a puszta kezelhetetlen mennyiségével is ugyanakkora problémát okoz, mintha el sem vinnénk odáig. Ha azt akarjuk, hogy a Föld nevű bolygó továbbra is élhető maradjon számunkra és élőlénytársaink számára, nagyobb erőfeszítésekre van szükség, és úgy hiszem, épp a hozzánk hasonló kisemberek részéről, mert felülről túl nagy változásokat e téren igen nehéz keresztülvinni, és sajnos a hatalmi pozíciók birtokosainak többnyire nem is áll érdekében az ilyesmi (vagy csak nem ismerik fel, hogy dehogynem). Nem vitatom, hogy néha macerás vagy igényel némi fejtörést az alternatív módszerek keresése, a biokertemben épp elégszer találkozom ezekkel a helyzetekkel, de épp ott győződöm meg róla nap mint nap, hogy kis odafigyeléssel hosszú távon működőképes és költséghatékony megoldások születnek, ezeket a tapasztalataimat próbálom az élet más területein is alkalmazni. Milliomosnak lenni nem kell hozzájuk, épp azt próbáltam hangsúlyozni, hogy sokszor olcsóbbak, mint a szélesebb körben ismert és elfogadott eszközök. Nyilván sokféle út létezik ebben is, a legjobb, ha ki-ki keresi a magáért, de csak arra tudok biztatni mindenkit, hogy keresse, mert a további közömbösség mér életeket fog követelni (illetve a Föld kevésbé szerencsés pontjain követel már most is), vagy legalábbis elveheti tőlünk mindazt, amiért érdemes volt erre a világra születni.
  2018.03.24. 18:52:01 (44)
Tény, h. eü.okból nem fogyasztunk fehér kristálycukrot, semmilyen búzalisztet, helyette egészséges dolgokat.
Jobb a közérzetünk így. ez is több-mint a semmi, bár nem ktsg-hatékony.
  2018.03.24. 17:49:20 (43)
Tökéletesen igazad van. Én is olvasom az összetevőket, nem feltétlenül veszek gagyit-amit én annak tartok, ez döntés dolga, de amit az első hsz-ban olvastam, attól égnek állt a sűrű-hosszú,( Isanával mosott hajam Ami nem akármilyen minőségű, és ápolt is.
  2018.03.24. 17:46:25 (42)
Köszönöm, ugyanaz a véleményem!!!
  2018.03.24. 15:35:16 (41)
Egyet értek veled. Én is vigyázok, ahol tudok, fogyasztok bio terméket, ha megengedhetem magamnak. Aki bajban van, az viszont nem azon agyal, mennyire környezet kimélő, amit használ (ha van,mit). Azon agyal, életben maradjon. Sokszor a környezet kimélő dolgok nem is olcsók, más részt viszont a szokásos termékek sem feltétlenül környezet rombolók. De ez is csak egy vélemény. Most épp" az enyém
  2018.03.24. 15:20:49 (40)
Jaj, lányok, miről beszéltek?
Harcos környezetvédőként, kinyilatkoztok, elmarasztaltok, megmondjátok a tutit. Én nem venném a bátorságot. Mi van, ha valakinek más a véleménye? (Amúgy jó a szöveg, ha megengeditek, alkalomadtán felhasználom. Természetesen, a forrás megjelölésével!).

Még annyit: szelektíven gyűjtöm a hulladékot, a kiürült palackokat nem dobálom a Dunába, nem szemetelek az utcán. A felmosóvízbe kicsi szódabikarbónát teszek, szép csillogó lesz a padló. Imádon a frissen mosott ruha illatát, amit lehetőleg a szabadban szárítok, az ecet szagától meg egyszerűen, rosszul vagyok.

Tiszteletben tartom, ha valaki erre esküszik és nem szeretem, ha kioktatnak, mert más véleményen vagyok.
Erről, ennyit..
  2018.03.24. 01:42:27 (39)
Summa summarum: annyit akartam mondani, hogy még ha az egészségügyi kockázatok nem is érdekelnek valakit vagy elhanyagolhatók, a döntés szabadsága még a régimódi liberális gondolkodók szerint is addig terjed, amíg más szabadságát nem veszélyeztetjük vele. Úgy gondolom, a környezetszennyezéssel és a fogyasztói társadalom mindennapos gyakorlatával ezt a határt már egyértelműen és sokszorosan átléptük.