2017.07.16. 16:43:35 (10)
Moderálva
  2015.06.03. 22:39:10 (9)
Őszinte részvétem! Sajnos a jogi dolgokhoz nem értek, így semmilyen tippem nincs azonkívül, hogy érdemes lenne ügyvéddel beszélni.
Valami másban esetleg tudnék/tudnánk segíteni?
  2015.06.03. 12:23:22 (8)
Részvétem.
  2015.06.03. 11:24:35 (7)
Egyébként van a neten jogi fórum(így keress rá)
és ott megtudod írni a kérdésedet,és válaszolnak rá
  2015.06.03. 11:14:04 (6)
Nagyon sajnálom.
Ezt találtam neked:
Élettársi vagyonjogi viszonyok szerződés nélkül

Ha élettársi vagyonjogi szerződés hiányában az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül. Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene. Mindezek alapján a legtöbb alkalommal 50-50%-os vagyonmegosztás kerül megállapításra a bíróságokon. Tehát nem célravezető az a hozzáállás, amely szerint a férfi gyermekét otthon nevelő élettárs (anya) azért, mert a férfi szerint “semmit nem tesz, csak otthon neveli a gyermeket”, mindezért ne járna neki vagyon az életközösség alatti szerzeményből. Mi több, erre az időszakra bizonyosan a fele fog járni a számára is. Tekintettel arra, hogy ilyen helyzetbe napjainkban egyre többen kerülnek, az érintettek számára javasoljuk az ügyvédi konzultációt.

Az élettársat a vagyonszaporulatból megillető részesedés védelmére és a vagyonszaporulat élettársak közötti megosztására – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – a házastársak között szerződéssel kiköthető közszerzeményi rendszer rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
  2015.06.03. 11:07:01 (5)
Fogadd őszinte részvétem.
  2015.06.03. 11:00:22 (4)
Drága Georgina,megnéztem a hatályos jogszabályt, nincs túl jó hírem! "Hála" a KDMP-nek, az élettársi kapcsolatban élők vonatkozásában, negatív módosításokat fogadtak el.
Nevezetesen:
Az élettárs nem tartozik a törvényes örökösök közé, így végrendelet hiányában az élettárs nem örököl az elhunyt után.
Viszont:
A Ptk. szerint az élettársaknak az együttélésük alatt megszerzett ingóságok és ingatlanok közös tulajdonnak minősülnek, amelyből az élettársak tulajdoni hányada a szerzésben való közreműködésükkel arányosan alakul. Ha az arány nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni: fele-fele aránynak.
Az élettársak különvagyonába tartozik ugyanakkor az a vagyontárgy, amely már megvolt, amikor létrejött az élettársi viszony.

Azt írod, a 2 fiú nem tartotta a kapcsolatot? Azt tanácsolom, keress meg egy családjogot is ismerő ügyvédet, egyezséget ajánlva, ebből csak így tudnál megnyugtatóan kijönni.
Fogadd részvétem.
  2015.06.03. 10:27:21 (3)
Szia,
részvétem
A ház ezek szerint az élettársad tulajdona.. mert azt nem írtad. Ha igen, akkor úgy tudom hivatalosan nem jár semmi belőle, azaz mindent a gyerekek örökölnek, élettárs semmit. Családban volt ilyesmi helyzet, akkor tudtuk meg ezt: Törvény szerint élettárs csak végrendelet szerint örököl.

Próbálkozni egy valamivel lehet: Igazold, hogy mi az amit te költöttél a házra, azaz mennyi összeget fordítottál rá az évek alatt, mint értéknövelő beruházás (azaz nem számla befizetésről van itt szó).. ha tudod számlákkal, tanúkkal, stb igazolni, akkor azt valamennyire/arányosan "megfizetik" neked az örökösök, igényt tarthatsz a rendezésére. De ez sem tuti.

Az interneten minden fent van, a törvények, jogszabályok, ott biztosan pontosabban, jól van leírva. Át kell böngészni.
  2015.06.03. 09:36:19 (2)
Szia! Sajnos a kérdésedre nem tudom a választ de szeretném kifejezni őszinte részvétemet! Üdv Zsuzsi
  2015.06.02. 21:36:41 (1)
18 éve együtt éltünk. Nem voltunk összeházasodva, sem regisztrált élettársak sem voltunk. 3 gyereke van, illetve volt, mert a nagyobbik lánya 2013 nov. 12.-én meghalt. Senki sem értesített róla. A 2 fiú sem tartotta az apjukkal a kapcsolatot. Szerintetek végrendelet hijján valamit kaphatok a házból?