2010.12.18. 08:53:09 (28)
Közeledik a karácsony, várja mindenki az ajándékot. Nálunk évek óta a gyerekek saját kezüleg készítenek ajándékot: gyufásdoboz, gyógyszeresdoboz stb év közben gyűjtésre kerül s ezeket ilyenkor becsomagolják a tavalyról megmaradt csomagolópapírral vagy a belőle kivágott mintákkal; feldíszítik gyöngyökkel (kb 8 éve vettem fél kg még van belőle), kagylókkal (vettük zsákbamacskába 100 ft),saját rajzzal, szárított levelekkel, virágokkal. Mivel a házimunkára nevelés fontos, nálunk beváltható zseton is van, melyekre a megajándékozottnak vannak írva különböző tevékenységek, amiket az ajándékozó ajándékba elvégez helyette (pl 2x elmosogatok helyetted), ezeknek örülnek és év közben a szülinapokon is adnak ilyeneket. Jó, mert mindenféle munkát végeznek örömmel és jó szívvel.De volt már nálunk ajándék műsoros est is: a két nagy néptáncol, betanított (akkor mégcsak 3-an voltak) egy néhány lépést, amit természetesen ének kísért, majd következett vers, ének, és egyéni tánc bemutató. A saját készítésű jegyzetfüzet, naptár,stb évente több alkalommal is készítésre kerül: kartonpapír az alap erre ragasztunk egész éves naptárt vagy fényképet vagy jegyzetlapokat és mindenki saját ízlése szerint rajzolja, festi körbe. Most ennyi jutott eszembe, remélem valaki merít belőle, ill. tovább fejleszti. Boldog karácsonyt mindenkinek!
  2010.09.28. 22:08:00 (27)
Ügyessek vagytok lányok....

No, ha valamellikőtök megfacérodna, szóljon!!!!!!
  2010.09.18. 23:22:51 (26)
antma83 felhasználótól ))

Nem túlzok, próbáljátok ki. Filléres dolog, és olyan, mint a legdrágább fajta finom gyurma
Íme a titok:

20 dkg liszt
10 dkg só
2 teáskanál citromsav
1 evőkanál étolaj
3dl víz
A Tesco-ban lehet 80 Ft-ért ételfestéket kapni, pár csepp belőle és színes is lesz - vagy a legvégén egy picike temperát is hozzáadhattok

Összedolgozod és melegíted. Picit tapadós lesz, folyamatosan kavargatod. Nem túl gusztusos.
Kevergetni kell, érezni lehet, amikor kezd egybe állni és akkor jó. Hűtőben kb. egy hónapig eláll

jóóó főzőcskét
  2010.09.08. 21:48:20 (25)
"Kezdőbetűvető

Jó gyakorlás lehet ez a játék a betűk világával éppen most ismerkedők számára. Vajon tud-e a gyermekünk olyan tárgyakat találni a lakásban, amelyek neve a saját nevének egy-egy betűjével kezdődik? ABC-beli ismereteiből és nevének hosszúságától függően a feladat vonatkozhat csak a keresztnevére, vagy a vezeték és keresztnevére egyaránt, vagy kiterjedhet a második keresztnévre is, ha van ilyen.
Ha a gyerek például a TOMI névre hallgat, és arra kérjük, hogy gyűjtsön ezzel a négy betűvel kezdődő tárgyakat, akkor könnyen előfordulhat, hogy pillanatokon belül elénk teszi a papírját a következő szavakkal: teáscsésze, olló, mosógép, iskolatáska. Igy túlságosan könnyű? Nos, akkor keressen valamit pld. a Szekeres Tamás Dániel mindegyik betűjéhez. Ez biztosan lefoglalja majd egy darabig." (Cynthia MacGregor)
  2010.08.28. 17:55:38 (24)
"Ágnes mágnes

Gyermekünk könnyedén készíthet olyan hütőmágneseket, amelyekért oda lesz a nagyi (és mi magunk is), mert róluk a gyermek arcképe vagy a keze munkája köszön vissza ránk. Az alábbiakból kiderül, hogyan:
Vásárolj néhány apróbb mágnest. (Beszerezhetők a tanszerellátókban vagy a barkácsboltokban.) Fogj egy kisebb fényképet magadról vagy rajzolj valami kedves kis dolgot, azután vágd ki, és ragaszd fel egy darab kartonra. A kartont erősítsd a mágneshez olyan ragasztóval, ami fémekre is alkalmazható (vagy használj pillanatragasztót).
Igy gyermekünk - vagy az általa rajzolt kép - mosolyog majd ránk minden alkalommal, valahányszor a hütőszekrényre pillantunk. Akkor is, ha épp valami nassolnivaló után kutatunk benne " (Cynthia MacGregor)
  2010.08.17. 16:27:29 (23)
"Levélmanók

A levélmanók levelekből lesznek. És hogy hogyan? Egyszerű! Ragassz egy nagy, ovális levelet egy kartonlap közepére. Ez lesz a levélmanó teste. Efölé pedig egy kisebb, ovális levél kerüljön. Kitaláltad, ez a feje. Flitterek, aprócska gombok vagy éppen magvak helyettesíthetik az orrát és a szemeit. (A magavakat begyűjthetjük a természetből vagy a fűszeres polcról. Néhány borsszem például ragyogóan megteszi.) A manó szája lehet egy vékonyabb gallyacska, vagy egy mosolyra hajló ragasztócsík, amire pöttöm magavakat szórunk.
Persze egészen más fizimiskája is lehet a levél emberkénknek. Szemlélheti például a világot két kis srágarépa-szeleten keresztül. (Legjobb, ha a sárgarépa keskenyebb, csúcsi részéből származnak az okulárék; a közepe túl vastag ehhez).
A keze és a lába szintén készülhet gallyakból. Igazán mutatós frizurát varázsolhatunk neki zeller zöldjéből vagy a kukorica selyméből, bár vannak kopasz levélmanók is." Cynthia MacGregor
  2010.08.17. 16:16:23 (22)
"Dióflotta

Igazán nagyszerű elfoglaltság miniatűr hajócskákat készíteni, majd útjukra bocsátani az apró vízi járgányokat. Gyermekünknek is része lehet ebben a mulatságban és a barátaival együtt, akár egy egész hajónaszádot létrehozhat, valahogy így:
Töltsünk meg félig egy dióhéjat gyurmával. Alaposan nyomkodjuk le a nehezéket a hajótest aljára. Ne tegyünk bele túlságosan sokat, különben ingatag lesz és minduntalan felborul majd. A célunk az, hogy a hajócska tömegközéppontja minél alacsonyabbra kerüljön. Szúrjunk a gyurmába egy fogpiszkálót, erre pedig ragasszunk egy pöttöm textildarabot vitorlás gyanánt.
Vízre bocsáthajtjuk a kis hajót a fürdőkádban, a mosogatóban, egy pocsolyában vagy egy tavacskában is." (Cynthia MacGregor)
  2010.08.14. 10:19:47 (21)
Ezt jól kipróbálom
  2010.08.13. 16:27:12 (20)
Ujjbáb készitése

Kis kézügyességgel, kevés anyagból aranyos ujjbábokat lehet késziteni. A figurákat filc, vagy valamilyen jó tartású anyagból 2 x kiszabjuk, pelenka öltéssel összevarrjuk. A fejeket kis vattával kitömjük. A hátuljára gyűrű méretű pántot varrunk, ahova egy vagy két ujjal bele lehet " lépni" A szemeket gombokkal, gyönggyel kivarrhatjuk, a hajat pamutból az állatok szőrét pedig befűzögetve el lehet késziteni. Este az ágyban a meséhez nagyon jó kiegészités. A mutató és a középső ujjunk a bábok lába és igy el lehet a paplan tetején játszani a mesét. Az igy szőtt mese, ahol az összes gyerek egyben szereplő is, alkalmas arra, hogy ki-ki elmondja a maga napját, de akár olvasott vagy látott mesék is megidézhetőek vele. Ha sorban készülnek a bábok és van már egy egész társulat, akkor a lentebb látott, függönnyel is felszerelt dobozszinházban is szereplőkké válhatnak. Jó szórakozást az ujjbáb késztéshez és a velük való világ megteremtéséhez.
  2010.08.13. 16:16:08 (19)
Iskolába menő, vagy kezdő iskolásokkal való játék út közben...

lehet gyalogosan, de autóban utazva is játszani. Kinézünk egy autót és leolvassuk a rendszámát. A betűket először elég felismeri, később olyan szavakat kell mondani amiben az első, majd a második stb. betű is benne van. Neheziteni lehet gyakorlattól függően a játékot, hogy az összes betűnek benne kell lenni a szóban, vagy a szó elején, vagy a végén stb. Meg is lehet osztani, hogy az 1.2. 3. számú játékos a számhoz tartozó betűvel mond valamit. Akár ezeket össze is lehet fűzni, ha az előző játékos által mondott szóhoz kell fűzni a következőt, mert tartalmában kapcsolódnia kell hozzá. A szabályokat kedvünk és tehetségünk szerint lehet egyre másra bőviteni. Egy biztos, a betűk gyakorlására és a kacagásra nagyszerű.
  2010.08.12. 21:12:33 (18)
Színes homoküveg

Keverjünk össze egy kevés vizet és némi ételfestéket egy tálkában vagy egy üvegen. Minél több festéket használunk, annál élénkebb színt kapunk. A három alapszínből szinte bármely másikat előállíthatjuk, ha megfelelő arányban vegyítjük őket - a kék és a piros elegye például lilát ereményez (ha pedig egészen halvány orgonaszínt szeretnénk, akkor hígítsuk fel egy kicsit). Ezután nedvesítsük át a homokot. Ne használjunk túl sok oldatot; a célunk nem az, hogy a homok tocsogós legyen. Elég, ha épp csak annyira itatjuk át, hogy a festéket egyenletesen felvegye. Keverjük meg egy bottal, egy kanállal vagy egy villával. Borítsuk ki a homokot egy ív újságpapírra és terítsük szét, hogy minél előbb megszáradjon.
Ismételjük meg a fenti folyamatot különböző színekkel. Hogy hányszor, az attól függ, milyen tarka üveget szeretnénk. Mindegyik homokkupacot egy másik újságpapíron szárogassuk.
Ha a homok már tökéletesen megszáradt, akkor terítsünk egy réteg homokot egy tiszta, száraz befőttesüveg aljára, úgy fél, két és fél cm vastagságban. Régetezzük a különböző színeket egymásra, amíg az üveg meg nem telik - persze egy színt többször is használhatunk. Töltsük színültig az üveget, nehogy összekeveredjen benne a homok, majd zárjuk le jó szorosan.
A rétegeknek nem feltétlenül kell vízszintesnek lenniük - a lejtős homokcsíkok még mutatósabbak.
  2010.08.12. 18:07:30 (17)
És ezt a paravánt használni lehetne bábjátékokhoz is ami már adja a bábkészítést,pl.fakanálb
  2010.08.12. 18:05:21 (16)
Gondolom mert a boltban bárki vehet egy doboz akármit és a kezedbe nyomja,de amit a saját idejét áldozva készít valaki,na olyat nem kapni sehol.Mai napig őrzöm azt a láncot amit a párom fűzögetett nekem kis gyöngyökből.A nagy melós kezével az apró kis strasszokat többet ért bármilyen szerelmi vallomásnál
  2010.08.12. 12:59:37 (15)
"Zsetonalagút

Először alakítsunk át egy cipősdobozt. A fedelére nincs szükségünk. Vágjunk ki egy félkört a doboz felső részéből, a rövidebbik oldal közepén. Legyen ez a nyílás úgy 2,5 cm széles és egy kicsivel magasabb, mint egy élére állított zseton (vagy bármilyen műanyag korong is megfelel). A szemben levő oldalon is készítsünk egy hasonló, de kétszer ilyen széles lyukat.
Helyezzük a lefelé fordított dobozt valamilyen sima felületre, hogy a lyukak közvetlenül érintkezzenek az aljzattal. A kisebbik lyuk nézzen felénk. Ha az asztalon játszunk, a doboz körülbelül 30 cm-re legyen a szélétől, ha pedig a földön, akkor tőlünk kerüljön ilyen távolságra.
Pórbáljuk meg egyesével begurítani az élükre állított zsetonokat a lyukon. Ha sikerült öt pont jár érte, ha a másik lyukon ki is jönnek, akkor még további tíz. Ha mind a tíz zsetont elgurítottuk, adjuk össze a pontjainkat.
Ha két játékos játszik egymás ellen, akkor az egyikőjük piros, a másikuk pedig fekete zsetonokkal guritson. Versenyezhetünk egymagunkban is: igyekezzünk megdönteni saját korábbi rekordunkat.
Ha arra gyanakszunk, hogy a dobozban ragadt zsetonok útjukat állják az újabbaknak, függesszük fel a játékot annyi időre, amíg elhárítjuk ezt az akadályt." (Cynthia MacGregor)
  2010.08.11. 18:50:49 (14)
Én ilyet a mai napig csinálok
Legutóbb a páromnak egy nagyobb szívecskét-befestettem raktam rá magamról egy arcképet és a széleit körbe strasszoztam
Nagyon örült neki
  2010.08.11. 15:53:27 (13)
"Kínai paraván

A tapétavágó kés vagy egyéb vágószerszám használata miatt ebben a játékban feltétlenül szükség van szülői közremüködésre, legalább is az elején. Fogjunk egy nagy kartondobozt és távolítsuk el a tetetét, az alját, valamint az egyik oldalát. A megmaradó három oldalt kissé hajtsuk szét az élek mentén, így a paraván magától is megáll. Ha mégsem, akkor a kartondoboz többi részéből rögtönözzünk lábakat, és ragasztószalag segítségével erősítsük az aljára.
A paraván díszitése már a gyermekre vár. Használhatunk filctollat (vékony és vastag hegyűt egyaránt) vagy festéket. Kerülhet rá bármilyen minta: tájkép, emberek, állatok, vagy valamilyen mértani alakzat, de tapéta- vagy textildarabok ugyanúgy, mint ujságkivágások, képregényrészletek vagy csak a képregényfigurák. Eltart majd egy jó ideig, talán napokig is, amíg ennek a méretes paravánnak mind a két oldala elkészül." (Cynthia MacGregor)
  2010.08.11. 15:40:06 (12)
"Kacsa, Kacsa, Liba

Ez a játék inkább a kissebbeknek való. Van benne futkározás, egy kis versengés, viszont nincs győztese, és akkor ér véget, amikor a gyerekek úgy döntenek, hogy most már ideje valami más mulatság után nézni.
Legyen az egyik játékos a pásztor, a szárnyasok pedig kuporodjanak le egy körben. A pásztor a körön kívül sétálgatva mindegyik játékos vállához hozzáér, s közben azt kántálja: "kacsa". Ám egyszer csak gondol egyet és így szól: "liba". Az a guggoló játékos, akit ekkor megérintett, erre feláll és versenyt fut a pásztorral a kör mentén. Mindketten igyekeznek elsőként visszaérni az imént megürült helyre, és amelyiküknek sikerül, lekuporodik. A másikuk lesz a régi/új pásztor" (Cynthia MacGregor)
  2010.08.11. 10:34:02 (11)
Persze lehet mást is hozzáírni,csak a fantázia szab határt az ötleteknek
  2010.08.10. 20:57:38 (10)
Jajajajaja .A fiam és a lányom imádják,mikor sokat vagyunk a városban úton,és valahol várakozni kell,ilyet játszunk,csak még olyanokat is írunk bele,hogy milyen színű miben(ruhában),stb. és kacagnak a gyerekek .Velem együtt...
  2010.08.10. 15:08:26 (9)
Ki-kivel... Legalább ketten játsszák,de ha többen,még mókásabb.Mindenki kap egy üres lapot.A bal oldalára egymás alá felírjuk a következőket:Ki Kivel Hol Mit csinál. Annyiszor ahányszor kifér.Aztán minden játékos a Ki kérdéshez ír egy nevet,lehet valós személy vagy állat,mese-regényhős is,majd behajtja,hogy ne tudják elolvasni.Ezután a lapot továbbadja mindenki a mellette ülőnek,és a Kivel kérdéshez ír valamit mindenki,behajtják,továbbadj ák,míg betelik a lap.Akkor a nála levőt mindenki kibontja és felolvassa.Roppant mókás -és sületlen- szövegek szoktak születni