2011.12.21. 09:38:34 (11)
.
  2011.12.20. 13:44:13 (10)
És egy kis levél etikett....
Szia, szervusz,kérlek,köszönöm, légy kedves, üdvözlettel...
Természetesen tisztelet a kivételnek!!
  2011.12.15. 09:10:49 (9)
hűűűű
akkor ezek alapján a fórum kb.: 70%-át törölni kellene

amúgy egyértelmű és nem lenne rossz ha ezt mindenki betartaná
de kicsi esélyt látok rá -- kultúra és hiánya stb...

Inci szerintem nem csak néhány hanem az egészet bár van benne ismétlődés

és egy gondolat még: vannak egyéni sajátos írások külalakok jelkezelések szerintem ezek azért beleférnek
  2011.12.14. 19:40:24 (8)
Az üzenőfal a jó közösségi hangulat biztosítója, ezért annak használata mindenki érdekében van.
Az üzenőfalon való káromkodás, rágalmazás, sértő beszólás 2 hét figyelmeztetést von maga után.
A vezetőség tagjainak bármilyen jellegű szidalmazása, becsmérelése, a beírási jognak való megvonását és két hét figyelmeztetést, súlyosabb esetben kitiltást von maga után.
Az üzenőfalon ne használj kirívó nagy betűket, fölöslegese ne linkelj be képet. Amennyiben ez a kép humoros, vagy épp az aktuális témához illő, akkor a vezetőség tagjai eltekinthetnek a büntetéstől.
Ne használj háromnál több hangulatjelet egy üzenetben!
Ne reklámozz más oldalt az üzenőfalon. Ennek megszegése súlyosabb esetben az oldalról való kitiltást
vonhatja maga után.
Más névvel való visszaélés esetén kitiltunk az oldalról.
Személyeskedés és közösségi morál rombolására alkalmas magatartás esetén figyelmeztetést kapsz, többszöri felszólítás után kitiltunk az oldalról.
****************************** ************szintén a világhálóról.
  2011.12.14. 19:37:25 (7)
¤ A szabályok nem ismerése nem jelent felmentést a büntetések alól!
¤ Ne kérdőjelezd meg a Vezetőségi tagok (fenntartók-moderátorok) döntéseit! (kivéve, ha ésszerű bizonyítékokkal és indokkal állsz elő)
¤ Ha figyelmeztetést kapsz, akkor ne azt szidd, aki adta, hanem gondolkozz el azon, hogy miért kaptad.!
¤ Amennyiben olyan etikátlanságot vagy szabálytalanságot tapasztalunk, amiről a szabályzat nem rendelkezik, egyéni elbírálást alkalmazunk. Aminek a büntetése privát üzenet küldéstől az oldalról való kizárásig terjedhet!

szintén e témában a netről.
  2011.12.14. 18:16:26 (6)
Az alábbi szövegeket a netről szedtem le, de azt hiszem jónéhány pontját itt is figyelembe kell(ene) vennünk.
  2011.12.14. 18:14:58 (5)
Igényes fórumozó mindig
- szem előtt tartja, hogy a beküldött hozzászólását sok ember olvassa, így csak a közönség nagy része számára releváns információkat közöl

- újra átolvassa hozzászólását a beküldés gomb megnyomása előtt, helyesírási és egyéb hibák után kutatva

- nem halmozza az írásjeleket (a kérdést egy darab kérdőjel is kifejezi, a felszólítást pedig egy darab felkiáltó jel. Három pontot két esetben használ a magyar nyelv: egy gondolat befejezésekor vagy ha a szövegből kihagyunk egy részt)

- nem halmozza az emotikonokat. Az emotikonok érzelmek kifejezésére szolgálnak és nem díszítősorként. Egy darab kifejezi az érzelmet, nincs szükség többre

- Hacsak lehet használja a google kereső szolgáltatását mielőtt kérdez

- minden hozzászólást, bejegyzést, gondolatot csak egy helyre, egyszer ír be

- nem kérdezi meg, hogy miért nem érkezett válasz a hozzászólására (a többi fórumozó nem vak és olvasni is tud, válasz valószínűleg azért nem érkezett, mert nincs senkinek mondanivalója az adott témában)

- tartózkodik a semmitmondó hozzászólásoktól (ha csak egy vagy két szót tudunk hozzáfűzni a témához, inkább ne írjunk semmit)

- nem kritizál más fórumozókat, amíg nincs nyomós oka rá

- nem használ trágár szavakat és nem káromkodik

- nem ír csupa nagybetűvel, mert az kiabálást jelképez. Fórumon pedig nem illik kiabálni, csak kulturáltan társalogni.


  2011.12.14. 18:13:11 (4)
- Ne használjunk túl sok felkiáltójelet vagy kérdőjelet (vagy egyéb jelet) indokolatlanul a hozzászólásainkban. A többiek akkor is meg fogják érteni a kérdésünket, ha nincs a végén “?HeHeHe”.

- Ha feltettünk egy kérdést a fórumon, majd a válasz előtt rájövünk a megoldásra, ne csak annyit írjunk be, hogy “már megoldódott”, mert ez bunkóság. Írjuk le, hogy mi volt a megoldás, hátha másnak is segítünk vele a későbbiekben.

- Amennyiben kérdésünk van (vagy nincs, de be akarunk írni valamit) és az több témába is beleillik, akkor válasszuk ki a legszimpatikusabbat és tegyük be oda. Csak oda. Nem kell minden egyes témába beleírni ugyanazt a hozzászólást, mert keverednek a válaszok, illetve munkát adsz a moderátoroknak (rosszabb esetben az adminnak ).

- Adminnak és moderátornak nem szólunk be, pláne nem durván. Hiába hisszük, hogy nekünk van igazunk, nincs. Ha mégis beszólunk, vállaljuk a következményeket, ami lehet egy enyhe rászólástól kezdve bármi, egészen a fórumról való letiltásig. Ha nem tetszik az adott fórum hangvétele, stílusa, szabályzata vagy bármi egyéb, lehet másikat keresni.

- Ha nem egy hozzászólást csak azért írunk meg, hogy kritizáljuk a másik mondandójában talált helyesírási hibá(ka)t, ne küldjük el. Vagy minket küldenek el, de melegebb éghajlatokra. A fórumozók nem szeretik az önjelölt nyelvtanszakértőket. Meg azokat is persze, akik képtelen leírni normálisan egy mondatot, de ez most egy más téma.

  2011.12.14. 18:12:32 (3)
- A hozzászólást nem kezdjük azzal, hogy “nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt, ezért inkább megkérdezem hogy …”. Legyen kedvünk. Másoknak is volt kedve és vették a fáradságot hogy beírják a válaszokat, úgyhogy olvassuk el vagy használjuk a keresőt vagy ne várjuk hogy udvariasan 10-edszerre is beírják ugyanazt csak azért, mert mi lusták voltunk.

- A fórumon a hozzászólások kategorizálva vannak annak érdekében, hogy az egyes témákat egy helyen, összeszedetten találjuk meg.

- Ha a fórumon viselkedéseddel többször, vagy akár folyamatosan munkát adsz a moderátoroknak, sok jót ne várj! Ők is emberek, nekik is van jobb dolguk, minthogy mások butasága vagy rosszindulata miatt pakolgassák a hozzászólásokat a helyükre, kiszedjék az oda nem illő írásokat vagy hogy ÁLLJ-t mondjanak offtopic veszekedésközben. Igen, ők vállalták hogy ezt csinálják, de azért legyünk már megértéssel és belátással feléjük is, feleslegesen ne adjunk melót nekik.

- Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni, mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.

- Amikor egy új topicot nyitunk egy fórumon, érdemes olyan címet adnunk neki, mely legalább valamelyest utal a témára. Ne adjunk meg címnek olyat, hogy pl. “Nagyon sürgős kérdésem van!” vagy hogy “Fontos!”. Az ilyen címekkel maximum annyit érhetünk el, hogy még az sem fog bejönni a topicunkba, aki esetleg tudna válaszolni a kérdésünkre, problémánkra.

- Fórumon nem szokás a kérdésünkre mail-ben választ kérni. Márcsak azért sem, mert a feltett kérdésünkre érkező válasz másnak is hasznos lehet a későbbiekben.

  2011.12.14. 18:11:47 (2)
- Ha megszólítanak a fórumon (kérdés vagy bármely egyéb formában), illik válaszolnunk, hacsak nem akarjuk, hogy parasztnak tartsanak.

- Mielőtt kérdést teszünk fel a többieknek szétnézünk, hogy azt esetleg más előttünk már nem tette-e fel illetve, hogy született-e rá válasz. Senki nem szereti sokadszorra leírni ugyanazt csak azért, mert valaki lusta szétnézni írás előtt.

- Ha beírtunk egy kérdést és arra nem jön rövid időn belül válasz, nem írjuk be hogy a mi kérdésünkre miért nem válaszol senki. A tagok nem vakok, valószínűleg elolvasták amit írtunk, a hallgatásnak több oka is lehet:
- a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni
- a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni
- a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni
Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: “én nem tudom”.

  2011.12.14. 18:11:18 (1)

A kulturált fórumozásnak van pár íratlan szabálya melyet nem csak itt, de máshol is érdemes betartani. Nem azért mert kötelező, nem azért mert én vagy más fórumon más admin mondja, hanem mert ezeket figyelmen kívül hagyva (valószínűleg) több fórumozóval is összetűzésbe fogsz keveredni.

- Regisztráció után nem kezdjük el a tagokat privát üzenetekkel bombázni, hogy “Kovács Pistike vagyok és sürgősen segítségre van szükségem úgyhogy vegyél fel ezen és ezen az MSN címen, majd segíts megoldani a problémámat csetelés közben”.
A fórum arra van, hogy írjunk bele, nem pedig társkeresőként szolgál. A fórumba írt kérdéseket és válaszokat mások is olvashatják és tanulhatnak belőle, már csak ezért is jobban megéri az ilyen jellegű segítségkérést publikusan intézni.

- Mielőtt írunk a fórumba, több dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy a többiek ne szóljanak be. Olyan apróságokat például, hogy összeszedjük a gondolatainkat és azt érthető formában, nyelvtanilag helyesen írjuk meg. Fogalmazzunk úgy, hogy az egyértelmű legyen mert senki nem szereti találgatni na vajon mire gondolhatott amikor ezt írta? Arra hogy… vagy arra hogy… A régebbi fórumozók általában az ilyen találgatós kérdéseket vagy morcosan reagálják le, vagy sehogy.

- A fórumon nem követelőzünk. A fórum léte, fenntartása és a lehetőség, hogy írjunk bele mondjuk úgy hogy egy “szívesség”, amit egyrészt a fórum gazdája tesz azzal, hogy üzemelteti, másrészt a fórum közössége tesz azzal, hogy ír bele. Neked, választ. Ezek nem alanyi jogon járnak.
Ezért ha kérsz vagy kérdezel valamit, légy udvarias és ha kaptál valamit, köszönd meg. Például a választ a kérdésedre.